Кон: Смањује се активност вируса у Београду, али ситуација и даље несигурна

Сви показатељи указују да се смањује активност вируса на територији Београда, што су добре вести, али с друге стране, то је и даље висока активност, епидемиолошка ситуација је и даље несигурна, навео је епидемиолог др Предраг Кон. Командант војне болнице на Карабурми, анестезиолог пуковник Иво Удовичић, објашњава да су форме болести пренете на старију популацију, а да је добар део млађих отишао кући са оштећеним плућима.

Епидемиолог Предраг Кон је на конференцији за штампу Кризног штаба рекао да се ситуација у главном граду поправља, али је нагласио да је опрез неопходан.

"Број оних који се јављају у ковид амбуланте са симптомима респираторних болести и даље опада, број прегледа као и број оних који се третирају као сумњиви на ковид и којима се узима брис. Тај број опада од 13. јула и са другим августом су у Београду била 252 таква случаја, што је у односу на 900 који су били пре 13. јула знатно опадање", рекао је Кон.  

Наводи да места попут Аде Циганлије представљају ризик који сваки појединац за себе прихвата. 

"Чуо сам замисао да се смањи број купача, али нисмо још о томе детаљисали. Најтежи су викенди, тада је највећа навала. Ипак треба пренети поруку свима да су та места, поготово Ада, додатни ризик без обзира на то што неко покушава да одржи дистанцу. Они који одлазе морају да воде рачуна и тиме смање могућност преноса. Кажњавање је тешко спроводиво, али мора се некако контролисати", навео је Кон.  

Поновио је да на месту на којем имате око 100.000 људи, може да се претпостави да има 100 оних који не знају а могуће је да су инфицирани и могу да пренесу вирус.

"Знамо да је репродукциони број 2,7. У нормалним околностима, свако би могао да зарази 2,7 особа, а то је много. Ризик постоји и многи ће одустати да оду само са овим сазнањем", рекао је Кон.

Он је додао да неких посебних мера, осим бројања људи, нема, али да то није проблем на базенима, јер се о броју људи може водити рачуна по продатим картама, док су јавна купалишта одговорност Града.

"Кажњавање је тешко спроводиво, али мора да се види контрола, јер онда служи као подсећање", додао је Кон.

Само кажњавање, понавља, ствар је одређене ситуације, да ли је или није могуће.

"Када сам размишљао, нисам баш нашао право решење за Аду, што не значи да решења нема, али је далеко лакше да се са свешћу приђе грађанима и објасни ризик", рекао је Кон.

"Почетак школске године главно питање за све"

Говорећи о предстојећој школској години, наводи да је полазак у школу сада најзначајније питање.

"Данас смо добили допис од Министарства. Неке ствари су, претпостављам, добро процењене од самих просветара. Замисао је једна ствар, а спровођење друга. Нисам спреман да одговорим како ће се то спроводити, а питање о маскама ће такође морати да буде предмет дискусије. Није једноставно доносити одлуке о томе", навео је Кон.

Подсетио је да је већ речено да постоје изузеци за ношење маски у вртићима.

"Што се тиче вртића, постоје ситуације када је немогуће да се стално носе маске, па ће и овде бити питања када ће доћи до изузећа, консултоваћемо педијатре", објаснио је Кон.

Теже форме болести пренете на старију популацију

Командант војне болнице "Карабурма", анестезиолог пуковник Иво Удовичић, наводи да бројеви јесу оптимистични, али и да је довољно да буде неколико испада па да се ситуација у Београду поново закомпликује.

"Војна болница Карабурма ради у пуном капацитету. Имамо 78 пацијената, од којих је осам са тешком клиничком сликом и налазе се у јединици интензивне неге. Три пацијента су интубирана са неизвесним исходом. Остали су на неинвазивној вентилацији такође на респиратору", објаснио је Удовичић.

И даље у односу на број имамо између 10 и 20 одсто пацијената с тешком клиничком сликом, наводи Удовичић и додаје да су теже форме болести пренете на старију популацију.

"Њихова клиничка слика је и даље тешка, много њих захтева екстра подршку кисеоником или механичку вентилацију. Што се тиче млађих, ми смо у једном тренутку имали више од двадесет пацијената који су били млађе категорије, који су се на сву срећу извукли из јединице интензивне неге, али добар део њих је отишао кући са оштећеним плућима", објаснио је Удовичић.

Позива становништво да носи маске.

"Немамо ништа против да идете у ресторане и клубове, али носите маске и држите дистанцу. Тиме штитите себе, своје најближе, али и нама олакшавате посао", апеловао је Удовичић.