Читај ми!

Преминула краљица мини-сукње Мери Квант

Стилисткиња Мери Квант, икона шездесетих година, која ће остати упамћена као жена која је највише популаризовала мини-сукњу, преминула је у 94. години.

Упркос томе што можда није позната као други модни креатори, њен рад је означио део историје као оно што је било пре мини-сукње и оно што се дешавало после. То је био њен начин да покаже свету да се време мења и да долази до једне врсте револуције. Млади су након два светска рата били жељни живота и будућности која је тек требало да буде исписана.

Рођена је 1930. године у Блекчиту у породици универзитетских професора који су се надали да ће и она кренути њиховим стопама, али имала је неке друге жеље. Желела је да постане дизајнерка, и када се преселила у Лондон, открила је колико има потенцијала.

Са својим партнером Александром Планкетом Грином отворила је свој славни бутик „Базар”, 1955. године. Та радња није била обичан бутик као ни атеље, више је личила на литерарни клуб у коме су се сретали млади, који су тражили један нови стил у моди који би изразио њихов побуњенички дух.

И сам излог није изгледао као сви други, лутке су биле изложене у ексцентричним позама, као да играју. Било је то време свинга, момака дуге косе и девојака које су своју секле.

И мада се мини-сукња одувек везује за њу, која је једноставним резом маказа направила револуцију у моди, још се дискутује ко је заиста „измислио“ мини-сукњу.

Неки сматрају да је то Андре Куреж, други да је то заслуга Џона Бејтса.

Сама Мери је изјавила да су мини-сукњу измислиле девојке које су шетале улицом у којој се налазио њен бутик.

Мини-сукња је у то време разбијала табуе, представљала је скандал, сексуалну и политичку слободу. Мери је лансирала и обојене хулахопке које су опет биле савршене да ставе женске ноге у први план, а сусрет са моделом Твиги учинио је оно што је познато историји.

Ипак, за ову дизајнерку се не везује само мини-сукња. Она сама је била икона стила, почевши од паж фризуре са пет шпицева која је и данас модерна и која је „рекла адио” дотадашњим помало „теткастим” фризурама, затим „хот пентс” – обојене хулахопке као и ципеле са ниском петом.

Њен стилски потпис је био стилизовани цвет маргерите. Године 1966. Елизабета II ју је номиновала у OBE (Ored of the British Empire) за њен велики допринос модној индустрији. Мери је том приликом дошла у хаљини крем боје са тегет рубом око врата. Након тога, отворила је још један бутик и почела са извозом у Америку.

Читавог живота је волела једног човека, Александера Планкета Грина, венчали су се 1957. године и добили сина Орланда. Грин је преминуо деведесетих година.

Године 1990. Мери је одликово British Fashion Council, а 2019. Victoria & Albert Museum у Лондону посветио јој је ретроспективу.

Мери је тихо напустила овај свет у 94. години у својој кући у Сарију.

Мода и млади су јој захвални на хаљинама за плес, али изнад свега на слободи.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара