Читај ми!

Број заражених коронавирусом расте, али стручњаци наводе да засад нема разлога за забринутост

Широм света и у Србији расте број заражених коронавирусом. У ковид болници на Карабурми двоструко је више пацијената него пре две недеље. Командант болнице Иво Удовичић за РТС је рекао да нема разлога за забринутост, иако епидемијска ситуација постаје нестабилна. Позвао је грађане који су угрожени да приме трећу или четврту дозу.

У ковид болници на Карабурми двоструко је више пацијената него пре две недеље. Командант болнице др Иво Удовичић мисли да још увек нема разлога за забринутост, без обзира на то што епидемијска ситуација, према параметрима, постаје нестабилна.

"Имамо велико повећање броја новозаражених, имамо повећан тренд пријема пацијената у болнице, али то још увек није у оном броју, с обзиром на карактеристике летњих таласа и карактеристике омикрон соја, још увек није забрињавајуће. Мислим да ћемо са овим снагама и средствима које су ангажоване у ковиду то лако збринути", рекао је Удовичић.

Додао је да су у болници на Карабурми заступљени грађани старије животне доби са доста хроничних пратећих болести.

"Што се тиче вакциналног статуса, ми смо још крајем прошле године предложили бустеровање и морам да кажем да сад нико од пацијената који овде лежи није бустерован ове године. Сви који су вакцинисани, они су вакцинисани прошле године, што значи да та вакцина, односно, антитела и имунитет који су стекли после вакцине, није више толико ефикасна", навео је Удовичић.

Подсетио је грађане који су угрожени да морају да добију трећу или четврту дозу без обзира што је вакцина изгубила потенцијал који је имала у почетку.

"Држава јесте обезбедила све модерне лекове које имамо, али не смемо заборавити вакцинацију", истакао је Удовичић.

Напоменуо је да кад год помислимо да је епидемија завршена, вирус нас подсети да није отишао и да неће ни отићи.

"Тако је било и прошлог и претпрошлог лета. Само смо сада у повољнијој ситуацији с обзиром на карактеристике омикрон соја. Тако да и ово лето ми очекујемо летње таласе. Они нису високи као што су јесењи и зимски, нису ни толико дугачки, али морају највише да брину оне категорије људства које су угрожене", навео је Иво Удовичић.

Командант ковид болнице на Карабурми рекао је да је подваријанта омикрон соја која тренутно циркулише способнија да заобиђе наш имуни систем, али и да смо далеко од увођења нових рестриктивних мера и да ће се о томе расправљати када дођу јесен и зима.