Читај ми!

Светска имена уметности, културе и политике која су нас напустила у 2023. години

Током 2023. године свет је остао без бројних знаменитих појединаца из области уметности, културе и политике. Ово су неки од запажених имена.

Светска имена уметности, културе и политике која су нас напустила у 2023. години Светска имена уметности, културе и политике која су нас напустила у 2023. години

У јануару је у медијима одјекнула вест да је у 96. години преминула Ђина Лолобриђида, једна од највећих звезда европске кинематографије педесетих и шездесетих година, медитерански секс-симбол, како су је звали. Када је напустила свет филма, Лолобриђида је радила као фото-репортер и вајарка. Неки од њених најзапаженијих филмова су: Хлеб, љубав и снови, Kраљ, краљица и слуга, Сервантес, Трапез, Царска Венера, Звонар из Нотр Дама.

Ракел Велч, још једна светска глумачка звезда која је имала статус секс симбола, славу је стекла после улоге пећинске жене одевене у бикини у филму Милион година пре нове ере из 1966. Њен статус секс симбола понекад је засенио њен глумачки таленат – али је освојила Златни глобус за улогу у филму Три мускетара и показала своје комичарске способности у ТВ програмима као што су Мапет шоу и Сајнфелд.

Глумица Гленда Џексон, добитница два Оскара и бивша посланица лабуриста, умрла је у 87. години 15. јуна. Упркос успешној каријери – такође је освојила две награде Еми и Тони – тврдила је да никада није била заинтересована за друштвене и гламурозне аспекте филмске индустрије, а деведесетих се посветила политици. У својим последњим годинама вратила се глуми, последњи пут појавивши се у филму The Great Escaper, завршеном непосредно пре њене смрти.

У јуну је у 90. години преминуо оскаровац и холивудски ветеран Алан Аркин. Хваљени амерички карактерни глумац, чије многе филмске улоге укључују Кеч 22, Гленгери Глен Рос и кмедију Мала мис Саншајн из 2006. године, за који је добио Оскара за најбољу споредну мушку улогу.

Сер Мајкл Гамбон легендарни ирски глумац, рођени Даблинац, шездесетогодишњу каријеру у позоришту и на филму почео је још са Лоренсом Оливијеом, али је и млађој публици постао омиљен по лику Албуса Дамблдора у филмовима о Харију Потеру. Легенда британског глумишта, Гамбон је за живота освојио четири награде Бафта, а остаће упамћен по изузетном дијапазону улога од телевизије, филма, радија и позоришта.

Канадско-амерички глумац Метју Пери, који је светску славу стекао као духовити Чендлер Бинг у легендарној америчкој серији Пријатељи, преминуо је у 55. години 29. октобра. Године 2022. написао је искрене мемоаре о зависностима које су га мучиле већи део његовог одраслог живота. Пери је 2022. године објавио мемоаре Friends, Lovers, And The Big Terrible Thing где је описао своју вишегодишњу борбу са злоупотребом дроге, лекова и алкохола.

Џејн Биркин, енглеска певачица, глумица и модна икона која је стекла славу када се преселила у Француску и снимила Je t’aime... moi non plus са својим тадашњим партнером (и композитором песме) Сержом Гензбуром, преминула је у 77. години. Песма из 1968. била је хит упркос томе што ју је Би-Би-Си забранио због „претерано сексуалног садржаја“. Биркинова је била и познати модел и „трендесетер", као и инспирација за Биркин ташну, производ модне куће „Ермес“.

Режисер Вилијам Фридкин, најпознатији по Оскаром награђеном филму Француска веза и блокбастеру Истеривач ђавола, преминуо је у Лос Анђелесу у 88. години. Комбинујући своје искуство на телевизији, посебно у документарном филму, са најсавременијим стилом монтаже, Фридкин је унео велику енергију у жанрове хорора и полицијских трилера за које се специјализовао.

Хју Хадсон, режисер Ватрених кочија, једног од најуспешнијих британских филмова осамдесетих преминуо је 10. фебруара 2023. Истинита прича о двојици британских спортиста на Олимпијским играма 1924. године, освојила је четири Оскара, укључујући и најбољи филм.

Још један ветеран, звезда серије Градић Пејтон и филма Љубавна прича, славни амерички глумац Рајан О’Нил, преминуо је у 83. години. Остаће упамћен и по улогама у филмовима Питера Богдановича Што те тата пушта саму (1972) и Месец од папира (1973), али и филму Стенлија Кубрика Бери Линдон (1975).

Великани музичке сцене

Један од људи који су дефинисали свирање електричне гитаре у рок музици, Џеф Бек, преминуо је у Енглеској у 78. години. Често називан једним од најбољих гитариста свих времена, каријера становника јужног Лондона је кренула када се придружио „Јардбирсима“. Имао је успеха са соло плочама током седамдесетих, али је већи део каријере свирао са другим музичарима и у такозваном „супергрупама“.

Ирска певачица и текстописац Шинејд О‘Конор позната по свом снажном и емотивном гласу, остаће упамћена по светском хиту, обради Принсове песме из 1990.Nothing Compares 2 U. Њена музичка достигнућа често су била у сенци њеног отвореног активизма на теме као што су злостављање и религија, и њене личне борбе.

Дејвид Крозби, рок легенда у правом смислу те речи, амерички музичар неукротивог карактера успео је да споји рок шездесетих са данашњом музиком. Крозби је доживео ретку част да га двапут приме у Кућу славних рок музике. Познат по свом заштитном знаку – брковима и склоности да се свађа са колегама из бенда, Крозби је победио дуготрајну зависност од дроге и наставио да наступа све до своје смрти.

Тина Тарнер једна од најпопуларнијих певачица на свету са више од 180 милиона примерака продатих албума широм света, премостила је јаз између соула и рок музике. Славу је стекла шездесетих наступајући са својим мужем Ајком. Побегла је из брака због његовог насилног понашања и од осамдесетих градила каријеру као соло уметница. Њени највећи музички хитови у каријери су Simply the best, Proud Marry, I don't Wanna Loose you, 1984, What's Love Got to Do with it, I Can't Stand the Rain, Help, River deep – Mountain High – сингл који је отпевала са Ајком, We Don't Need Another Hero

Харолд Џорџ Беланфанти Млађи познатији као Хари Белафонте, чувени „краљ калипса“, амерички певач, текстописац, глумац и друштвени активиста, који се сматра једном од најуспешнијих афроамеричких поп звезда у историји, преминуо је у 96. години. Згодан и харизматичан, држао је публику опчињену драматичним интерпретацијама репертоара који је обухватао традиционалну музику из целог света – љупке калипсо мелодије попут Matilda, или радничке песме Lead Man Holler, нежне баладе попут Scarlet Ribbons. Белафонте је такође био јако укључен у покрет за грађанска права – био је један од организатора Марша на Вашингтон 1963.

Берт Бакарак, амерички пијаниста, композитор и музички продуцент, аутор 73 топ хитова у Сједињеним Државама и Великој Британији, преминуо је у 95. години. I Sai a Little Praier, Look of Love, Raindrops Keep Falling on Mi Head What's New Pussycat?, Walk on By, Do You Know the Way to San Jose? – само су неки од његових хитова. Бакараков стил под утицајем џеза био је непогрешив. Тајна његовог успеха – „Никад се не плашите нечега што може да се звиждуће“.

Италијански певач Тото Кутуњо eвропској публици постао је познат након победе на Песми Евровизије 1990. године у Загребу са песмом Insieme: 1992, а остали су упамћени и његови хитови L'Italiano и Mediterraneo.

Тони Бенет, легенда изворне поп музике, џеза и филмске и позоришне музике, који је имао професионалну каријеру дугу осам деценија, са албумом број један у 85. години, преминуо је у 96. години. Током каријере, Бенет је продао милионе плоча и освојио 20 Гремија, укључујући и награду за животно дело.

Политички лидери

Хенри Кисинџер, контроверзни добитник Нобелове награде и моћни дипломата, за кога многи тврде да је обликовао глобалну политику 20. века, преминуо је у 101. години. Док су многи величали Кисинџера због бриљантности и широког искуства, други су га описивали као ратног злочинца. Играо је кључну улогу у спољној политици своје земље као државни секретар САД седамдесетих. Кисинџер је заслужан за одмрзавање односа САД са Кином, али је такође оптужен за ратне злочине након што је одобрио тајно бомбардовање Камбоџе.

Као и Никсон, плашио се ширења левичарских идеја по Западној хемисфери, а потези које је повукао изазвали су дубоку сумњичавост према Вашингтону у бројним земљама Латинске Америке годинама касније.

Силвио Берлускони, контроверзни италијански медијски тајкун и власник фудбалског клуба Милан, а затим и Монце од 2018. године, упустио се у политику и постао послератни премијер своје земље са најдужим стажом. Упркос сексуалним скандалима и случајевима корупције, Берлускони је водио четири владе између 1994. и 2011. године.

Књижевни великани

Јапански писац Кензабуро Ое, добитник Нобелове награде, водећи либерални глас који је бранио обесправљене и супротстављао се комформизму модерног друштва, преминуо је у 89. години. Познат по својим пацифистичким и антинуклеарним ставовима, Ое је себе видео као део генерације писаца „дубоко рањених“ у Другом светском рату, „а ипак пуних наде за поновно рођење“.

Милан Кундера, прослављени чешки књижевник, приповедач, романсијер, есејиста и драмски писац, преминуо је у 95. години. Прославио се романом Шала који ће га након совјетске инвазије одвести у егзил. Двадесетак година неће моћи да се врати у домовину, пишући све време на чешком језику. Од тренутка када повратак постаје могућ, он почиње на пише на француском.

Амерички писац Кормак Макарти, познат по романима Пут и Нема земље за старце, преминуо је у 90. години. Написао је 10 романа, за које је добио више од 15 америчких и међународних награда, укључујући Националну књижевну награду и Пулицерову награду за књижевност. Поред романа Пут и Нема земље за старце, филмску верзију су добили и романи Сви ти лепи коњи и Child of God.

Иноватори у свету моде

Стилисткиња Мери Квант, икона шездесетих година, која ће остати упамћена као жена која је највише популаризовала мини-сукњу, преминула је у 94. години. Упркос томе што можда није позната као други модни креатори, њен рад је означио део историје као оно што је било пре мини-сукње и оно што се дешавало после. То је био њен начин да покаже свету да се време мења и да долази до једне врсте револуције. 

Пако Рабан, шпански модни дизајнер баскијског порекла који је постао познат као „анфан терибл“ француског модног света шездесетих година XX века, преминуо је неколико дана пре 89. рођендана. Користио је неконвенционалне материјале као што су метал, папир и пластика и правио необичне и блиставе креације. Године 1968. почео је да креира и парфеме за компанију "Puig", а 1976. подигнута је фабрика парфема у Шартру, у Француској. 

 

 

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара