Читај ми!

Брнабић: Коректни односи са САД, али очекујемо изузетно тешке разговоре

Премијерка Ана Брнабић рекла је да председник Вучић није човек коме се сервирају ултиматуми, али да очекује изузетно тешке разговоре у Вашингтону. Поводом избора у Црној Гори, рекла је да се српски председник ни у једном тренутку није мешао у те изборе и да их чак није ни коментарисао.

Ана Брнабић је изјавила да не очекује да на састанку представника Београда и Приштине у Вашингтону нашој делегацији буду постављени ултиматуми јер, како је истакла, Србија данас није у позицији да јој било ко даје ултиматуме.

"О ултиматуму нема речи. Србија данас није у таквој позицији да јој било ко даје ултуматуме, председник Србије Александар Вучић није државник те врсте. Србији су могли да се сервирају ултиматуми некада, данас свакако не. И то знају и поштују сви страни државници и лидери у иностранству", рекла је Брнабићева гостујући на Пинку.

Истакла је да Србија има јако коректне односе са САД, са администрацијом председника САД Доналда Трампа.

"Ми стварно имамо бољу комуникацију, бољу него што смо имали у претходних неколико деценија са администрацијом у Вашингтону, тако да не ултиматуме не очекујем. Александар Вучић није човек коме се сервирају ултиматуми, али очекујемо изузетно тешке разговоре", рекла је Брнабићева.

Подсетила је да су са председником Вучићем у Вашингтон отишли и министар финанасија Синиша Мали и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

"Отишао је тим који је потпуности спреман да разговара о пројектима који ће довести до бољег повезивања, нормализације односа Београда и Приштине, а то је нешто на чему Александар Вучић ради од 2014. године", рекла је Брнабићева.

"Председник се ни у једном тренутку није мешао у изборе у Црној Гори"

Премијерка је реаговала на оптужбе црногорског председника Мила Ђукановића да је српска власт крива за неуспех на изборима његове странке и додала да поједини политичари у региону не могу да "изађу из деведесетих".

Подсећа да се српски председник ни у једном тренутку није мешао у изборе у Црној Гори и да их чак није ни коментарисао.

Брнабићева је рекла да је циљ политике Београда већ последњих седам, осам година бољи живот грађана Србије, те да ће Србија и даље бринути о Србима ма где живели.

Поводом резултата избора у Црној Гори и изјаве хрватског члана Председништва БиХ Жељка Комшића да је после парламентарних избора у Црној Гори "пробуђен великосрпски пројекат који настоји да повеже Београд, Бањалуку и Подгорицу", Брнабићева је рекла да Београд свакако жели да помаже и Бањалуку, Подгорицу, Сарајево и Тирану и да чини све за повезивање региона и да је то интенција Београда за коју каже да није скривена. 

"Јеремић и Тадић нису учинили ништа у вези са питањем КиМ"

Брнабић изјавила је да представници појединих опозиционих странака не би требало да коментаришу решавање питања Косова и Метохије, истичући да док су били на власти нису показали одговорност, нити допринели да се нека од питања реше.

Упитана да прокоментарише критике Вука Јеремића да "екипа која долази на власт" није спремна да се носи са проблемима око Косова и Метохије, премијерка је рекла да је за време док је он био министар спољних послова та тема пребачена из УН на преговоре у ЕУ.

Истиче и да је тадашњи председник Борис Тадић отпутовао у другу земљу и обратио се грађанима из иностранства, а да није било ништа важније од тога да председник у ноћи самопроглашене независности буде у Србији.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво