Кон за ограничење цене маски

Епидемиолог Предраг Кон сложио се да цена заштитне опреме треба да буде ограничена. Ношење рукавица не може да замени прање руку, истиче заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић.

Доктор Предраг Кон је рекао да ће коронавирус временом још више слабити и за неколико недеља нестати и спорадично се појављивати, тако да ће потреба за заштитном опремом бити мања.

Осврћући се на питање новинара да грађани, када почну да раде, неће моћи месечно да издвоје око 100 евра да би куповали заштитну опрему ако хоће редовно да је мењају и да ли сматра да би држава требало још да ограничи ту цену, доктор Кон је рекао да је то тачно и да би то подржао као члан Кризног штаба.

"То јесте битно, да не буде скупље за човека који је, иначе, принуђен да води рачуна о сваком динару. Коришћење заштитне опреме је корисно у овом периоду", рекао је Кон на конференцији за новинаре.

Заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић рекла je да се ношење маски препоручује у затвореном простору и да то могу да буду и памучне маске које се шију и могу да се перу. 

"Ношење рукавица не може да замени прање руку", каже Дарија Кисић Тепавчевић, додајући да је превоз специфично место јер не можете одмах да оперете руке.  

Према њеним речима, ношење заштитних рукавица има психолошки ефекат. 

"У свим другим ситуацијама, ако можете одмах да оперете руке, то је боља мера превенције од ношења рукавица", закључила је Кисић Тепавчевићева.