Читај ми!

Србија од ЕУ добила 26 возила за превоз вакцина, Вучић апеловао на грађане да се вакцинишу

Председник Александар Вучић захвалио је Европској унији на помоћи Србији у борби против пандемије коронавируса и на донацији 26 возила за превоз вакцина, истичући да је тиме решен проблем бржег допремања вакцина широм Србије.

Србија је од ЕУ добила 26 возила специјализованих за превоз вакцина и тимова за вакцинацију. Добиће их 24 завода и института. Возила садрже сет за давање кисеоника, замрзивач за транспорт вакцина на ниским температурама.

Вакцине ће се транспортовати из централних магацина до најудаљенијих здравствених установа. Возила су донација Европске уније из ИПА фонда. 

Вучић је још једном апеловао на све грађане да се вакцинишу, и тиме заштите себе и своје ближње.

"Важно је, важно да умемо да кажемо хвала. Да не потцењујемо, већ да покажемо изузетно поштовање за ЕУ на свему што су учинили. На ранијих 20 амбулантних возила које смо добили на поклон од ЕУ, на 200 запослених у здравству које плаћа ЕУ, што значајно помаже нашем систему, до ових 26 возила за 24 општине", рекао је Вучић.

Сада, истиче, када је важно да се пошаљу вакцине било где широм Србије, неће више бити потребно да се позајмљују возила, већ ће се у специјализованим возилима стизати до сваког места у Србији. "Тиме смо решили значајан проблем у дистрибуцији вакцина", нагласио је председник Србије.

Додао је да је донација вредна више од 600.000 евра, да је реч о новцу туђих пореских обвезника, због чега смо додатно захвални Европској унији.

"Људи који се не вакцинишу немају право да угрожавају друге"

Вучић је позвао грађане да се вакцинишу, јер нема снажнијег оружја против пандемије коронавируса. "Правимо, израђујемо једну вакцину, правићемо другу. Вакцине ће се временом мењати. Вакцинишите се, јер невакцинацијом угрожавамо здравље свих других, а то је од пресудног значаја за наш напредак, за развој економије", рекао је Вучић.

Људи који се не вакцинишу, каже, иако на то имају право, немају право да угрожавају друге. "Имамо четири вакцине, имаћемо за месец дана још једну, пету. Ако хоћете још неку, шесту, кажите, набавићемо, само – дајте, вакцинишите се", поручио је Вучић.

Верује, каже, да можемо да заједно да победимо корону, али само ако сви предузму кораке озбиљности и одговорности уместо ниподаштавања болести које, додаје, ничему не води.

Жофре: Најбољи начин да се боримо је вакцинација

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жофре изјавио је да ћемо уколико се не боримо заједно настaвити да проузрокујемо додатну патњу нашим породицама и друштвима.

"Најбољи начин да се боримо је вакцинација. ЕУ је велики заговорник и драго нам је да радимо заједно са Србијом", истакао је Жофре.