"Треба нам више тестирања", каже епидемиолог који је поразио велике богиње

Епидемиолог Лари Брилијант је лекар који је још 2006. рекао да је оваква пандемија неизбежна, само је питање када ће избити. За магазин "Вајерд" каже да можемо да победимо нови коронавирус – али прво, треба нам много више тестирања.

Лари Брилијант каже да не уме да предвиђа будућност.

Али, пре 14 година, епидемиолог који је помогао да се искорене велике богиње, говорио је на ТЕД конференцији и описао како би следећа епидемија изгледала. 

"Милијарду људи би се разболело", рекао је тада. "Чак 165 милиона људи би умрло. Дошло би до глобалне рецесије и депресије, а трошак за нашу економију од хиљаду до три хиљаде милијарди, био би далеко гори за све од смрти 100 милиона људи. Јер, још толико људи би изгубило посао и здравствену негу, последице су скоро незамисливе".

Стигло је то незамисливо, и Брилијант, председник Одбора за окончање пандемија, дели експертизу са онима на линији одбране. 

Далеко смо од 100 милиона смрти због новог коронавируса, али је ипак наш свет окренуо наглавачке. Брилијант покушава да не каже "Лепо сам вам рекао", превише често. 

Али, лепо нам је рекао, не само у разговорима и чланцима, већ и као технички саветник на снимању хорор филма о пандемији "Зараза", који је сада најчешћи избор за оне који седе код куће. 

Осим што је радио са СЗО на истребљивању великих богиња, Брилијант, који сада има 75 година, борио се са грипом, дечјом парализом и слепилом; водио је непрофитну грану Гугла, Google.org; један је од финансијера конференцијског система The Well; и путовао је са бендом Грејтфул дед. 

Разговарали смо телефоном у уторак. 

У том тренутку, одговор председника Трампа на кризу је почео да се мења од "нема бриге" до коначно значајнијих корака да се заустави пандемија. 

Брилијант живи у једном од шест округа у заливу Сан Франциска чијим је становницима речено да остану код куће. 

Када смо почели да причамо, управо је завршио разговор са неким кога је описао као високог званичника владе,а који је њега питао, "Како смо, до ђавола, дошли до овде?" 

Ја сам желео сам да чујем како ћемо из овога изаћи. 

Стивен Леви: Слушао сам Вас уживо када сте 2006. говорили на ТЕД конференцији. Ваша жеља је била - "Помозите да зауставимо пандемију". Изгледа да Вам се жеља није испунила?

Лари Брилијант: Не. Уопште. Иако су системи које сам позивао да се уведу заиста направљени и користе се. Чудно је, јер, направили смо филм "Зараза"....

Који сви сада гледамо

Људи кажу да је "Зараза" нешто предвидела. Ми смо само видели науку. 

Цела епидемиолошка заједница је упозоравала свет последњих 10 или 15 година да није питање да ли ћемо имати овакву пандемију, већ када. 

Стварно је тешко навести људе да слушају. Мислим, Трамп је избацио адмирала из Националног савета за безбедност, који је био једина особа на том нивоу која је одговорна за одбрану од пандемије. 

Са њим је отишла читава свита запослених, особља, веза. И онда је Трамп укинуо финансирање система за рано упозорење земљама широм света. 

Чуо сам да говорите о значају тога да је ово "нови"(novel) вирус.

То не значи да је измишљен. Није то као роман или новела.

Штета. 

То значи нов. Да нема људског бића на свету које има имунитет зато што га је већ једном прележало. То значи да је способан да зарази 7 или 8 милијарди наше браће и сестара.

Пошто је нов, још учимо о њему. Верујете ли да, ако га нека особа добије и опорави се, има имунитет?

Не видим ништа у овом вирусу, иако је нов, што је у супротности са тим. 

Има случајева у којима људи мисле да су се опет заразили, али то је највероватније грешка у тестирању него права нова инфекција. 

Али биће десетине или стотине милиона нас или више који ћемо добити овај вирус пре него што се све заврши, а са тако великим бројевима, скоро све ситуације у којима питате "Да ли се то и то дешава", могу да се догоде.

То не значи да је то од важности за јавно здравље или епидемиологију. 

Да ли је ово најгоре избијање заразе које сте видели?

Ово је најопаснија пандемија у нашим животима.

Траже од нас да радимо ствари, које се свакако нису дешавале за мог живота - да останемо код куће, да будемо метар или два одвојени од других, да се не окупљамо. Добијамо ли праве савете?

Па, ако мене питате, ја се правим да сам се повукао да медитирам, али сам у ствари у полу-карантину. Да, то су одлични савети. 

Али да ли смо добили добар савет од председника САД у првих 12 недеља? 

Не. Добили смо само лажи. Слушали смо да је све лажно, превара Демократа. Има још људи који у то верују, на њихову штету. 

Са тачке гледишта здравственог радника, ово је најнеодговорнији чин изабраног званичника који сам видео у животу. 

Али оно што сада чујете, да се самоизолујете, затворите школе, откажете догађаје, је добро.

Да ли ће нас то сасвим заштитити? Хоће ли свет сада заувек бити безбедан? Не. То је веома важно јер хоћемо да развучемо трајање болести. 

Да исправимо криву.

Успоравањем или њеним равнањем, нећемо смањити укупан број случајева, али ћемо многе одложити, док не будемо имали вакцину - а то ће се десити, јер не постоји ништа у вирологији ове вакцине што ме плаши да је неће бити за 12 до 18 месеци. 

На крају, доћи ћемо до епидемиолошког златног прстена. 

Шта је то? 

То значи, под А, довољно нас се заразило и постало имуно. Под Б, имамо вакцину. Комбинација А и Б је довољна да настане имунитет крда, што је око 70 или 80 одсто.

Имам наду да ћемо добити антивирусни лек за Ковид-19 који лечи, али и спречава болест. 

То није доказано и свакако је контроверзно, и сигурно се многи неће сложити са мном. 

Али оно што нудим као доказ су два рада из 2005. Један у часопису Nature, други у часопису Science.

У оба је спроведен математички модел са грипом, како би се сазнало да ли би засићење само Тамифлиуом неке области око случаја грипа, могло да заустави ширење инфекције. 

У оба случаја, упалило је.

Нудим као доказ и чињеницу да смо у једном тренутку мислили да је ХИВ/СИДА неизлечива болест и смртна пресуда. Онда су неки дивни научници открили антивирусне лекове, и сазнали смо да неки од њих могу да се дају пре излагања и спрече болест. 

Због јаке жеље да се победи Ковид-19, сву науку и новац и ресурсе уложићемо у налажење антивирусних лекова који имају превентивне особине а који се могу користити уз вакцину. 

Када ћемо моћи да изађемо из куће и вратимо се на посао?

Могу да направим ретроспективу претходних зараза, али сада су потребне прогнозе за нову. 

Да је ово тениски меч, рекао бих да вирус сада има предност. Али долазе одличне вести из Јужне Кореје - имали су у дану мање од 100 случајева. Кина има више увезених него домаћих у Вухану данас. 

Кинески модел ће бити тешко да пратимо. Ми нећемо закључавати људе у станиве. Али модел Јужне Кореје бисмо могли. 

На жалост, треба да обавимо сразмеран број тестова које су они урадили - скоро четврт милиона. У ствари, док је Јужна Кореја обавила 200.000 тестова, ми смо урадили вероватно мање од 1000. 

Сада када смо пропустили прилику за рано тестирање, да ли је прекасно да тестови помогну?

Не, апсолутно. Тестови би направили праву разлику. 

Требало би да направимо нелинеарни узорак насумичне вероватноће у земљи, да бисмо открили где је, до ђавола, вирус заправо. Јер то не знамо. 

Можда у Мисисипију нема случајева јер се тамо и не траже. Како могу да знају? 

Зимбабве има нула случајева јер немају способност тестирања, не зато што вируса нема. Треба нам нешто што личи на кућни тест трудноће, који можете да урадите и сами.

Да сте председник на један дан, шта бисте рекли у дневном обраћању?

Почео бих конференцију говорећи: "Даме и господо, желим да вам представим Рона Клајна - био је цар Еболе (под Бараком Обамом), и сада сам га опет позвао и поставио за цара Ковида-19. Све ће бити централизовано под једном особом која има поштовање и здравства и политике". 

Ми смо подељена земља. Сада, Тони Фаучи (шеф Националног института за алергијске и инфективне болести) је најближе томе што имамо. 

Плашите ли се? 

У старосној сам групи чији је морталитет један од седам особа, ако се заразим. Ако нисте забринути, не обраћате пажњу. 

Али, не плашим се.

Чврсто верујем да кораци које предузимамо могу да продуже време које вирусу треба да се прошири. 

Мислим да ће се повећати вероватноћа да се направи вакцина или превентивни лек на време да се заустави, умањи ширење. 

Сви треба да запамте: ово није апокалипса зомбија. Ово није догађај који доводи до масовног истребљења.

Треба ли да носимо маске?

Маска Н95 је дивна. Поре у њој су широке три микрона. Вирус је широк један микрон. Па онда имате људе који кажу, неће радити. 

Али, ако имате тројицу крупних бејзбол играча који трче на ручак на једна врата - неће проћи. 

Према последњим подацима, маска пружа петоструку заштиту. То је добро. 

Али треба да нам раде болнице и здравствени радници треба да долазе на посао и буду безбедни.

Маске би требало да буду тамо где су најпотребније: онима који брину о пацијентима. 

Како ћемо знати да је све ово иза нас? 

Свет се неће вратити у нормалу док се не десе три ствари. 

Прво, треба да откријемо да ли дистрибуција овог вируса личи на ледени брег, чија је једна седмина изнад воде, или на пирамиду, где се све види. 

Ако сада видимо само једну седмину праве заразе јер не тестирамо довољно, па смо заправо слепи, онда смо у проблему. 

Друго, да имамо третман који функционише, вакцину или антивирусни лек. 

И треће, најважније, кад видимо да је велики број људи - посебно сестре, неговатељи, доктори, полицајци, ватрогасци, и наставници који су имали болест - имуни, и тестирали смо их да знамо да више нису заразни. 

И да имамо систем који их идентификује, било наруквицу или картицу са фотографијом и неком врстом печата. 

Онда ће бити безбедно да шаљемо децу у школе, јер знамо да професор није заразан. 

И кад престанемо да говоримо:"Не, не можете никога да посетите у старачким домовима", и имамо групу људи који имају дозволу да раде са старијим и рањивијим особама, и сестре које могу да се врате у болнице и зубаре који могу да вам отворе уста, а да вам не пренесу вирус. 

Када се то деси, враћа се нормалан живот.

Постоји ли ведрија страна свега овога?

Па, ја сам научник, али сам и верник. 

И никада ствари не процењујем а да се не упитам постоји ли виша сила која ће нам некако помоћи да будемо најбољи људи? 

Мислио сам да ћемо видети празне улице и у смислу грађанског ангажовања, али солидарност је већа него икада. 

Видим децу, миленијалце, волонтере који носе намирнице старијима. 

Видим све више херојских сестара, које долазе и раде много дуже него раније, докторе који неустрашиво иду на посао. Никада нисам видео оволико волонтера. 

Нећу да се претварам да је ова ситуација вредна свега тога. Ово је без преседана, тешко време које нас тестира. 

Када буде иза нас, можда као Други светски рат, могуће је да ћемо преиспитивати шта је изазвало поделе које имамо у овој земљи. 

Вирус пружа и другу шансу. И највероватније бисмо били бољи ако себе тако гледамо, као да је међу нама много више сличности него разлика.