Читај ми!

Шта раде вакцине у нашим ћелијама и по чему се разликују - "дешифрује" Ана Банко

Вирусолог Ана Банко објашњава за РТС разлике између инактивисане и аденовирусне вакцине. Концепт инактивисане вакцине, каква је кинеска, је да унесете мртав вирус, због тога је ограничена количина вирусних компененти које ви у себи садржите. Код вакцина попут "Спутњика" и "Фајзера" суштина је да се уноси информација - нема контаката са нашим генетичким материјалом.

Милион доза кинеске вакцине "Синофарм" стигло је у Србију. То је класична вакцина направљена по старом принципу, што значи да је направљена од умртвљеног вируса. Пре тога, у Србији је у употреби у "Фајзерова" и руска "Спутњик".

Вакцинација траје и све је више питања о томе како да изаберемо вакцину.

Гостујући у Јутањем програму, Ана Банко, вирусолог са Института за микробиологију и имунологију Медицинског факултета у Београду рекла је да су тренутно три вакцине на нашем тржишту, четири различита концепта постоје у свету, а у класичне спада кинеска "Синофарм" вакцина.

Докторка Банко каже да је поента имунизације да стовримо антитела на кључне протеине вируса, како бисмо при следећем контаку са вирусом зауставили везовање за наше ћелије или га и уништили.

Истиче да иновативне вакцине попут Спутњика и Фајзера, односно Модерне али и Астра-Зенеке јесу нешто што се развијало последњих 20 година, без обзира на иновативност, оне су дуго времена у развоју.

"Практично по моделу Спутњикове вакцине постоји регистрована вакцина за еболу из 2019. године, а по принципу Модерне, односно Фајзера су биле вакцине које су испитиване на онколошким пацијентима", рекла је др Банко.

Указује да из 2009. године постоји студија испитивања ове вакцине на карциному панкреаса, а између 2013. и 2016. вршено је клиничко испитивање на пацијентима за вакцину против беснила.

Концепт инактивисане вакцине је да унесете мртав вирус, због тога је ограничена количина вирусних компененти које ви у себи садржите том вакцином и тим вакцинама је потребно додавати адјувансе да би се имуногеност повећала.

"Уношење СМС поруке код Фајзера и Модерне" 

"Код аденовирусне вакцине какав је Спутњик и код Фајзерове односно Модернине - мРНК суштина је да се уноси информација, нема контаката са нашим генетичким материјалом, то је као уношење СМС поруке, код Фајзера и Модерне", рекла је Банко.

Како каже, та порука није трајна већ нашим механизмима у ћелији шаље само информацију да сами направимо вирусни протеин како бисмо на њега одреаговали и створили антитела и то је краткотрајно, протеин нам остаје једно време како би поспешио имунски одговор.

Објашњава да сваки следећи пут када дођемо у контакт са вирусом, десиће се то да ће наша антитела препопзнати вирус по тим компонентама које смо сами стоврили и одговорити на прави начин.

"Код Спутњик вакцине тај механизам је врло сличан, али је информација упакована у аденовирус који је умртвљен, а суштина је да аденовирс омогући улазак те информације у нашу ћелију и да ми по истом принципу стварамо антитела", истакла је она. 

Ефикасност вакцина

Докторка Банко каже да је ефикасност кинеских вакцина Синофарм и Синовак нешто нижа од других јер су инактивисане али је до сада вакцинисамо око 40 милиона становника, све су прошле клиничке фазе испитивања и тај број говори много више о безбедности.

"Алергије се толеришу на храну и пеницилин, само предострожност теба имати према особама које су имале тешке анафилактичке реакције према неким медикаментима, инјкецијама, али и за њих постоји добра историја, у смислу ових 40 милиона доза које су примењене", рекла је Банко.

Каже да постоји постотак 11 према милион доза да се јавља алергијска реакција, али да нико није завршио летално.

"Сваки пацијент ће код лекара урадити процену клиничког стања и лекар ће на основу клиничког стања проценити да ли пацијент може да прими вакцину, али према годинама контраиндикација не постоји", закључила је Ана Банко.