Читај ми!

Преминуо Берт Бакарак, аутор хитова Magic Moments, What’s New Pussycat, I Say a Little Prayer

Берт Бакарак, амерички пијаниста, композитор и музички продуцент, аутор 73 топ хитова у Сједињеним Државама и Великој Британији, преминуо је у свом дому у Лос Анђелесу природном смрћу у 95. години.

Берт Бакарак, композитор који је популарну музику претворио у уметност, преминуо је у својој кући у Лос Анђелесу природном смрћу, како је саопштио његов агент за Вашингтон пост.

Бакарак је познат као аутор низа великих поп хитова које је стварао од средине педесетих до осамдесетих година, најчешће у тандему са текстописцем Халом Дејвидом.

Највећи део његових песам био је посебно намењен за Диону Ворвик, а сарађивао је са многим другим популарним извођачима.

До 2006. године Бакарак је имао 70 хитова на листи Топ 40 у Сједињеним Државама и 52 на листи Топ 40 у Великој Британији.

Рођен у Канзас Ситију, 12. маја 1928. Бакарак је одрастао у Њујорку, где је још као тинејџер волео да се ушуња у џез клубове и слуша Каунт Бејзија и Дизи Гилеспија. Завршио је класично музичко образовање, а после војног рока, постао је корепетитор музичарима, укључујући Вика Дејмона, браћу Ејмс и његову прву жену, Полу Стјуарт. Такође је радио као аранжер и диригент за Марлен Дитрих када је она била на турнеји по Европи касних педесетих и раних шездесетих.

Бакараков пробој као аутора популарне музике кренуо је 1957. године када је упознао текстописца Хала Дејвида. Својим првим песмама The Story of My Life Мартија Робинса (Мајкла Холидеја у британској хит верзији) и Magic Moments од Перија Кома, успео је да избије на прво место британске топ листе.

Заједно, Бакарак и Дејвид су створили низ класика свих времена: I Sai a Little Praier, коју је отпевала Арета Френклин, What's New Pussycat? Тома Џонса, Look of Love Дасти Спрингфилда, Make It Easy on Yourself Браће Вокер и многе друге.

Raindrops Keep Falling on Mi Head, у извођењу БЏ Томаса, која се нашла у филму Буч Касиди и Санденс Кид, Бакарак је освојио Гремија и Оскара 1969. године, док је његова музика за овај филм награђена Оскаром за најбољу оригиналну музику.

Диона Ворвик је ипак била једна од Бакаракових најдуговечнијих и најплодоноснијих сарадника. Њихови заједнички хитови укључују Walk on By, Do You Know the Way to San Jose?, Anyone Who Had a Heart, A House is Not a Home (касније хит за Лутера Вандроса) и оригиналну верзију I Say a Little Prayer.

Ворвикова је касније добила спор против Бакарака, када су он и Дејвид престали да сарађују и оставили је без песама. На крају су се помирили за добротворни концерт 1985. године у поводу борбе против сиде, и извели песму That's What Friends Are For.

Средином осамдесетих Бакаракова популарност је почела да опада, али је наставио да сарађује са Роналдом Ајлијем, др Дреом и Шерил Кроу. Снимио је пар албума са Елвисом Костелом, плус верзију I'll Never Fall in Love Again са њим за филм из 1997. године, Остин Пауерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара