Читај ми!

Анализа смрти током епидемије, Ђерлек објашњава које ће случајеве Комисија обухватити

Према званичним подацима који се свакодневно објављују на сајту covid19.rs, од марта прошле године до данас, у Србији је коронавирус регистрован код више од 711.000 грађана. Ковид 19 је одговоран и за 6.834 смртна случаја. Колико је живота ковид 19 заиста и однео, директно или индиректно, утврђује и Посебна комисија за анализу смртних исхода узрокованих болешћу ковид 19. Чини је 10 чланова. Међу њима је и државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек. За РТС наводи да ће се обухватити и они који се нису лечили у болници, а таквих, напомиње, није мали број.

Мирсад Ђерлек је гостујући у Дневнику РТС-а изјавио да су председник Републике, премијерка и министар здравља су од самог почетка заузели озбиљну стратегију у борби против ковида.

"Бројне похвала које смо добијали из бројних земаља Европе и света сведоче како смо радили и ја сам заиста поносан. Једно од обећања које је било је да када се стекну услови је да ће се извршти и анализа броја људи који су изгубили живот од ковида 19. Комисија је јуче формирана, желимо да радимо транспарентно. Немамо шта да кријемо и желимо да видимо шта се догодило у току епидемије. Радићемо транспарентно и у циљу ове земље и будућих генерација је да дођемо до правог броја", истакао је Ђерлек.

Према његовим речима, очекује од председнице посебне комисије за анализу, а то је др Верица Јовановић директорка "Батута", да ће заказати седницу током викенда, најкасније у понедељак, где ће се направити модел како ће се радити.

"Једини начин да се дође до правог узрока смрти је обдукција. Оне нису вршене због препоруке СЗО, а касније и због немогућности да се обезбеде сви услови за обдуцента да не буде заразе. Основни документ који ће нам помоћи у овој анализи је документ о смрти из којег ћемо црпети све податке за анализу", истакао је Ђерлек.

Обухватиће се и они који се нису лечили у болници 

У потврди о смрти, напомиње, постоје сви подаци, од имена и презимена до основног узрока смрти.

"Оно што је битно је да је министар здравља наложио широк дијапазон. Обухватићемо оне где је коронавирус директан узрок смрти, али и оне који нису били пи-си-ар позитивни, али је њихова клиничка слика одговарала коронавирусу. Обухватићемо и оне који се нису лечили у болници, а таквих није мали број и где су мртвозорници констатовали смрти. Људи су и приватно радили скенер, па су добијали такозвано млечо стакло као доказ да се ради о корони. Обухватићемо и најшири могући вид оних који су уопште имали додира са короном", истакао је Ђерлек. 

Руководиће се, додаје, потврдама о смрти.

"Њих пре свега издаје болница, а они који нису умрли у болници, потврду о смрти пише мртвозорник и предаје матичној јединици локалне самоуправе. Матичне службе шаљу податке Заводу за статистику. Обухватићемо све грађане, без обзира на то где су изгубили живот због короне. Потврде о смрти ће се налазити на три места - здравствене установе, матичне јединице локалне самоуправе и Завод за статистику", наводи Ђерлек.

Грађани Србије имају право да знају истину

Мора се, каже, бити веома опрезан када се дају подаци, јер је експанзија и других болести.

"Сачекаћемо да видимо колико је заиста умрло од короне. У децембру прошле године је ја мислим било око 1.800, немојте ме држати за реч. Пре него што дођемо до бројки бићемо веома опрезни и и уздржани и нећемо непромишљено излазити у јавност", наводи Ђерлек.

Анализираће се и смртни исходи представника здравствене струке.

"Тешко је и говорити о овој теми, а посебно радити. Многи од нас су изгубили блиске пријатеље. Наше колеге са којима смо радили, али ћемо покушати да будемо објективни да урадимо ово за здравствене раднике и будуће генерације", наводи Ђерлек.

Замолио је да се не врши притисак на комисију.

"Посао ће бити тежак, и грађани Србије имају право да чују истину и ми ћемо се трудити да посао урадимо како треба", изјавио је Ђерлек.

Наводи да ће данас бити пређена бројка од  два милиона ревакцинисаних пунолетних грађана Републике Србије и два и по милиона који су примили прву дозу.

"Сматрам да смо много ближи успостављању контроле над епидемијом и да нас очекује мирније лето", закључио је Ђерлек.