Читај ми!

Ризик од заразе највећи на скуповима, важно поштовати и мере које нису обавезне

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 35.946 особа, а забележена су 774 смртна случаја, показују подаци са сајта covid19.rs.

У Шумадијском округу 18 новозаражених, 16 из Крагујевца

Према подацима Института за јавно здравље "Крагуј", у Шумадијском округу регистровано је укупно 18 новозаражених вирусом, од којих је 16 из Крагујевца, а по један из Раче и Баточине.

Како је саопштио директор Института Драган Васиљевић, у другим општинама Шумадијског округа - Аранђеловцу, Тополи, Книћу, Лапову, нема нових случајева позитивних на ковид 19.

Тренутно се на нивоу целог округа у кућној изолацији укупно налази 160 особа, од чега у Крагујевцу 134, Тополи четири, Рачи 15, Книћу две, Баточини пет.

У Клиничком центру Крагујевац, према подацима од јутрос, хоспитализована су 23 пацијента, од којих је четири на респиратору.

Кон: Ако грађани не буду носили маске нема друге мере осим затварања

Ако грађани не буду носили маске нема друге мере осим затварања, рекао је др Предраг Кон.

"Ми се налазимо у крајње несигурној и неповољној ситуацији, можда ће већ крајем следеће недеље бити ванредна ситуација", навео је Кон.  

Члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је да се у свету све мање говори о вакцини против коронавируса и да то индиректно нешто показује.

Осим што вакцину не треба још задуго очекивати, Кон је указао да и кад је буде - неће бити масовне вакцинације против коронавируса и да ће вакцине, ако се појави, бити у мањим количинама.

Др Кон  за ТВ Прва указао да је питање и за кога ће она моћи да се користи.

"Немојмо рачунати на вакцину, барем за ово што нас очекује преко зиме. Нема вакцине, постојимо само ми са одговорношћу и снагом здравственог система који ће опет бити на тесту ако се не промени понашање", истакао је Кон.

Гојковић: Припремали смо се за зимски период

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је да се од раније говорило о томе да ће током јесени и зиме бити много проблема са коронмавирусом и да се Србија због тога као држава припремила за зимски период тако што је ојачала своје капацитете.

Гојковић је за ТВ Пинк казао да од марта месеца Кризни штаб поступа у складу са активном епидемиолошком ситуацијом, али се припрема и за могуће теже сценарије који могу да дођу.

"Од почетка смо причали да ће ово бити дуготрајна борба, да неће бити нимало лако ни за кога у свету, па ни за нас", рекао је Гојковић.

Тиодоровић: Могуће увођење пи-си-ар теста при уласку у земљу

Епидемиолог и члан Кризног штаба за сузбијање коронавируса Бранислав Тиодоровић изјавио је да се размишља о томе да буде уведен пи-си-ар тест за све који улазе у земљу или тест који доказује присуство антитела, односно да је особа прележала корону.

Говорећи о томе шта нас очекује у наредних месец дана када је реч о епидемиолошкој ситуацији, Тиодоровић је за Блиц рекао да долазе хладни месеци, када је већа влажност, што одговара вирусу и да ће број заражених зато бити у порасту.

"У наредних месец дана имамо два сценарија. Први је – уколико будемо поштовали мере можемо очекивати да нам тај број буде двоцифрен, па добро, чак и када пређе у троцифрен као сада, то није драстично толико, само је важно ситуацију држати под контролом, а то се може само поштовањем мера", истакао је Тиодоровић.

Он је навео да је други сценарио неповољан, а то је да не успемо да обезбедимо да се мере поштују, да имамо скок, а за то постоје услови, јер око Србије епидемија букти.

Арена од сутра отворена за пацијенте оболеле од ковида

Због раста броја оболелих у Србији, од понедељка ће Београдска арена бити спремна за пријем оболелих од ковида 19.

Доктор Владо Батножић рекао је за РТС да су капацитети Арене проширени са нових 150 кревета, тако да је укупан број лежајева 510. У једној смени биће 30 лекара и 30 медицинских сестара.

Од понедељка се попуњава прво део где су нови кревети, па се силази у салу, где има 360 места. 

У Србији хоспитализована 372 пацијента

У земљи су због заразе коронавирусом, према последњим подацима, хоспитализована 372 пацијента, док се 22 особе налазе на респиратору.

Према последњем пресеку, још два пацијентa преминула су од ковида 19 у Србији, а коронавирус је регистрован код још 227 особа.

Докторка Дарија Кисић рекла је за РТС да је досадашње искуство показало да ношење маски спасава живот.

Истакла је да су различита окупљања, скупови, свечаности, као и радни колективи, места где је највише долазило до преношења вируса.

Имунолог Срђа Јанковић поручио је да је неопходно да сви поштују обавезне мере за спречавање ширења коронавируса, али и оне које нису обавезујуће и немају законску снагу, попут ношења маски и на отвореном приликом сваког контакта, јер су оне сада подједнако важне у очувању људских живота.

Јанковић је рекао да, ако дозволимо да се шири епидемија, она ће се распламсати толико да онда накнадно морају да се уводе неке драстичније мере.