Читај ми!

У Арени се остаје најмање 14 дана, 350 пацијената на кисеонику

Од ковида-19 у привременој болници у Београдској арени тренутно се лечи 480 пацијената. Најмлађи има 21 годину, док најстарији пацијент има 94 године. На кисеоничком лечењу налази се 350 пацијената. Из болнице наводе да у последње време долазе све тежи пацијенти који имају обостране, теже упале плућа.

У привременој болници у Београдској арени и даље има слободних места. У Арени се лечи 480 пацијената, а доступно је 510 места за оболеле од ковида-19.

Координатор привремене болнице у Београдској арени Владо Батножић је рекао за РТС да је у највећу ковид болницу у Србији током претходног дана и ноћи примљено 29 пацијената, а да је отпуштен 21 пацијент.

"То је нешто мањи број него што је уобичајено радним данима, када примамо од 40 до 50 пацијената, а исто толико отпуштамо", навео је Батножић.

Истакао је да најмлађи пацијент има 21 годину, док најстарија особа која се лечи у Арени има 94 године.

Батножић је рекао да су у Арени смештене 172 жене и 308 мушкараца.

"У Арену долазе све тежи пацијенти" 

Батножић је напоменуо да је стабилно стање свих пацијената, али и да у последње време у Арену долазе све тежи пацијенти.

"У почетку је било са једностраном или лакшом обостраном упалом плућа, а овога пута долазе сви са обостраном, тежом упалом. Као што видите, ствар се мало погоршава код пацијената", казао је Батножић.

Додао је да пацијенти у привременој болници у Београдској арени леже најмање десет дана, али да је уобичајена дужина трајања боравка у Арени 14 дана.

"На кисеонику је тренутно 350 пацијената. Јако је велика бројка. Ми смо максимално наше капацитете испунили кисеоником, више немамо места са кисеоником", истакао је Батножић.

У привременој болници у Арени ради медицинско особље из скоро 20 различитих здравствених установа. Батножић је навео да је ангажовано 60 лекара и 100 медицинских сестара. Истиче да је мали број њих заражен у овом тренутку.

"Негде десетак до 12, али нико се није заразио у Арени. Обично доносе из кућа, из породица. Ми пуно водимо рачуна о облачењу, односно о свим заштитним средствима које носимо и нема заражених у овој институцији, у Арени", рекао је Батножић.