Читај ми!

Тешка епидемијска ситуација – стигло још 250.000 вакцина "спутњик В"

У Србији је од почетка пандемије регистровано 1.043.758 случајева заразе коронавирусом, од 5.984.140 тестораних узорака. Од последица заразе преминуле су 9.052 особе, а проценат смртности износи 0,87 одсто. На болничком лечењу налази се 6.641 пацијент, од којих је 278 на респиритору, наводи се на сајту covid19.rs.

Бекић: Охрабрује нешто веће интересовање младих за вакцину

На највећем пункту за имунизацију у Србији - Београдском сајму, до сада је дато готово 480.000 доза вакцина против ковида, а последњих дана приметно је нешто веће интересовање младих од 18 до 30 година, изјавио је координатор вакциналног пункта на Сајму Зоран Бекић.

Бекић је за Танјуг рекао да се на Београдском сајму дневно да између 1.000 и 1.200 доза, а у претходна два дана дато је скоро 500 првих доза.

"То је нешто више него претходних дана. То охрабрује и надам се да ћемо ићи даље у том смеру", истакао је Бекић и додао да је до сада на Сајму дато нешто више од 40.000 трећих доза.

Како је рекао, у Београду је вакцинисано око 30 одсто популације од 18 до 30 година, док је на нивоу државе више од 23 одсто младих.

Бекић је рекао и да проценат вакцинисаних у популацији између 12 и 18 година није толико изражен, али да се примећује веће интересовање у домовима здравља.

"Тај број није још увек толико велики, он је сад између 10.000 и 12.000. То није довољно да би утицао на колективни имунитет", нагласио је Бекић.

На Београдском сајму грађани могу примити вакцину против ковида свим данима од 8 до 16 часова.

У болници у Новом Пазару 87 пацијената, једна особа преминула

У болници у Новом Пазару, од последица коронавируса, преминула је једна особа из Рашке. 

У протекла 24 часа, у ковид амбуланту Дома здравља у Новом Пазару јавило се 138 пацијената, a од тог броја њих 70 јавило се лекару први пут. 

Брзим антигенским тестом у амбуланти је тестирано 67 особа, од чега је њих 12 било позитивно на коронавирус.

У болници је задржано 10 особа (из Новог Пазара 6, Рашке 3, Пријепоља 1) , а из болнице отпуштено 16, тако се на болничком лечењу сада налази 87 ковид пацијената.

Седам пацијената прикључено је на респиратор. 

Вучић: Вакцина "модерна" стиже у новембру

Председник Александар Вучић изјавио је да ће у наредних недељу дана примити трећу дозу кинеске вакцине и позвао све грађане који су примили прве две дозе да приме и трећу.

Вучић је рекао да вакцина "модерна" у Србију стиже у новембру.

Истакао је да ће ускоро Србија имати 1,5 милион доза произведених у Торлаку.

Рекао је и да фабрика вакцина за кинески Синофарм напредује, сада, додао је, радимо на ширењу капацитета у производњи вакцина.

Очекује да ће кинеска вакцина већ од лета почети да се производи у Србији.

Подсетио је да је Србија набавила и најновије лекове против коронавируса, и додао да се нада да ћемо амерички МСД лек имати први у Европи, а цена једне пилуле је 400 долара.

Председник је поновио позив грађанима да приме трећу дозу и констатовао да су запослени у БИА 50 одсто примили кинеску, а 50 одсто руску вакцину, док је у полицији и војсци тај однос, казао је, мало другачији.

На ковид одељењима у Чачку 140 пацијената

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализовано је 140 пацијената. У респираторном центру смештено је 14 пацијената, од тога су 2 пацијента на респиратору.

У протекла 24 часа био је пријем 10 пацијената и отпуст 14 пацијената.

Хоспитализована су два ковид позитивна детета, две ковид позитивне труднице смештене су на гинекологији.

Преминуле су четири особе, све са пребивалиштем у Чачку.

Од 310 узорака из Чачка позитивних је 119, из Горњег Милановца од 73 узорка позитивних је 44, из Лучана од 41 узорка позитивних је 18 и из Ивањице од 20 узорака позитивних је 5. Укупно 186 позитивних од 444 узорка.

У суботу је вакцинисано 170 лица, од тога 43 лица је примило прву дозу, 39 лица је ревакцинисано, а 88 лица примило је трећу дозу вакцине.

За последња 24 часа у пријемно - тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције било је 128 прегледа, од чега је 66 првих прегледа.

Данас консултације са медицинским делом Кризног штаба, седница следеће недеље

Премијерка Ана Брнабић рекла је да ће седница Кризног штаба бити одржана током следеће недеље.

"Ја ћу данас имати консултације са медицинским делом Кризног штаба. Ми јесмо у сталном контакту, али данас ћу имати посебно консултације да видимо да ли је потребно било шта да додатно урадимо", рекла је она.

Медицински радници који раде у ковид систему су уморни, верујем да је ово теже него што је било на почетку, број преминулих забрињава, тешко је видети, каже премијерка.

"Морам да кажем, људи, морамо да схватимо да умиру невакцинисани људи. Хвала медијима који причају много о томе, само када би се људи вакцинисали били бисмо у стању да ослободимо здравствени систем, остало је да причамо и причамо о вакцинацији", каже Брнабићева.

Слушајте лекаре и научнике, који читав живот уче за то, поручила је Ана Брнабић.

Брнабићева је додала да је београдска општина Стари Град једина у Србији у којој је више од 80 одсто вакцинисаних.

"Прешево је у вакцинацији младих избило на треће место, тако да су водећи Стари град, Савски венац, Прешево, Нови Београд", навела је Брнабић.

Она је рекла и да је до сада прву дозу примило 54,4 одсто грађана, ревакцину нешто мањи проценат, док је трећу дозу више од 14 одсто популације.

"Имамо 85 локалних самоуправа у којима је вакцинисано више од 50 одсто пунолетног становништва и 14 локалних самоуправа у којима је вакцинисано више од 60 одсто популације", рекла је премијерка.

Ана Брнабић примила трећу дозу вакцине

Премијерка Ана Бранбић примила је трећу дозу вакцине на Београдском сајму.

Брнабићева је "Фајзерову" вакцину, прву дозу, примила 24. децембра 2020. у Интитуту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".

У Врању хоспитализовано 106 пацијената, преминуле три особе

У ковид болницама Здравственог центра у Врању хоспитализовано је 106 пацијената, на кисеонику 56. Примљено је 10 пацијената, отпуштено 9. Три особе су преминуле.

У ковид амбуланти при болници било је 77 прегледа, од тога 25 првих.

У ковид амбуланти АТД укупан број прегледа је 268, првих 97. Позитивних је 64.

У ковид амбуланти за децу, од 62 прегледа, 45 је првих. Позитивно је 14 деце, од тога 12 узраста од 7 до 19 година. Двоје деце послато је на педијатрију.

У Врању је до сада дато 100.249 доза вакцина. Јуче је вакцинисано 168 особа, 48 првом дозом, 58 другом и 51 трећом дозом. Вакцинисано је и 11 држављана Северне Македоније.

Стаменковић за РТС: Кажњено више од 50 тржних центара и хипермаркета

Пре два дана кажњено је неколико тржених центара у Београду, Новом Саду и Крагујевцу, акција је настављена и током викенда, а јуче је највише казни написано у Нишу.

Помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић рекао је за РТС да су инспекцијске службе биле врло активне у претходна два дана – преко 50 тржних центара и хипермаркета је кажњено у Србији, од тога немали број у Нишу, сигурно десетак привредних субјеката, односно правних лица.

То су, како каже, казне од 300.000 и 150.000 динара, али је било кажњавања и корона редара који нису поштовали своје обавезе.

Према његовим речима, за ова два дана изузетно је био велики број надзора, 30 одсто већи, извршено је преко 4.500 надзора током петка и суботе, број изречених прекршајних надзора је 100 посто већи – што је 21 милион динара према свим актерима који нису поштовали прописе уредбом Владе и наредбом министра здравља.

У Србију стигло још 250.000 вакцина "спутњик В"

У Србију је синоћ стигло још 250.000 доза вакцина "спутњик В", које су одмах послате у Институт Торлак, саопштио је Ненад Поповић, министар у Влади и председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом.

Поповић је прецизирао да се ради о 100.000 доза компоненте 1 и 150.000 доза компоненте 2.

"Вакцине су у Србију допремљене из фабрике Генеријум у Владимирској области", рекао је Поповић.

Он је истакао да руска вакцина "спутњик В" има потврђену ефикасност од преко 97 одсто.

"Спутњик В је одлична и као 'бустер' вакцина, односно као трећа доза вакцине за грађане који су пре тога примили две дозе било које вакцине", навео је министар Поповић.

Према његовим речима, вакцине ће у најкраћем року бити дистрибуиране у центре за вакцинацију широм Србије.

Више од 1.000 преминулих у Русији за 24 сата

Русија је први пут од почетка пандемије званично регистровала више од 1.000 смртних случајева од коронавируса за 24 сата.

Дневни број умрлих од ковида 19 у порасту је последњих шест дана и достигао је 1.002 особе у последња 24 сата.

Број дневних случајева такође је поставио нови рекорд, са 32.196 заражених, што је скоро 1.000 више у односу на претходни пресек.

Москва је и даље је најгоре погођено подручје у земљи, са 6.545 нових случајева коронавируса, а следи Санкт Петербург са 3.088.

До петка је 45,3 милиона људи, или 31 одсто укупног становништва Русије, у потпуности вакцинисано против коронавируса.

Највећи број заражених бележи Москва

Епидемијска ситуација у Србији је и даље озбиљна. Вирус је, према последњем пресеку, потврђен код још 6.051 особе од 19.482 тестирана узорка.

Од последица заразе преминуло је 56 људи. На респиратору је 278 пацијената оболелих од коронавируса.

Расте број хоспитализованих, а из ковид болница упозоравају да су капацитети готово попуњени. 

"Сваки кревет који је испражњен у ковид болници у Батајници врло брзо се попуни", рекла је за РТС заменица директора те болнице, др Јелена Величковић.

На то колико је епидемијска ситуација у нашој земљи озбиљна, упозорава и број деце оболеле од ковида 19, од којих су нека и на респиратору.

Др Величковић је нагласила да је код млађих особа приметан веома брзи развој клиничке слике која говори да ће се брзо развити до најтежег облика.

"Код младих особа, који су неотпорни према вирусу и који су развили у пуној форми слику ковид 19 болести, опоравак је веома дуготрајан и врло исцрпљујућ", навела је Величковићева.

Србија је обезбедила лек "сотровимаб" који ће у једној дози амбулантно бити примењиван код ковид пацијената у првих 10 дана ако имају високе факторе ризика. 

Лекари су поручују да се мора прекинути ланац преношења заразе и кружења вируса у популацији и да се то може постићи само вакцинацијом.