Читај ми!

Нових 1.817 заражених, Београд највеће жариште, преминуло шесторо

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 1.817 људи, а од последица заразе преминуло је још 6 особа. Тестиран је 9.531 узорак.

У Крагујевцу 66 новоинфицираних коронавирусом

Од 388 обрађених узорака у лабораторији "Крагуј" Института за јавно здравље, у Шумадији је 85 особа позитивно на коронавирус.

Од тог броја, 66 позитивних је из Крагујевца, по шест из Аранђеловца и Раче, пет - из Тополе, по једна особа из Лапова и Кнића. У Баточини нема нових случајева заразе.

У крагујевачком Клиничком центру на лечењу је 55 пацијената, а на респиратору је осам особа.

Вучевић: Раст броја оболелих забрињавајући, поштујте мере

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је да је број оболелих забрињавајућ и још једном позвао суграђане да поштују прописане мере заштите.

Гостујући у емисији РТВ "Град и ми", Вучевић је рекао да је Инфективна клиника на првој линији одбране, али да ми сами, да бисмо им мало помогли, морамо да будемо одговорни и дисциплиновани.

"Имамо снажну прогресију инфицираних, као и у целој Србији, велики градови ће увек предњачити. Нови Сад као велики град, нормално да је један од жаришта. Велики је број студената, ђака. Јуче смо у граду имали 119 новоинфицираних, тежак дан, рекордан је био 23. јул када смо имали 135 заражених. За данас још немамо податке, преко 70 новооболелих до сада", рекао је Вучевич.

Према његовим речима, већина становништва као да није свесна у каквој се ситуацији налазимо.

Он је позвао Новосађане и све остале, да се "позовемо памети, да сачувамо и своје здравље и здравље укућана, да сачувамо школе и факултете и радна места, да не морамо да уводимо рестриктивне мере".

Градоначелник је констатовао да је град спреман за нови талас, као и да до затварања школа и вртића неће доћи.

У домовима и социјалним установама 146 позитивних

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих, коронавирус је потврђен код 84 корисника и 62 запослена, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања донело је решење о забрани рада Дома за смештај одраслих и старијих "Нада", у Београду.

Још десет потврђених случајева у Подунавском округу

Према данашњем извештају Завода за јавно здравље Пожаревац, у Подунавском округу је регистровано још 10 новооболелих од ковида-19. У Смедереву су регистрована 4 случаја, а у Смедеревској Паланци 6.

Више од половине новозаражених из Београда

Од 1.817 потврђених случајева коронавируса у последња 24 сата, у Београду је регистровано 980, што је 54 одсто.

Следи Нови Сад са 95 случајева, Крагујевац 68, Краљево 38, Ваљево 34, Чачак 32, Шабац 32, Ниш 28, Крушевац 25, Зрењанин 21, док остала места имају мање од 20 новозаражених.

На респираторима 51 пацијент

У последња 24 сата у Србији је тестирана 9.531 особа, а коронавирус је потврђен код њих 1.817.

Борбу са ковидом 19 изгубило је још 6 људи.

Хоспитализовано је 279 људи, а из болница су отпуштене 94 особе. Тренутно су на болничком лечењу 1.122 особе.

На респираторима је 51 пацијент.

Све је више носилаца инфекције, а надлежни упозоравају на занемаривање благих симптома заразе.

Директорка Института "Батут" Верица Јовановић каже за РТС да је ове недеље регистровано три пута више новозаражених него прошле и да се болнички капацитети пуне. Истиче да није прошло време тешких клиничких слика када је у питању ковид 19 и апеловала да будемо лични контролори у спровођењу мера.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је да за сада нема разлога да се са комбиноване пређе на онлајн наставу и додао да ће се пратити ситуација са коронавирусом и да ће, у договору са Кризним штабом, Влада донети одговарајуће одлуке.

Повећава се број заражених здравствених радника у Ургентном пријему шабачке болнице. Коронавирусом је заражено шест лекара и четири медицинске сестре. Цело одељење је дезинфиковано, а по налогу Завода за јавно здравље, сви запослени у тој служби биће тестирани.

Највише је заражених у Расинском округу од почетка јесењег таласа коронавируса. Према резултатима тестирања који су стигли у Завод за јавно здравље у Крушевацу, у протекла 24 часа у Расинском округу инфекција је потврђена код 40 особа. Највише новооболелих је из Крушевца – 19.