Књажевачки „драгуљ“ одолева зубу времена

Свега 15 километара југоисточно од Књажевца, у месту Доња Каменица, налази се јединствена грађевина, црква Свете Богородице, споменик културе од великог значаја. Несвакидашња грађевина одолева зубу времена, иако је скоро заборављена.

Мали број људи је имао прилику да види јединствену цркву Свете Богородице из раног 14. века, иако је заштићена као споменик културе од великог значаја.

Ова невероватна грађевина се налази на централном тргу у Доњој Каменици, 15 километара југоисточно од Књажевца, на левој обали Трговишког Тимока, на старом војном путу који је водио од Пирота до Видина у Бугарској.

Претпоставља се да ју је подигао непознати бугарски властелин, син цара Михаила.

На живопису унутар цркве могу се видети утицаји ренесансе Палеолога, али и уметности 13. века.

Око цркве је пронађена и некропола из 14. и 17. века са око 70 гробова.

Храм је малих димензија, али веома занимљиве архитектуре чијим се складним пропорцијама ствара утисак монументалности.

Основа је у облику неправилног крста. Црква има куполу и спратну припрату над којим су две мање куле-звоници. Испред припрате првобитно је био изграђен и дрвени спратни трем, који се види само на фрескама модела храма на ктиторским портретима у наосу и на спрату припрате.

Зидно сликарство сложеног иконографског програма носи одлике палеолошког стила. У олтару су композиције Богородице с Христом и анђелима и Поклоњене архијереја.

Фреско-иконе у првој зони наоса постављене су поред стојећих фигура светитеља и портрета ктитора, док су у вишим зонама сцене из циклуса Великих празника и Страдања Христовог.

У приземљу припрате су слике светих ратника-коњаника који јашу загрљени, владарски портрети и Богородичин циклус. Циклуси Св. Петке, Св. Николе и портрет ктитора са породицом илустровани су на спрату и кулама припрате.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 03. феб 2014, 10:59) - ja [нерегистровани]

Steta

je da veci deo Srbije i ne zna za ovo ali je vazno da znamo za Egzit a sta su prave vrednosti u zivotu i gde nam je kolevka civilizacije to je manje vazno jeli... steta da tu nema svestenika, to je opet neciji propust, svi se guramo u urbanu sredinu treba nam jos drajv in trafika i market da ne izlazimo iz auta kad odemo u kupovinu, skupo ce mo platiti danak nasim greskama ali toga jos nismo svesni...

(понедељак, 03. феб 2014, 09:26) - anonymous [нерегистровани]

bravo

Bravo za tekst, nesvakidasnje pismen, trebate dati prednost ovakvim ljudima u pisanju tekstovasvaki dan i bicete jos bolji!

(понедељак, 03. феб 2014, 08:36) - anonymous [нерегистровани]

Gurgusovac

Jako lep tekst o vrednom a malo poznatom spomeniku kulture. Crkva je kombinacijom stilova pravo malo cudo za istoricare umetnosti i sjajna najava za lepotu i kulturnu energiju obliznje Stare planine, odakle je krenuo paleolit na Balkanu, gde su kasnije neprokosnoveni suvereni bili "autonomni TRacani" koje ni Aleksandar Makedonski nije uspeo potpuno da obuzda, pa preko trackih grobnica, Rima, srednjevekovlja, peroda nacionalnog budjenja kod Bugara i Srba na jugoistoku,skoro sve do danas predstavlja inicijal za "okulturenje" Evrope.

(понедељак, 03. феб 2014, 08:11) - Сретен Јевтић [нерегистровани]

необична лепота

Посетио сам је неколико пута.Не знам да ли је проглашена за културно добро, јер поред цркве нема никакве табле.Кључ је код мештана.Када дођете узмете кључ, ако хоћете да запалите свећу, свеће су унутра.Сами оставите новац-нико вас не контролише.Постоји и књига са веома лепим фотографијама,али не знам да ли се још може набавити.Нажалост приватно издање.Иначе око цркве се отимају историчари Србије и Бугарске.Штета што о њој нема више података.Црква нема свештеника.И село Доља Каменица је са старим и лепим кућама и веома љубазним мештанима.Фреске су изванредне.

(понедељак, 03. феб 2014, 00:58) - anonymous zemunus [нерегистровани]

"?"

.i ja cu...

(недеља, 02. феб 2014, 21:17) - anonymous [нерегистровани]

Nepoznata lepotica

Moracu ovog leta da je obicem.