Читај ми!

Odgovor Radio-televizije Srbije na otvoreno pismo Dragana Đilasa

O predizbornoj kampanji svih izbornih lista RTS izveštava u skladu sa zakonom: o političkim/predizbornim programima i aktivnostima gledaoce informišemo redovno u dnevnim informativnim emisijama. U debatnim emisijama nastojimo da svim strankama i koalicijama pružimo priliku da debatuju o aktuelnim temama i temama koje su od značaja za građane Srbije, pa samim tim i za naše gledaoce – u emisiji "Reč na reč" utorkom, u emisijama "Oko" i "Oko magazin", kao i utorkom i četvrtkom u debatama u "Jutarnjem programu".

Od 1. jula, zaključno sa današnjim danom, u Jutarnjem programu održano je 37, a u emisiji "Reč na reč" 21 debata o različitim temama: o međupartijskom dijalogu i ulozi evropskih posrednika, o izbornim uslovima, ekologiji i zaštiti životne sredine, o zakonu o eksproprijaciji i "Rio Tintu", o prioritetima i situaciji u glavnom gradu, o referendumu o promeni Ustava Srbije, o snabdevanju električnom energijom (u vreme kada su građani u zapadnom delu Srbije tokom snežne mećave u januaru ostali bez električne energije) i mnogim drugim, u tom trenutku aktuelnim, temama.

Zadate teme su okvir za debatu i suočavanje političkih stavova, tako da učesnici mogu da iznesu i svoje stavove o drugim temama, ali pod uslovom da poštuju pravila ponašanja koja isključuju klevete i vređanje protivkandidata.

Otkako su počeli sukobi u Ukrajini, ta tema zauzima značajan segment u našem programu, pa tako i u predizbornim debatama.

Iako je za debatu 8. marta u Jutarnjem programu povod bila Ukrajina, kao i u emisiji "Reč na reč" sedam dana ranije, tema je bila drugačija, kao što je i najavljeno gostima – u prvoj se razgovaralo o političkoj i vojnoj neutralnosti i odnosu prema NATO savezu, a u drugoj o političkim i ekonomskim posledicama krize po Srbiju – posle glasanja u UN i u kontekstu poskupljenja nafte i gasa.

Poziv listi "Ujedinjeni za pobedu Srbije" upućen je u nedelju 6. marta (dva dana pre debate, kao što inače i zovemo sve goste). Iste večeri, pošto smo obavešteni da će Srpsku naprednu stranku predstavljati Vladimir Đukanović o tome su informisani predstavnici druge liste.

Podsećamo da tokom ranija dva susreta SNS-a i SSP-a u Jutarnjem programu do ulaska u studio nismo znali imena njihovih predstavnika, jer nijedna stranka nije želela prva da otkrije ime. Tako je bilo i 10. septembra (Borko Stefanović i Vladimir Orlić) i 10. februara (Goran Vesić i Dušan Nikezić).

U nastavku, objavljujemo i mejl kojim su nas iz liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije" obavestili da neće učestvovati u debati 8. marta, kao i odgovor voditelja razgovora u Jutarnjem programu Dragane Ignjić na taj mejl.

*

Mejl SSP-a (ponedeljak, 7. mart, 12.14)

Poštovana Dragana,

nismo u mogućnosti da obezbedimo adekvatnog sagovornika za jutarnji program na temu Ukrajine za sutra.

Pre samo nekoliko dana, u ime koalicije "Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije" u emisiji Reč na reč naše stavove na tu temu je izneo gospodin Zoran Lutovac.

Najljubaznije vas molimo da nas obavestite da li je vaša emisija deo predizbornog programa u okviru koga građani treba da se informišu o stavovima političkih aktera koji učestvuju na aprilskim izborima ili i dalje pratite dnevne aktuelnosti po vašem izboru.

Takođe vas molim da nas obavestite da li će i kada teme biti: organizovani kriminal, endemska korupcija, rast cena i uticaj na životni standard, stanje zdravstvenog sistema, radnička prava, uništavanje prirode, obrazovanje i nauka...
Srdačan pozdrav
Sekretarijat
Stranka slobode i pravde

*

Odgovor SSP-u (ponedeljak, 7. mart, 12.38)

Poštovani,

Situacija u Ukrajini je svetska tema broj 1, pa je velika tema i u našem programu. Tema sutrašnje debate (kako sam najavila u sms poruci Olgi) jeste pozicija Srbije u kontekstu ukrajinske krize (ekonomske i političke posledice).

Teme u Jutarnjem programu kao i u debati "Reč na reč" formulišu urednici debate, ali ih u stvari diktiraju okolnosti i događaji. Do sada smo (ako ste pratili debate koje su počele 1. jula 2021. godine – a morali ste primetiti, pogotovo jer ste u nekima i učestvovali) razgovarali o različitim političkim, ekonomskim, ekološkim, manjinskim i drugim pitanjima.

Ukoliko vaša lista ne vidi interes da o različitim temama predstavi svoje stavove gledaocima RTS-a, to je vaš izbor u koji ne želim da se mešam. Ali ću, kao novinar, da vas pozovem prvom sledećom prilikom ponovo, kao što ću morati sutra da informišem naše gledaoce o vašem odgovoru na ovaj naš poziv.

O temama svih narednih debata bićete, pod istim uslovima kao i sve druge liste, blagovremeno informisani (a to znači u slučaju Jutarnjeg programa, najranije dva dana pre emisije).

O redosledu predstavljanja izbornog programa na Javnom servisu takođe ćete biti blagovremeno informisani i pod istim uslovima, kao i sve druge liste. Trebalo bi da znate i da se uslovi i termini obaveznog predstavljanja utvrđuju pošto istekne rok za predaju lista.

Srdačan pozdrav,
Dragana Ignjić

*

DEBATE U JUTARNjEM PROGRAMU

Od 1. jula do 1. novembra 2021.

Novembar 2021.

4. novembar - Miloš Kovačević iz Socijaldemokratske stranke i Dejan Kesar iz Srpske napredne stranke

12. novembar - Milica Đurđević Stamenkovski iz Srpske stranke Zavetnici i Aleksandar Marton iz Lige socijaldemokrata Vojvodine

18. novembar - Vladimir Pajić iz Pokreta slobodnih građana i Đorđe Todorović iz Srpske napredne stranke

25. novembar - Stefan Jovanović iz Narodne stranke i Đorđe Milićević iz Socijalističke partije Srbije

Decembar 2021.

3. decembar - Vojin Biljić iz Dosta je bilo i Branimir Jovanović iz Socijaldemokratske partije Srbije

9. decembar - Biljana Đorđević iz "Ne davimo Beograd" i Đorđe Todorović iz Srpske napredne stranke

17. decembar - Boško Obradović iz Srpskog pokreta Dveri i Nevena Đurić iz Srpske napredne stranke

Januar 2022.

5. januar - Biljana Đorđević iz „Ne davimo Beograd" i Đorđe Milićević iz Socijalističke partije Srbije

12. januar - Sanja Jefić Branković iz Socijaldemokratske partije Srbije i Tamara Milenković Kerković iz Dveri

20. januar - Srđan Sandić iz Socijaldemokratske sranke i Vladimir Orlić, potpredsednk Srpske napredne stranke

27. januar - Zoran Lutovac, predsednik Demokratske sranke, i Vladimir Orlić, potpredsednk Srpske napredne stranke

Februar 2022.

3. februar - Miloš Jovanović iz DSS (koalicija NADA) i Đorđe Milićević iz SPS

10. februar - Dušan Nikezić iz Stranke slobode i pravde i Goran Vesić iz Srpske napredne stranke

17. februar - Dobrica Veselinović (koalicija "Moramo") i Toma Fila (SPS-JS)

24. februar - predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić

Mart 2022.

1. mart - Usame ZUKORLIĆ ("Muftijin amanet, Stranka pravde i pomirenja, Usame Zukorlić") i Balint PASTOR ("Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor")

3. mart - Milica Đurđević Stamenkovski, "MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI - SRPSKA STRANKA ZAVETNICI" i Miloš Parandilović, "BOŠKO OBRADOVIĆ - SRPSKI POKRET DVERI - POKS - MILOŠ PARANDILOVIĆ - PATRIOTSKI BLOK ZA OBNOVU KRALjEVINE SRBIJE"

8. mart - Vladimir Đukanović, lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" i Goran Radosavljević, lista "Ajmo ljudi"

10. mart - Radomir Lazović, "MORAMO - AKCIJA - Ekološki ustanak - Ćuta - Ne davimo Beograd - Nebojša Zelenović" i Vojin Biljić, "SUVERENISTI - Saša Radulović (DJB), Milan Stamatović (ZS), dr Jovana Stojković (ŽZS)"

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво