Читај ми!

Преминуо Тото Кутуњо

Италијански певач Тото Кутуњо преминуо је у 81. години. Европској публици постао је познат након победе на Песми Евровизије 1990. године у Загребу са песмом „Insieme: 1992”, а остали су упамћени и његови хитови „L'Italiano” и „Mediterraneo”.

Вест о смрти познатог италијанског певача објавио је његов менаџер Данило Манкузо, који је навео да се после дуже болести певачу последњих месеци здравствено стање погоршало. Кутуњо је преминуо у болници Сан Рафаеле у Милану.

Тото Кутуњо био је познати италијански кантаутор. Учествовао је у бројним издањима фестивала у Санрему.

На Песми Евровизије 1990. године у Загребу представљао је Италију и, песмом Insieme: 1992, забележио другу победу за ту земљу.

Кутуњо је аутор неколико легендарних шлагера, као што су L'Italiano и Mediterraneo.

Тото Кутуњо је рођен 7. јула 1943. у Фоздинову, у северној Тоскани. Његов отац је био војник са Сицилије, а мајка Тосканка; недуго потом су се населили у Ла Специји.

У детињству, учио је да свира бубњеве, гитару, клавир и саксофон. Своју музичку каријеру је почео као бубњар, али је касније основао састав Toto e i tati који је изводио његове песме. Године 1971. оженио се Карлом и преселио у Милано.

Током 1970-их је писао текстове песама за Адријана Челентана, Далиду (Monday Tuesday), Миреј Матје, Мишела Сардуа (En chantant), Џонија Холидеја, Арвеа Виларда, Жерара Ленормана у Француској, Доменика Модуња, Ђиљолу Чинквети и Орнелу Ванони у Италији.

Међу песмама које је писао за популарног франко-америчког певача Џоа Дасена су и неки од његових најпознатијих, попут L'été indien, Et si tu n'existais pas и Le Jardin du Luxembourg (са Витом Палавичинијем).

Кутуњо 1975. године оснива састав Албатрос, са којим је први пут учествовао на Фестивалу у Санрему 1976, освојивши треће место са песмом Volo AZ504. Самосталну каријеру је започео 1978. У Санрему је победио 1980. са песмом Само ми (итал. Solo noi), а друго место је заузео чак шест пута.

Осим тога, 1985. друго место је освојила песма Noi ragazzi di oggi коју је Кутуњо компоновао, у изведби Луиса Мигуела. Кутуњов највећи међународни успех остаје песма L'Italiano („Lasciatemi cantare, con la chitarra in mano...“), број 1 на листама у Италији и Швајцарској, и број 2 у Француској.

Победа на Евросонгу у Загребу

Тото Кутуњо је представљао Италију на Песми Евровизије 1990. у загребачкој дворани „Ватрослав Лисински“ са својом песмом Insieme: 1992, емотивном медитеранском песмом у част уједињења европског континента.

Кутуњо је победио са 149 поена; била је то друга победа Италије након Ђиљоле Чинквети 1964. у Копенхагену.

Пратеће вокале Кутуњу је певао југословенски састав Пепел ин кри, који су и сами учествовали на Песми Евровизије 1975. Тото је носио бело одело, песма је по редоследу извођења била 19, а оркестром је дириговао Ђани Мадонини. Заједно са Ђиљолом Чинквети, Кутуњо је водио програм Песме Евровизије 1991. у Риму.

Тото је водио и неколико телевизијских програма, међу којима су најпознатији Piacere Raiuno и Domenica In. До 2005. године, Тото Кутуњо је продао више од 95 милиона носача звука.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара