Читај ми!

Милош Јовановић из коалиције НАДА и Ђорђе Милићевић из СПС о изборима и међустраначком дијалогу

Милош Јовановић из коалиције НАДА рекао је да та коалиција мисли да је Србији потребан председник који неће делити народ и који ће умети да сабира грађане око општих и националних интереса. Ђорђе Милићевић из СПС-а навео је да се Ивица Дачић неће кандидовати за председника Србије уколико се актуелни председник кандидује и да је то вид стратешке сарадње СНС-а и СПС-а.

Милош Јовановић и Ђорђе Милићевић разговарали су о предстојећим изборима у Јутарњем програму РТС-а

Председник Демократске странке Србије и председнички кандидат коалиције НАДА Милош Јовановић рекао је да су кампању почели током септембра и да мисле да је Србији потребан председник који неће делити народ и који ће умети да сабира грађане око општих и националних интереса.

"Пуне су нам сале, на улици грађани јако добро реагују. Знате, НАДА је Национална демократска алтернатива. Људи осећају да то недостаје. Ви имате с једне стране власт, која, мислим, поприлично разара државу разарајући институције. Могу да вам дам низ примера. Не може да се деси да фале два минута снимка суду, а да их председник, рецимо, има и могли бисмо само три сата о томе. С друге стране, чини ми се да имате део опозиције, нећу причати много о томе, који би разарао државу не зато што би разарао институције демократије, него би разарао национални интерес", нагласио је Јовановић.

Истакао је да људи осећају да недостаје човек који може бити истовремено и родољуб и демократа, јачати војску, држати се Резолуције 1244, бранити Републику Српску и српски народ у Црној Гори, а истовремено поштовати плурализам, медије, демократију и институције.

Ђорђе Милићевић, потпредседник Главног одбора Социјалистичке партије Србије, навео је да је порука Ивице Дачића да се неће кандидовати за председника Србије уколико се актуелни председник кандидује за реизбор вид дугогодишње и стратешке сарадње две, тренутно најјаче, политичке опције СНС-а и СПС-а и да немају комфор да се баве кампањом шест-седам месеци пре званичног расписивања избора, пошто имају обавезу да обављају посао за који су преузели одговорност.

"Ја након ове емисије се враћам у парламент, настављам с радом у парламенту. Парламент ће завршити рад вечерас и онда вам много мало простора остаје за тај партијски рад и за изборну кампању", казао је Милићевић и истакао да је СНС једина политичка опција са којом је СПС разговарао о изборима и да је поглед лидера две странке на изборе стратешки, а не страначки, као и да ће се сарадња странака наставити и након избора.

На коментар модераторке да грађани могу да прате њихов рад и у директном преносу седница Народне скупштине на Другом програму РТС-а, Милићевић је рекао да су директна комуникација и интерактиван однос са грађанима далеко ефикаснији, него однос путем екрана.

Одговарајући на мишљење да је дошло до урушавања институција, Ђорђе Милићевић је рекао да сматра да је дошло до обнове институција и обнове поверења грађана у институције система.

Јовановић: Лек за партијску државу промена изборног система 

Милош Јовановић је навео да на превирања у Покрету обнове Краљевине Србије (ПОКС), коалиционог партнера ДСС-а, није могао да утиче, али да сматра да је коалиција НАДА изашла јача из тога.

"Оно што је најважније и за грађане и за нас, 3. априла ће бити у прилици да заокруже како парламентарну листу српске коалиције НАДА, тако и председничког кандидата те листе", казао је Јовановић.

На питање да има још најављених председничких кандидата из истог политичког спектра, Јовановић је поручио да се не обазире на друге кандидатуре и да свако има право да се кандидује, а да ће грађани одлучити о томе на изборима.

"Није тешко кренути на време када имате јасан програм, када имате добру екипу, извињавам се на колоквијалном изразу, добре кандидате. Ја морам да напоменем да је нама носилац листе у Београду Војислав Михаиловић, председник ПОКС-а, који има искуство у вођењу града, био је градоначелник 1998, 1999. и 2000. године, у тешким временима", истакао је Јовановић.

Говорећи о урушавању институција, навео је да није од оних из опозиције "који пљује да би пљувао" и да никад није презао да за нешто што је добро каже да је добро и поручио да је лек за "партијску државу" промена изборног система и да грађани гласају за посланике по имену и презимену.

Милићевић: Србија је данас симбол нових вредности у региону 

Милићевић је поновио да је Србија уређенија и правна држава у односу на периоду пре 2012. године и да је убеђен да ће највећи део судских процеса добити свој епилог.

"Имамо институције система, оне су реаговале и добиће свакако судски епилог. Председник државе је изгубио један судски спор, отишао је и платио као и сваки други грађанин", казао је Милићевић.

Нагласио је да је Србија данас јака и економски стабилна држава и да је завршила 2021. годину са бруто друштвеним производом од 7,5 одсто, у шта је, како је навео, мало ко веровао и додао да је Србија, можда и у свету, издвојила највише средстава за животни стандард грађана и за повећање плата и пензија.

"Србија је данас симбол нових вредности у региону. Дакле, уколико постоје спорови, они се не решавају ратнохушкачком реториком, већ кроз дијалог. Србија данас има јак међународни имиџ и тај имиџ ће наставити да јача временом. С друге стране, Србија води самосталну спољну политику, што је изузетно важно, у најбољем интересу својих грађана", поручио је Милићевић.

Нагласио је да је, за разлику од Милоша Јовановића, за улазак Србије у Европску унију, али да је сагласан с њим да је потребно одржати добре односе са традиционално пријатељски оријентисаним државама – са Кином и Русијом.

Јовановић је одговорио да улазак Србије у ЕУ није тема, пошто се Европска унија неће ширити у догледно време и да "ми нећемо то видети".

Гостовање Милоша Јовановића и Ђорђа Милићевића у Јутарњем програму РТС-а у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво