Читај ми!

"Ватрено око": Дневно урадимо између 200 и 300 тестова на ковид, проценат позитивних није мали

Директорка "Ватреног ока" др Снежана Јовановић каже за РТС да се у лабораторији дневно уради између 200 и 300 пи-си-ар тестова. Проценат позитивности ова три последња дана је од 11 до 19 процената, што није мало, указује Јовановићева.

Др Снежана Јовановић је у Дневнику РТС-а рекла да се на дневном нивоу, поред 200 до 300 пи-си-ар тестова, уради исто толико антигенских тестова.

Указује да је од отварања лабораторије "Ватрено око" у УКЦС до 1. октобра 2022. укупно урађено преко 770.000 пи-си-ар анализа, од којих је око 24 процената било позитивно.

"Највећи број анализа, преко 55.000 пи-си-ар тестова, смо издали новембра 2020. године, када је скоро 54 процената било позитивно и јула те године. А од јануара 2022. имали смо 30.000 пи-си-ар анализа на дневном нивоу које смо издали, од којих је позитивно било од 40 и нешто па преко 50 процената", указује Јовановићева.

Данас је, каже, нешто боља епидемијска ситуација, мањи је број тестирања, али упозорава да нема места опуштању.

"Ми последњих дана радимо између 200 и 300 пи-си-ар тестова дневно, проценат позитивности ова последња три дана је од 11 до 19 процената, што није мало. Напомињем да на дневном нивоу исто толико антигенских тестова урадимо", каже директорка "Ватреног ока".

Указује да су овакве лабораторије важне и неопходне, јер осим ковида 19 постоје друге инфективне и неифективне болести.

"Служба за медицинску микробиологију чак и у пандемији ковид 19 увела многе молекуларне методе, које до тада нису радиле, а које су значајне за трансплатације различитих органа и за донације јајних ћелија, односно за вантелесну оплодњу", наводи Јовановићева.

Указује да је у лабараторији значајан број младих добио посао.

"Наша служба се од 27. марта 2020. године до дана данашњег увећала, имали смо око 40 запослених, а сада 94 укупно запослених - лабораторијских техничара, молекуларних биолога и доктора медицине", каже Јовановићева.

Лабораторију "Ватрено око" данас су обишле кинеска делегација и министарке здравља и науке.