Читај ми!

Дијалог власти и опозиције на РТС, жучна расправа Милићевића из СПС и Јовановића из НС

У дијалогу власти и опозиције на РТС-у мишљења су о референдуму, закону о експропријацији, Рио Тинту суочили Стефан Јовановић из Народне странке и Ђорђе Милићевић из Социјалистичке партије Србије.

Стефан Јовановић из Народне странке рекао је да нема ништа добро да каже о законима о рефенрендуму, народној иницијативи, експропријацији.

Сматра да су сви ти закони јако повезани и да је реч о припремним радњама за рудник литијума у Србији. Наглашава да је закон о експропријацији недопустиво задирање у приватну својину, та да било чија имовина може да буде проглашена за јавни интерес.

Додаје да му није јасно зашто се Закон о рефенредуму усваја сада по хитној процедуру ако је то, како тврди, била обавеза од 2006. године.

"Имате проблем у исто време око изградње рудника, ово су припремне радње за изградњу рудника, где ће да се ископава литијум да наши људи буду рудари. Литијума има највише у Немачкој, када се тамо буде ископавао и буду рудници, тек тада можемо да говоримо о руднику у Србији и размишљању да ли нам треба", наводи Јовановић.

Да би у некој земљи референдум и народна иницијатива функцинисали, земља треба да буде демократска, каже Јовановић и додаје да Србија то није.

"Предуслов за успешан референдум је да грађани буду информисани, а грађани то нису. На вашој ТВ се промовише спот о Рио Тинту, а у исто време није дозвољено да се емитује спот који је против изградње рудника. Синоћ је на протесту било јако пуно људи, пре свега младих, они не желе да виде своју будућност у Србији као рудари", истиче Јовановић.

Додаје и да за измене Устава мора да постоји широки консензус, али не у оквиру владајуће партије, већ у друштву. То, каже, не постоји и не постоји јасна расправа о томе.

Са друге стране, Ђорђе Милићевић из СПС-а тврди да је Закон о референдуму и народној иницијативи наша уставна обавеза.

"Устав је усвојен 2006, потребно је ускладити та два закона са уставом, та усклађеност је неминовно морала да буде урађена до 2008, али је био неозбиљан приступ и није урађено. Циљ није Рио Тинто нити преамбула", каже Милићевић.

Суштина уставних амандмана је, наводи, да се акценат стави на владавину права.

"Србија се јасно определила када је реч о европском путу и поглавље 23, правосуђе и основна права, амандманима који су предложени се жели ојачати и оснажити управо правосуђе у Србији. Немају додирних тачака Закон о експропријацији са Законом о референдуму и народној иницијативи", напомиње Милићевић.

Понавља и да Рио Тинто није тема и да нема везе са овим законима. "Две године ће се вршити истраживања, да ли ће после бити тема, то нико не зна", каже Милићевић.

Наводи да се Закон о референдуму и народној иницијативи усваја по хитној процедури јер смо, каже, ограничени временом.

"Трећег априла су избори, тајминг је такав да у таквом интервалу до 16. јануара морамо спровести референдум. Мора бити простора ако буде жалби и примедби, у фебруару ће бити расписани ванредни парламентарни избори", каже Милићевић.

Подсећа да су радне групе још 2017. и 2018. године дефинисале амандмане, те да се гласа за ефикасније и независно правосуђе.   

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво