Читај ми!

Тони Бенет, легенда поп музике, преминуо у 97. години

Тони Бенет, легенда изворне поп музике, џеза и филмске и позоришне музике, који је имао професионалну каријеру дугу осам деценија, са албумом број један у 85. години, преминуо је у петак ујутро у Њујорку. Имао је 96 година.

Бенету је дијагностификована Алцхајмерова болест 2016. године, али је наставио да наступа и снима до 2021.

Његов вршњак, Френк Синатра, назвао га је највећим популарним певачем на свету.

Бенетови снимци – од којих су већина направљени за „Колумбија рекордс“, са којом је потписао уговор 1950. године – одликовали су се живахношћу, огромном топлином, јасноћом гласа и емоционалном отвореношћу.

Надарен и технички довршен тумач Велике америчке песмарице, можда је најпознатији по свом хиту из 1962. године I Left My Heart in San Francisco.

Легендарни певач постао је најстарији живи извођач који је доспео на прво место најпродаванијих албума у Америци, преноси Би-Би-Си.

На врх „Билбордове" листе дошао је у 85. години са албумом Duets II, на којем пева с Ејми Вајнхаус, Лејди Гагом и Марајом Кери.

Овај албум, који је у првој недељи продат у 179.000 примерака, јесте и први албум у 60-годишњој Бенетовој каријери који је доспео на прво место америчке топ-листе.

Активан као уметник од 1949. и један од најбољих поп извођача педесетих и раних шездесетих, Бенет је поново оживео своју каријеру у деведесетим, а затим и у новом миленијуму, под управом свог сина Денија.

У каснијим годинама, направио је незабораван дует са Ејми Вајнхаус, и објавио је дуетски албум са Дајаном Крал и пар снимака са Лејди Гагом. Чак и након открића почетком 2021. да му је дијагностикована Алцхајмерова болест, остао је активан.

Његово последње јавно појављивање је било са Гагом у „Радио сити“ Мјузик холу, у августу 2021, два месеца пре његовог последњег издања, дуета Бенет-Гага Love For Sale, наставка њихове сарадње Cheek to Cheek на врху листе листа из 2014.

Након што је стекао младу нову публику паметно резервисаним ТВ наступима, његов албум MTV Unplugged из 1994. – објављен када је Бенет имао 67 година – освојио је Греми као албум године. Два албума Duets 2006. и 2011. привукла су нове обожаваоце, а потоње издање достигло је врх америчке топ-листе.

Добитник 18 Греми награда (са укупно 36 номинација) и добитник награде Академије за музичку уметност за животно дело 2001. године, Бенет је такође освојио две Еми награде. Био је добитник  признања Кенеди центра 2005. и Националне задужбине за мајсторе џеза уметности 2006. године.

Рођен је као Ентони Доминик Бенедето у Асторији, Квинс, Њујорк, 3. августа 1926. у породици италијанских имиграната. Одрастао у сиромаштву, почео је да пева као дете, а студирао је музику и своју другу доживотну љубав, сликарство, у Средњој школи индустријске уметности у Њујорку. У његовом начину певања осећају се утицаји Ала Џолсона, Бинга Кросбија и, касније, Френка Синатре, као и певачица као што су Били Холидеј и Џуди Гарланд.

Регрутован са 18 година 1944. године, био је у пешадији и учествовао у ослобођењу немачких концентрационих логора. По завршетку Другог светског рата, био је члан музичког састава оружаних снага.  По повратку из војске, учио је певање са Миријам Спир.

Године 1950. Бенет је послао демо песме Харија Ворена Boulevard of Broken Dreams шефу издавачке куће „Колумбија Рекордс“, Мичу Милеру, који га је примио у издавачку кућу и охрабрио га да развије сопствени стил.

Бенет је био поуздан ако не и врхунски хитмејкер у „Колумбији“ током педесетих. Снимио је неколико запажених албума, укључујући Тhe Beat of My Heart (1957), Strike Up the Band и In Person! (оба 1959), револуционарна сарадња са оркестром Каунта Бејзија; и Tony Sings For Two (1961), интимни дуо реситал са пијанисткињом Шерон, која се придружила Бенету као музички директор 1957.

Шерон је на Бенетову листу песама увела Оставио сам своје срце у Сан Франциску, који су написали његови пријатељи Џорџ Кори и Даглас Крос. Бенет је освојио своју прву Греми награду са овом песмом, као најбоља песма и најбољи мушки соло вокал.

Иако је његов блистави, узвишени тенор потамнео у углађени, баршунасти баритон у каснијим годинама његове каријере, Бенет никада није изгубио своје интерпретативне вештине.

Иза њега су остали супруга Сузан Бенедето, два сина, Дени и Де Бенет, ћерке Јохана и Антонија и деветоро унучади.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара