Читај ми!

Преминула Гленда Џексон, двострука добитница Оскара и бивша посланица лабуриста

Глумица Гленда Џексон, добитница два Оскара и бивша посланица лабуриста, умрла је у 87. години, саопштио је њен агент Лајонер Ларнер, преноси Скај њуз.

У саопштењу, агент Лајонел Ларнер је навео: „Гленда Џексон, глумица и политичарка два пута добитница Оскара, умрла је јутрос у свом дому у Блекхиту, у Лондону, након кратке болести окружена својом породицом“.

Глумица је недавно је завршила снимање филма The Great Escaper у којем је глумила са Мајклом Кејном.

Гленда Џексон је освојила Оскара за најбољу глумицу 1970. за филм Заљубљене жене и поново, три године касније, за A Touch Of Class, мада је у оба случаја одлучила да не присуствује церемонији доделе.

Упркос успешној каријери – такође је освојила две награде Еми и Тонија – тврдила је да никада није била заинтересована за друштвене и гламурозне аспекте филмске индустрије, а деведесетих се посветила политици.

Изабрана је за посланика лабуриста за Хампстед и Хајгејт 1992. године и била је млађи министар саобраћаја од 1997. до 1999. када је сер Тони Блер био премијер.

Међутим, повратак глуми – и наградама – уследио је након што је Џексонова напустила место посланика на општим изборима 2015.

Године 2019. глумила је жену која пати од деменције у филму Elizabeth Is Missing, а следеће године је освојила награду ТВ БАФТА за најбољу глумицу.

Досада ју је определила да постане глумица

Гленда Меј Џексон је рођена 9. маја 1936. у Биркенхеду, у Виралу, као ћерка зидара. Похађала је локалну гимназију, а са 16 је отишла да ради у Бутсу.

Пошто јој је било досадно, придружила се драмској групи IMCA. „Нисам имала стварне амбиције у вези са глумом", присећала се касније. „Али знала сам да сигурно постоји нешто боље од проклете апотеке.“

Две године касније, добила је стипендију за Краљевску академију драмских уметности.

Одличан утисак оставила је још док је била на Академији, када се појавила у продукцији Одвојени столови Теренса Ратигана.

Након тога њена каријера је имала уобичајени театарски ток. Имала је малу улогу у филму Овај спортски живот из 1963. године.

У то време се удала за глумца и трговца уметнинама Роја Хоџиса. Пар је имао сина Дана, који је постао истакнути политички коментатор.

Придружила се Краљевској Шекспировој компанији 1964. Годину дана касније, заблистала је у сценској продукцији Питера Брука Мара и Сад. Играла је затвореницу Шарлот Кордеј која је убила француског револуционара Жана Пола Мараа.

Првог Оскара је освојила 1969. године у филму Кена Расла, Заљубљене жене, адаптацији романа Д. Х. Лоренса. 

Напуштање глуме

У 56. години, Гленда Џексон је објавила да напушта глуму да би као кандидат лабуриста учествовала на изборима за парламент 1992. године.

„Најбоље позориште покушава да каже истину“, рекла тада. „А најбоља политика је покушај да се каже истина.

На изборима на којима су лабуристи прошли веома лоше, она је однела запажену победу у Хемпстеду и Хајгејту, који је две деценије био наклоњен конзервативцима.

Левичарка по опредељењу, постала је жестоки критичар новог лабуристичког пројекта Тонија Блера и жестоко се противила инвазији на Ирак. Она је 2005. запретила да ће се супротставити Блеру за партијско руководство уколико он не објави намеру да се повуче.

Џексонова је одлучила да се не кандидује на општим изборима 2015. И – са 79 година – вратила се глуми.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара