Читај ми!

Преминуо Дејвид Крозби

Рок легенда у правом смислу те речи, амерички музичар неукротивог карактера спојио је рок шездесетих са данашњом музиком.

Дејвид Крозби основао је два велика бенда, Птице (The Byrds) и супергрупу Крозби, Стилс и Неш са Стивеном Стилсом и Грејемом Нешом.

Касније им се прикључио канадски музичар Нил Јанг и под именом Крозби, Стилс, Неш и Јанг ушли су у историју светског рокенрола.

Крозби је доживео ретку част да га двапут приме у Кућу славних рок музике.

Рођен је у Калифорнији 1941. Отац му је био филмски сниматељ и добитник Оскара Флојд Крозби, а брат такође музичар Итан Крозби.

Дејвид се 1964. године прикључио фолк-рок бенду „Птице" (The Byrds) са којима је остао три године.

Из бенда је отишао због свађа које су се приписивале његовој тешкој нарави због које је и касније у животу имао доста проблема, и са сарадницима и са законом.

После „Птица" направио је супергрупу са Стивеном Стилсом и Грејемом Нешом.

Крозби је имао типичан живот рок музичара из шездесетих што је готово подразумевало проблеме са алкохолом, дрогом и другим облицима зависности због чега му је деведесетих пресађена јетра.

Аутор је хитова Almost Cut My Hair и Deja Vu.

Узрок смрти 82-годишњег музичара није објављен.

Колеге се опраштају од чувеног Крозбија - био је див од музичара

Од Крозбија се на друштвеним мрежама опраштају рок музичари и колеге, истичући његову генијалност и светски значај.

У једном од својих последњих твитова Крозби је резултат интернет претраге, према којој „тетовирани људи не иду у рај" прокоментарисао духовито са: "Чуо сам да је место прецењено...и облачно".

Певач и гитариста Грејем Неш је написао да је да је његов дугогодишњи сарадник у оквиру CSNY, као и на неколико заједничких дуетских албума „био неустрашив у животу и музици": „Оставио је иза себе огромну празнину, како саме ширине личности тако и талента. Говорио је оно што мисли, из срца, са страшћу, кроз своју предивну музику и оставља иза себе невероватну заоставштину".

Знајући да људи стављају фокус на њихов повремено запаљив однос, Неш је додао да су Крозбију и њему „увек били битнији истинска радост заједнички створене музике, откривен звук и дубоко пријатељство током дугих година".

Гитариста и певач Стивен Стилс је оценио да је Крозби био „без сумње див од музичара, а његов осећај за хармоније безмало генијалан": „Био је лепак који нас је држао заједно док су наши гласови летели као Икар према Сунцу. Дубоко сам ожалошћен због његовог одласка и недостајаће ми преко сваке мере.

Брајан Вилсон је написао да је Крозби био невероватан таленат, велики певач и аутор и „један од горостаса нашег времена".

„Крозби је био међу иконама дивовских бендова, који је наставио самосталну каријеру са успехом који је резервисан само за велике музичаре. А могао је да отпева чудо од хармоније", навела је кантауторка Џоан Без.

Као омот свог последњег албума Фор фри (2021) Крозби је одабрао свој портрет који је насликала Без, којој је „то била част".

„Нисам сигуран да могу све ово испратити. Још се опорављам од смрти (гитаристе) Джефа Бека - а сада Кроз. Претпостављам да смо у времену када наши јунаци одлазе учесталошћу која не изненађује, али свеједно шокира", написао је гитариста „Алман брадерса" Ворен Хејнс.

„Велики сам поштовалац групе ‘Брдс' од кад сам чуо бас деоницу песме Mr. Tambourine man. Гледао сам једне вечери у испуњеном (клубу) Мелквегу у Амстердаму Крозбија и Неша. Анђеоски гласови...", написао је кантаутор Том Вејтс.

Од Крозбија су се опростили и вођа „Смешинг пампкинса" Били Корган, певачи Себастијан Бах, Мелиса Етериџ...

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара