Вештачка шака која осећа додир

Група научника из Италије и Шведске развила је прву вештачку шаку која, баш као и права, може да осети додир. Вештачку шаку покрећу четири мотора, а њен рад контролише се из мозга, без грчења мишића.

Двадесетдвогодишњем Швеђанину, Робину Аф Екестаму, лекари су пре неколико година ампутирали део десне руке како би зауставили ширење рака.

Са класичном протезом Робин није могао да обавља свакодневне послове.

Захваљујући изуму шведских и италијанских научника, добио је вештачку шаку, која повезује нервне завршетке са 40 сићушних електронских сензора на самој шаци.

„То је сјајно. Имам осећај који нисам имао веома дуго. Ако неки предмет чврсто зграбим, могу да га осетим прстима што је чудно јер их ја немам. То је фантастично", одушевљено је прокоментарисао Робин Аф Екстам.

Вештачку шаку покрећу четири мотора, а њен рад контролисаће се из мозга, без грчења мишића.

„Вештачка рука имаће повратни ефекат, јер ће омогућити пацијенту да осети шта се догађа у спољном свету кроз додир. Баш као и права рука", објашњава Кристијан Кипријани, италијански научник који је био део тима који је развио ову протезу.

Научници који раде на протезама поставили су себи наредни циљ. То је стварање трајне замене за удове, која би била хирушки припојена за тело.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 02. авг 2010, 16:15) - namik [нерегистровани]

elektronska proteza

da zanima me kako se moze naruciti ova elektronska proteza i da li je izasla u prodajuu i koliko bi odprilike bila cijena i gdje se rade ??

(четвртак, 22. окт 2009, 00:05) - anonymous [нерегистровани]

Odlican izum,bravo!

Bravo!Bolje da se nauka i pamet preusmere na ovakve stvari,i omoguce ljudima sa nekim hendikepom da zive i rade normalno...a ne da se ulazu milijarde na putovanja u svemir,proizvodnju oruzija,bombardovanje Meseca...da je vise ovakvih naucnika,a dace Bog da ih bude.Stvarno genijalan izum,u mogu samo da zamislim kolikom broju ljudi ce vratiti osmeh na lice...