Читај ми!

Директор КЦ Ниш: Када прође ковид букнуће све болести које су биле присутне

Ниш из дана у дан бележи раст броја заражених коронавирусом. Градски Кризни штаб оценио је епидемијску ситуацију у том граду као ванредну, са тенденцијом да пређе у катастрофалну. Директор КЦ Ниш др Зоран Перишић каже за РТС да огроман број пацијената чине старији људи који су се заразили од својих млађих укућана. Напомиње да је све више пацијената са тежом клиничком сликом.

Због озбиљне епидемијске ситуације у Нишу градски кризни штаб наложио је појачан рад Комуналне милиције и комуналних инспектора. 

Наложено је и да ЈКП "Горица" и "Тржница" предузму ригорозније мере, оне су задужене за пијаце и гробља, као и да у наредна два викенда ауто-пијаца и бувља пијаца буду затворене.

Др Зоран Перишић, директор Униврзитетског клиничког центра Ниш каже да се ковид капацитети убрзано попуњавају.

"Инфективна клиника је практично пуна, а трећи спрат који смо ослободили и желимо да зарджимо је за сада у нон-ковид функцији, а четврти спрат је на 85 посто попуњености. Имамо још места. Треба узети у обзир да имамо и ковид болницу у Крушевцу, тако да и те капацитете користимо. Број нових пацијената свакодневно је велики, велики је број првих прегледа", каже Перишић.

Када једног дана прође ковид, наглашава, "букнуће буквално све ове болести које су биле ту присутне".

"Трудимо се да радимо и једно и друго. Ми у овом тренутку покривамо и велике болнице са југа Србије, које су у ковид систему - Пирот, Лесковац, Врање. И сви ти тешки пацијенти  долазе овде у Ниш и овде буду адекватно збринути", наглашава Перишић.

Истиче да је огроман број пацијената старији људи који су се заразили од својих млађих укућана.

"То је класична епидемиолошка прича коју чујемо овде у КЦ. Нажалост, то је и одраз ове ситуације и понашања нашег. Старија популација доминира, нажалост они су углавном међу онима који фатално завршавају борбу са ковидом, има и млађих. Типично је у овом таласу да је све више пацијената са врло озбиљном клиничком сликом", закључио је Перишић.

У Нишу је вакцинисано до сада више од 45.000, а међу њима близу 28.000 примило је и другу дозу.