Читај ми!

Преминуо легендарни ирски глумац Мајкл Гамбон, од детектива Мегреа до чаробњака Дамблдора

Британски глумац сер Мајкл Гамбон преминуо је од последица упале плућа у болници, у 83. години. Своју шездесетогодишњу каријеру почео је још са Лоренсом Оливијеом, али је и млађој публици постао омиљен по лику Албуса Дамблдора у филмовима о Харију Потеру.

„Веома нам је жао што морамо да објавимо да је сер Мајкл Гамбон преминуо. Вољени отац и супруг, Мајкл је преминуо мирно у болници окружен својом супругом Ен и сином Фергусом“, наводи се у саопштењу његовог публицисте.

Рођен је у Даблину у породици којој је каријера на сцени била потпуно страна идеја, мајка му је била кројачица а отац инжењер. Школу је напустио са 15 година и запослио се као шегрт. До 21. године је постао квалификовани инжењер, али је после само годину дана тог посла одлучио да постане глумац.

Легенда британског глумишта, Гамбон је за живота освојио четири награде Бафта, а остаће упамћен по изузетном дијапазону улога од телевизије, филма, радија и позоришта.

Неке од најпопуларнијих улога су му детектив Жил Мегре у Ај-Ти-Вијевој серији Мегре, као и у Би-Би-Сијевој серији The Singing Detective.

Млађе генерације заволеле су га као Албуса Дамблдора у филмовима о Харију Потеру.

Каријеру у позоришту почео је у Отелу у театру Гејтс у Даблину 1962. године и од тада није престајао да се појављује у бројним позориштима. Одликован је за витеза 1998. године за допринос култури и индустрији забаве.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара