Читај ми!

"Уз добре бројеве, од 19. априла настава се враћа у школе"

Ако се настави стабилизација епидемијске ситуације у Србији, од наредног понедељка, 19. априла, настава се "враћа" у школе, и изводиће се по моделу од 1. септембра, изјавила је премијерка Ана Брнабић.

"Кризни штаб ће о томе још разговарати ове недеље, ако се настави стабилизација епидемијске слике у Србији, ми ћемо 19. априла вратити наставу у школе", рекла је Брнабићева.

Објаснила је да ће се настава изводити на исти начин, као што је био случај од 1. септембра – по сменама, са мање ученика у одељењима, уз обавезу ношења маски.

"И тако ће бити док не будемо имали у потпуности ситуацију под контролом и док не победимо у вакцинацији, како бисмо могли да се вратимо нормалном животу", рекла је премијерка новинарима у Првој београдској гимназији, где је присуствовала представљању новог портала "Моја средња школа" и презентацији паметних ИТ кабинета.

Ружић: Не радимо несистематично

Не радимо несистематично и несистемски, и нисмо у процесу сналажења, казао је данас министар образовања Бранко Ружић у вези са онлајн наставом.

Упитан какви су планови ако пандемија буде присутна и од 1. септембра, уз констатацију да се жале наставници и родитељи да нису сви технички опремљени, Ружић је подсетио да је евидентно да се налазимо у ванредним околностима и да је потребно све ресурсе ставити у функцију изналажења решења, како би се показало да је наш систем могуће адаптирати.

Подсетио је да је Министарство образовања, у сарадњи са Министарством телекомуникације, обезбедило бесплатан интернет у 95 одсто школа, а има их преко 1.700 у Србији.

Ружић је указао да је 10.000 паметних учиниоца већ опремљено, да ће ове године бити опремљено још 20.000.

Додао је да ће, ако све буде по плану, до краја ове или идуће године бити опремљено још 10.000 паметних учионица, што значи да ће их бити укупно 40.000.

Ружић каже да је мањи проблем како унапредити онлајн наставу, јер су ученици технички прилагодљивији од старије популације.

"Већи проблем је како наћи решење, у сарадњи са психолозима и педагозима, да вратимо мотивацију деци како би процес стицања знања текао на начин који ће одговарати потребним стеченим знањем и сертификационом критеријуму који је касније важан за прелазак у високо школство", објаснио је он.

Подсетио је на снимање садржаја за онлајн наставу, додајући да се алат – јавни сервис користи за оне који нису орпемљени или имају више ђака у породици.

Премијерка Ана Брнабић и министар просвете Бранко Ружић присуствовали су представљању портала "Моја средња школа"који омогућава упис средњошколцима онлајн, на једном месту, као и презентацију паметних ИТ кабинета у Првој београдској гимназији.