Читај ми!

Svetska imena umetnosti, kulture i politike koja su nas napustila u 2023. godini

Tokom 2023. godine svet je ostao bez brojnih znamenitih pojedinaca iz oblasti umetnosti, kulture i politike. Ovo su neki od zapaženih imena.

Светска имена уметности, културе и политике која су нас напустила у 2023. години Светска имена уметности, културе и политике која су нас напустила у 2023. години

U januaru je u medijima odjeknula vest da je u 96. godini preminula Đina Lolobriđida, jedna od najvećih zvezda evropske kinematografije pedesetih i šezdesetih godina, mediteranski seks-simbol, kako su je zvali. Kada je napustila svet filma, Lolobriđida je radila kao foto-reporter i vajarka. Neki od njenih najzapaženijih filmova su: Hleb, ljubav i snovi, Kralj, kraljica i sluga, Servantes, Trapez, Carska Venera, Zvonar iz Notr Dama.

Rakel Velč, još jedna svetska glumačka zvezda koja je imala status seks simbola, slavu je stekla posle uloge pećinske žene odevene u bikini u filmu Milion godina pre nove ere iz 1966. Njen status seks simbola ponekad je zasenio njen glumački talenat – ali je osvojila Zlatni globus za ulogu u filmu Tri musketara i pokazala svoje komičarske sposobnosti u TV programima kao što su Mapet šou i Sajnfeld.

Glumica Glenda Džekson, dobitnica dva Oskara i bivša poslanica laburista, umrla je u 87. godini 15. juna. Uprkos uspešnoj karijeri – takođe je osvojila dve nagrade Emi i Toni – tvrdila je da nikada nije bila zainteresovana za društvene i glamurozne aspekte filmske industrije, a devedesetih se posvetila politici. U svojim poslednjim godinama vratila se glumi, poslednji put pojavivši se u filmu The Great Escaper, završenom neposredno pre njene smrti.

U junu je u 90. godini preminuo oskarovac i holivudski veteran Alan Arkin. Hvaljeni američki karakterni glumac, čije mnoge filmske uloge uključuju Keč 22, Glengeri Glen Ros i kmediju Mala mis Sanšajn iz 2006. godine, za koji je dobio Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu.

Ser Majkl Gambon legendarni irski glumac, rođeni Dablinac, šezdesetogodišnju karijeru u pozorištu i na filmu počeo je još sa Lorensom Olivijeom, ali je i mlađoj publici postao omiljen po liku Albusa Dambldora u filmovima o Hariju Poteru. Legenda britanskog glumišta, Gambon je za života osvojio četiri nagrade Bafta, a ostaće upamćen po izuzetnom dijapazonu uloga od televizije, filma, radija i pozorišta.

Kanadsko-američki glumac Metju Peri, koji je svetsku slavu stekao kao duhoviti Čendler Bing u legendarnoj američkoj seriji Prijatelji, preminuo je u 55. godini 29. oktobra. Godine 2022. napisao je iskrene memoare o zavisnostima koje su ga mučile veći deo njegovog odraslog života. Peri je 2022. godine objavio memoare Friends, Lovers, And The Big Terrible Thing gde je opisao svoju višegodišnju borbu sa zloupotrebom droge, lekova i alkohola.

Džejn Birkin, engleska pevačica, glumica i modna ikona koja je stekla slavu kada se preselila u Francusku i snimila Je t’aime... moi non plus sa svojim tadašnjim partnerom (i kompozitorom pesme) Seržom Genzburom, preminula je u 77. godini. Pesma iz 1968. bila je hit uprkos tome što ju je Bi-Bi-Si zabranio zbog „preterano seksualnog sadržaja“. Birkinova je bila i poznati model i „trendeseter", kao i inspiracija za Birkin tašnu, proizvod modne kuće „Ermes“.

Režiser Vilijam Fridkin, najpoznatiji po Oskarom nagrađenom filmu Francuska veza i blokbasteru Isterivač đavola, preminuo je u Los Anđelesu u 88. godini. Kombinujući svoje iskustvo na televiziji, posebno u dokumentarnom filmu, sa najsavremenijim stilom montaže, Fridkin je uneo veliku energiju u žanrove horora i policijskih trilera za koje se specijalizovao.

Hju Hadson, režiser Vatrenih kočija, jednog od najuspešnijih britanskih filmova osamdesetih preminuo je 10. februara 2023. Istinita priča o dvojici britanskih sportista na Olimpijskim igrama 1924. godine, osvojila je četiri Oskara, uključujući i najbolji film.

Još jedan veteran, zvezda serije Gradić Pejton i filma Ljubavna priča, slavni američki glumac Rajan O’Nil, preminuo je u 83. godini. Ostaće upamćen i po ulogama u filmovima Pitera Bogdanoviča Što te tata pušta samu (1972) i Mesec od papira (1973), ali i filmu Stenlija Kubrika Beri Lindon (1975).

Velikani muzičke scene

Jedan od ljudi koji su definisali sviranje električne gitare u rok muzici, Džef Bek, preminuo je u Engleskoj u 78. godini. Često nazivan jednim od najboljih gitarista svih vremena, karijera stanovnika južnog Londona je krenula kada se pridružio „Jardbirsima“. Imao je uspeha sa solo pločama tokom sedamdesetih, ali je veći deo karijere svirao sa drugim muzičarima i u takozvanom „supergrupama“.

Irska pevačica i tekstopisac Šinejd O‘Konor poznata po svom snažnom i emotivnom glasu, ostaće upamćena po svetskom hitu, obradi Prinsove pesme iz 1990.Nothing Compares 2 U. Njena muzička dostignuća često su bila u senci njenog otvorenog aktivizma na teme kao što su zlostavljanje i religija, i njene lične borbe.

Dejvid Krozbi, rok legenda u pravom smislu te reči, američki muzičar neukrotivog karaktera uspeo je da spoji rok šezdesetih sa današnjom muzikom. Krozbi je doživeo retku čast da ga dvaput prime u Kuću slavnih rok muzike. Poznat po svom zaštitnom znaku – brkovima i sklonosti da se svađa sa kolegama iz benda, Krozbi je pobedio dugotrajnu zavisnost od droge i nastavio da nastupa sve do svoje smrti.

Tina Tarner jedna od najpopularnijih pevačica na svetu sa više od 180 miliona primeraka prodatih albuma širom sveta, premostila je jaz između soula i rok muzike. Slavu je stekla šezdesetih nastupajući sa svojim mužem Ajkom. Pobegla je iz braka zbog njegovog nasilnog ponašanja i od osamdesetih gradila karijeru kao solo umetnica. Njeni najveći muzički hitovi u karijeri su Simply the best, Proud Marry, I don't Wanna Loose you, 1984, What's Love Got to Do with it, I Can't Stand the Rain, Help, River deep – Mountain High – singl koji je otpevala sa Ajkom, We Don't Need Another Hero

Harold Džordž Belanfanti Mlađi poznatiji kao Hari Belafonte, čuveni „kralj kalipsa“, američki pevač, tekstopisac, glumac i društveni aktivista, koji se smatra jednom od najuspešnijih afroameričkih pop zvezda u istoriji, preminuo je u 96. godini. Zgodan i harizmatičan, držao je publiku opčinjenu dramatičnim interpretacijama repertoara koji je obuhvatao tradicionalnu muziku iz celog sveta – ljupke kalipso melodije poput Matilda, ili radničke pesme Lead Man Holler, nežne balade poput Scarlet Ribbons. Belafonte je takođe bio jako uključen u pokret za građanska prava – bio je jedan od organizatora Marša na Vašington 1963.

Bert Bakarak, američki pijanista, kompozitor i muzički producent, autor 73 top hitova u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji, preminuo je u 95. godini. I Sai a Little Praier, Look of Love, Raindrops Keep Falling on Mi Head What's New Pussycat?, Walk on By, Do You Know the Way to San Jose? – samo su neki od njegovih hitova. Bakarakov stil pod uticajem džeza bio je nepogrešiv. Tajna njegovog uspeha – „Nikad se ne plašite nečega što može da se zvižduće“.

Italijanski pevač Toto Kutunjo evropskoj publici postao je poznat nakon pobede na Pesmi Evrovizije 1990. godine u Zagrebu sa pesmom Insieme: 1992, a ostali su upamćeni i njegovi hitovi L'Italiano i Mediterraneo.

Toni Benet, legenda izvorne pop muzike, džeza i filmske i pozorišne muzike, koji je imao profesionalnu karijeru dugu osam decenija, sa albumom broj jedan u 85. godini, preminuo je u 96. godini. Tokom karijere, Benet je prodao milione ploča i osvojio 20 Gremija, uključujući i nagradu za životno delo.

Politički lideri

Henri Kisindžer, kontroverzni dobitnik Nobelove nagrade i moćni diplomata, za koga mnogi tvrde da je oblikovao globalnu politiku 20. veka, preminuo je u 101. godini. Dok su mnogi veličali Kisindžera zbog briljantnosti i širokog iskustva, drugi su ga opisivali kao ratnog zločinca. Igrao je ključnu ulogu u spoljnoj politici svoje zemlje kao državni sekretar SAD sedamdesetih. Kisindžer je zaslužan za odmrzavanje odnosa SAD sa Kinom, ali je takođe optužen za ratne zločine nakon što je odobrio tajno bombardovanje Kambodže.

Kao i Nikson, plašio se širenja levičarskih ideja po Zapadnoj hemisferi, a potezi koje je povukao izazvali su duboku sumnjičavost prema Vašingtonu u brojnim zemljama Latinske Amerike godinama kasnije.

Silvio Berluskoni, kontroverzni italijanski medijski tajkun i vlasnik fudbalskog kluba Milan, a zatim i Monce od 2018. godine, upustio se u politiku i postao posleratni premijer svoje zemlje sa najdužim stažom. Uprkos seksualnim skandalima i slučajevima korupcije, Berluskoni je vodio četiri vlade između 1994. i 2011. godine.

Književni velikani

Japanski pisac Kenzaburo Oe, dobitnik Nobelove nagrade, vodeći liberalni glas koji je branio obespravljene i suprotstavljao se komformizmu modernog društva, preminuo je u 89. godini. Poznat po svojim pacifističkim i antinuklearnim stavovima, Oe je sebe video kao deo generacije pisaca „duboko ranjenih“ u Drugom svetskom ratu, „a ipak punih nade za ponovno rođenje“.

Milan Kundera, proslavljeni češki književnik, pripovedač, romansijer, esejista i dramski pisac, preminuo je u 95. godini. Proslavio se romanom Šala koji će ga nakon sovjetske invazije odvesti u egzil. Dvadesetak godina neće moći da se vrati u domovinu, pišući sve vreme na češkom jeziku. Od trenutka kada povratak postaje moguć, on počinje na piše na francuskom.

Američki pisac Kormak Makarti, poznat po romanima Put i Nema zemlje za starce, preminuo je u 90. godini. Napisao je 10 romana, za koje je dobio više od 15 američkih i međunarodnih nagrada, uključujući Nacionalnu književnu nagradu i Pulicerovu nagradu za književnost. Pored romana Put i Nema zemlje za starce, filmsku verziju su dobili i romani Svi ti lepi konji i Child of God.

Inovatori u svetu mode

Stilistkinja Meri Kvant, ikona šezdesetih godina, koja će ostati upamćena kao žena koja je najviše popularizovala mini-suknju, preminula je u 94. godini. Uprkos tome što možda nije poznata kao drugi modni kreatori, njen rad je označio deo istorije kao ono što je bilo pre mini-suknje i ono što se dešavalo posle. To je bio njen način da pokaže svetu da se vreme menja i da dolazi do jedne vrste revolucije. 

Pako Raban, španski modni dizajner baskijskog porekla koji je postao poznat kao „anfan teribl“ francuskog modnog sveta šezdesetih godina XX veka, preminuo je nekoliko dana pre 89. rođendana. Koristio je nekonvencionalne materijale kao što su metal, papir i plastika i pravio neobične i blistave kreacije. Godine 1968. počeo je da kreira i parfeme za kompaniju "Puig", a 1976. podignuta je fabrika parfema u Šartru, u Francuskoj. 

 

 

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво