Читај ми!

Милићевић из СПС-а и Ђорђевићева из Не давимо Београд о промени Устава

У недељу, 16. јануара, грађани Србије гласаће на референдуму о промени Устава. Ђорђе Милићевић из СПС-а и Биљана Ђорђевић из Не давимо Београд разговарали су о референдуму и уставним променама.

Биљана Ђорђевић је навела да је покрет Не давимо Београд позвао грађане да изађу на референдум и да заокруже не.

"Грађани нису добро информисани о томе шта је референдумско питање и за то постоји одговорноср оних који су покренули овако нешто. Чак и кад су информисани, не могу да виде да се решава проблем политизације судства. И даље остају канали за вршење политичког утицаја на судије и тужиоце", каже Ђорђевићева.

Ђорђе Милићевић наводи да СПС свакако заокружује да на референдуму, јер сматрају да је ово један од најважнијих реформских процеса тренутно у Србији.

"Захваљујући том реформском процесу и низу других попут реформи у економији и оних у Скупштини, Србија је коначно отворила кластер 4", казао је Милићевић.

Према његовим речима, ако се кренемо од самог Закона о референдуму и народној иницијативи, то је наша уставна обавеза.

"Први Закон је донет 1994. са једном изменом 1998. и постојала је обавеза да након доношења новог Устава 2008. године буде усклађено. Суштински циљ који се жели постићи амандманима је оснажити судско правосуђе, односно ефикасно и независно судство", каже Милићевић.

Ђорђевићева наводи да је обавештење које су добили грађани противно Закону о референдуму, јер ту би РИК требало да припреми информације за и против, а ту тога нема.

"Овде се експлицитно сугерише да је ту све сјајно и да грађани треба да гласају за. Поготово када се спроводе овакви референдуми је да имате некакво непристрасно тело што РИК није, јер је састављен од политичких странака. Ово је текст који каже грађанима да само треба да изађу и да гласају за", напомиње Ђорђевићева.

Са друге стране, Милићевић сматра да су грађани веома добро обавештени.

"Ово је гарант ефикасности и независности судства, али и самосталности тужилаца. Неће судије бирати Скупштина на три године. Са друге стране грађани ће одлучити о томе да ли ће Парламент или независно стручно тело бирати тужиоце и судије или не, и да ли ће Парламент бирати судије или ће то урадити независно тело. Грађани 16. јануара би требало да наставе да граде један успешан темеља правне државе, да нам судски процеси више не трају деценијама", истиче Милићевић.

Напомиње да ако са неизвесношћу радите посао, увек ћете размишљати шта после три године.

"Кључни разлог је реформе које су спровођене од 2008. године, начин на који су бирани тужиоци и судије. Подсетићу да је 900 судија остало без посла, и сви су добили судске спорове", додаје Милићевић.

Каже да је РИК послао обавештење, зашто треба гласати за.

"Зашто није послато обавештење зашто би неко гласао против - члан 26. Закона о референдуму каже да политичке опције које воде кампању против морају да се региструју најкасније 20 дана до почетка референдума. Који је данас датум", упитао је Милићевић.

Додаје да су на међустраначком дијалогу имали две алтернативе, да то буде Влада или РИК.

"РИК је зато што је владајућа коалиција направила огромен уступке и омогућила да ванпарламентарне странке имају представнике у РИК-у", наводи Милићевић.

Ђорђевићева каже да су се у овом тренутку само они из Не давимо Београд регистровали за вођење кампање.

"Када говорим о обавештености грађана, говорим да има мало истраживања да грађани мало знају о референдуму. Грађани су незадовољни због разних ствари и у стању су да повежу шта доживљавају као своје искуство и оно што гледају када је реч о случајевима политичке корупције и везама криминала са елитама на власти и да постоји проблем са мањком независности судија и тужилаштва. И када господин Милићевић говори о реформамам 2008. године подсетићу да је СПС учествовао у власти", каже Ђорђевићева.

Ђорђевићева наводи да се у амандманима каже да је сваки непримерен утицај на судију је недозвољен, а у садашњем Уставу пише да је сваки утицај недозвољен.

"Ко ће то процењивати", упитала је Ђорђевићева.

Милићевић додаје да је СПС био део владајуће коалиције 2008. до 2012. године уважавајући политичку реалност и желећи да Србија остане на европском путу, што сматра да је јако важно.

"Одговорност за реформу судства је директна одговорност Демократске странке, истог оног лидера око ког је окупљена и опција Не давимо Београд", наводи Милићевић.

Ђорђевићева додаје да је истакнуто раније да ће у стручном телу бити некакви универзитетски професори, што, истиче, не можемо да знамо.

"РИК је могао да зна да су многи стручњаци су истицали проблеме решења, укључујући како се бирају ти истакнути правници, а они се бирају у Скупштини двотрећинском већином и ми немамо гаранције да они неће бити политички канал за рад стручних тела. А то ће се доносити накнадно законима", напомиње Ђорђевићева.

Милићевић наводи да су имплементирани сви предлози Венецијанске комисије.

"Све чинимо и радимо да не дође до политичког утицаја и често су нам у извештајима из ЕК спочитавали да не постоји политичка воља. Ево показујемо делима да постоји политичка воља", рекао је Милићевић.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара