Читај ми!

Вучић о састанку у Вашингтону: Тачке која говори о признању више нема

Председник Александар Вучић је после састанка са представницима Приштине у Белој кући рекао да разговори и даље трају и да ће се наставити, а да се не зна да ли ће договор да буде постигнут. Каже да је одбио тачку која говори о међусобном признању и да се она више неће појављивати у документима. Када је реч о економији, истиче да има много добрих ствари о којима је могућ договор.

Александар Вучић је, обраћајући се новинарима, рекао да је први документ који је представљен на састанку у Белој кући носио назив "Економска нормализација".

Објаснио је да, када две стране дођу на састанак, америчка страна подели документ који ниједна друга страна није видела, након чега следи изјашњавање.

"Тај папир је био ужасно тежак", навео је председник и додао да је имао 15 или 16 тачака, а да је једна била она о којој се цео дан прича и која говори о међусобном признању.

Додао је да то није новост и да је то америчка политика, али да је делегација Београда рекла да то не може да прихвати.

Људи из Трампове администрације су били фер, саслушали су нас и тачке у којој се говори о међусобном признању више нема у документима, рекао је председник Вучић.

"Ми смо дошли у доброј вери да постигнемо договор, и даље се надамо да је могуће да тај договор постигнемо. Нешто o чему је говорио господин Чадеж. Ту има веома добрих ствари што се тиче наше економије", навео је председник.

Додао је да су били присутни сви из америчке владе који се баве финансијама и да је било речи о различитим пројектима.

"О инфраструктурним пројектима, повезивању Београда и Приштине, ономе што је добро за Србе на КиМ, што је добро за Албанце, за све нас. Али смо говорили и о даљем кредитирању и улагању новца кроз такозване гарантне шеме које су се код нас показале као изванредне у претходном периоду", рекао је Вучић.

Каже и да се боре да ставе у уговор да амерички Фонд за развој отвори канцеларију у Београду, да Приштина прихвати "мали Шенген", јер би то значило де факто слободан проток робе, људи и капитала.

Не зна се да ли ће бити сусрета на највишем нивоу

Вучић је рекао да је задовољан припремљеношћу делегације Београда и да је захвалан домаћинима што су желели да чују примедбе, упркос томе што састанци нису лаки и једноставни.  

Истакао је да је у једном тренутку дошла и Иванка Трамп и да се није кратко задржала, као и да су имали посебан састанак са Робертом О'Брајаном. 

Председник није могао да потврди да ли ће бити сусрета на још вишем нивоу, јер, како каже, то нико не може да потврди и зависи од тога шта ће се дешавати током вечери, ноћи и јутра.   

Вучић је рекао да је његов посао да чува Устав и Србију и да је то једино што је радио. 

Подсећа да је Америка признала независност Косова и новоди да се показало да су обавештајни подаци које је Србија имала тачни и да су знали са чим ће да се суоче. 

"То је за нас било формално, али не и суштинско изненађење", рекао је и додао да су реаговали снажно и одговорно, али како истиче, није му први пут да тако реагује.   

"Ако хоћете да водите земљу у овако тешким условима, морате да доносите тешке одлуке, али то је само мој посао", рекао је Вучић.  

"Нећу потписати документ у којем стоји независност" 

Наводи да ће се трудити да изгурају још неколико ситница и да ће, ако то успеју, на крају бити и задовољан.

"Ако случајно дође до сусрета на највишем нивоу, то ће значити да ми нисмо незадовољни", рекао је председник. 

Указао је да би, ако би Фонд за развој (DFC) отворио канцеларију у Београду, то био страшан сигнал за инвеститоре и за кредитни рејтинг земље.

Навео је и да би то додатно подигло односе Србије и САД, и каже да би ипак требало сачекати до сутра, када ће моћи да покажу финални документ ако га буде.

Али, навео је да неће потписати било какав документ у којем стоји признање независности Косова.

"И то сам јасно рекао албанским и америчким саговорницима. Гласно, јасно, да јасније не може да буде", рекао је Вучић.

На питање какве су шансе да се види са председником САД Доналдом Трампом рекао је да се он томе нада, али да не може да гарантује. 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво