Читај ми!

Италијански новинари проверавају да ли је Србија Мека вакцинације

Трочлана екипа телевизије "Медија сет", која реализује веома популарну емисију у Италији – "Ле јене" (хијене), ових дана је у Београду. Новинар Гаетано Пекораро рекао је за РТС да се у Италији говори о Србији као Меки вакцинације, италијански грађани долазе у Србију и враћају се вакцинисани и да га је заинтересовало како је то могуће.

Емисија италијанских новинара који бораве у Београду једна је од најгледанијих у Италији, баве се истраживачким новинарством и решавају проблеме које нису у стању да реше грађани.

Новинари ове емисије сведоче о неправдама, спорости бирократије, злоупотребама, па су многи због њих завршили у затвору. У Србији су много лепшим поводом, желе да направе причу о успеху вакцинације и начину на који наш систем функционише.

Новинар Гаетано Пекораро рекао је гостујући у Јутарњем програму РТС-а да је четврти пут у Србији, да је долазио неколико пута и да воли ову земљу.

"У Италији имамо доста проблема, што је нормално у време пандемије. Код нас је више проблема са бројем вакцина и са дозама које пристижу, као и са планирањем саме кампање за вакцинацију", рекао је Пакораро.

Према његовим речима, било му је чудно када је дошао овамо и видео како у Србији функционише кампања са вакцинацијом.

"Ако сада одете у Италију, видећете како се у једном од највећих центара за вакцинацију у Милану нуди само један тип вакцине и могуће је да се у једном дану у тако великом центру дају само 450 доза вакцине", навео је новинар.

Каже да живи у Милану и да је тамо потпуни карантин већ месец дана, све је затворено и депресивно, али напомиње да тамо живе сјајни људи и када се све ово заврши, брзо ће се извући јер Италијани су такви.

"Јуче сам отишао у највећи центар за вакцинацију у Београду и импресиониран сам оним шта сам видео. Ваши грађани могу да бирају коју ће вакцину примити: Фајзерову, спутњик, Синофармову, Астра-Зенеке. То ме је импресионирало. У Европи имате само две врсте вакцине и не можете да бирате", истакао је Пакораро.

Напомиње да је једна од важних ствари која успорава Италију – дигитализација.

"Јуче сам разговарао са вашом премијерком Аном Брнабић и објаснила ми је да је Србија направила велике кораке у дигитализацији, што је веома важно за кампању вакцинације. У Италији имамо у вези с тим проблеме", каже италијански новинар.

Напомиње да су му људи рекли да је временски размак између пријаве за вакцинацију и позива – један до седам дана, док Италија има проблем с тим.

Према његовим речима, ове недеље у Италији су вакцинисани људи старији од 80 година, а неки у тој старосној доби на вакцину чекају и месец дана.

"Ове недеље је било доста прилога који су говорили о Србији као епицентру, као Меки вакцинације, Италијани долазе у Србију да се вакцинишу. Хтео сам да проверим како је то могуће", каже Пакораро.

Додаје да му је премијерка Брнабић објаснила да је 20.000 вакцина дато страним држављанима.

"Ја сам се такође пријавио преко е-Управе и чекам позив. Још нисам вакцинисан и чекам да видим ко ће ме први позвати: Србија или Италија. Ако ме Србија позове, вратићу се с камером да овековечим како примам вакцину", навео је италијански новинар.

Напомиње да у својим прилозима жели да покаже слику, и додаје да наравно да постоји критика, али ова ситуација није нормална и прелако би било само критиковати. "Желимо да покажемо да постоји земља која грађанима даје избор, и да упитамо зашто Европа нема спутњик и Синофармову вакцину", закључио је италијански новинар.