Разговори делегација Београда и Приштине у Вашингтону – шта је све на преговарачком столу

Представници Београда и Приштине разговарају у Белој кући. Иако је најављено да ће тема бити економска сарадња и повезивање кроз заједничке пројекте, министар финансија Синиша Мали је рекао да је на сто стављен "никад гори папир" и да једна од тачака подразумева међусобно признање. Додао је да се борба наставља. Вучић уочи састанка поручио: "Предаја није опција".

Разговори представника Београда и Приштине почели су у Вашингтону. Делегацију Србије предводи председник Александар Вучић, у њој су и министар финансија Синиша Мали, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Представнике Београда очекује изузетно тешке разговоре, иако Србија има јако коректне односе са администрацијом председника САД Доналда Трампа, изјавила је уочи састанка премијерка Ана Брнабић.

Ипак, рекла је да не очекује да на састанку нашој делегацији буду постављени ултиматуми јер, како је истакла, Србија више није у таквој позицији.

Могућност ултиматума и наметања разговора о статусу, уместо најављених економских тема, одбацио је и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Објаснио је да политички споразум није ни припремљен и да се говорило само о обликовању економског оквира, о ономе што би могло да спада у нормализацију односа, али што се тиче свакодневног живота људи, инфраструктуре, путне, железничке, успостављања слободе кретања робе, капитала.

"Широка палета пројеката" 

Београд је спремио широку палету пројеката за сарадњу са Приштином, навео је Марко Ђурић. Међутим, истакао је да очекује да на сто буду стављене и тешке политичке теме.

"Уколико до тога буде дошло, сви они који прате српску политику претходних осам година могу да знају да ће одговор државе Србије на конструктивне предлоге бити одговоран, али ћемо увек бити спремни да када је потребно и одбијемо оно што није у интересу Србије", поручио је Ђурић.

Значај заједничких економских интереса и сарадње истиче и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, који се поручио да се нада да ће делегација Приштине бити спремна да разговара о будућности и инфраструктурним пројектима.

Шта Приштина жели "за столом"

Од косовских власти, међутим, стигле су опречне најаве.

Председник Хашим Тачи поручио је приштинској делегацији да "предузме смеле кораке", истакавши да је срећан што је Бела кућа посвећена постизању мировног споразума. 

Међутим, премијер Авдулах Хоти који предводи делегацију Приштине, иако је најавио је разговоре о великим инфраструктурним пројектима вредним три милијарде долара, такође је поручио да се делегација Приштине са делегацијом Београда састаје само ради узајамног признавања.

О теми састанка и могућности за договор огласио се и амерички конгресмен и албански лобиста Елиот Енгел.

Иако сматра да би коначни документ требало да доведе до узајамног признања, сумња да се тако нешто може постићи, јер се, како је рекао, председник Србије Александар Вучић успротивио стављању узајамног признања на сто.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво