Читај ми!

За и против промене Устава – које су референдумске поруке представника Доста је било и СДПС-а

Грађани Србије на референдуму ће се 16. јануара изјашњавати о изменама Устава. Увертира за расписивање избора било је усвајање измена Закона о референдуму којим је укинут цензус од 50 одсто уписаних бирача. За одлучивање ће бити довољна већина изашлих на биралишта. Ставове "за" и "против" усвајања уставних промена за РТС укрстили су потпредседник покрета Доста је било - Суверенисти Војин Биљић и шеф посланичке групе Социјалдемократска партија Србије Бранимир Јовановић.

Потпредседник покрета Доста је било – Суверенисти Војин Биљић каже за РТС да је референдумско питање једно од најважнијих политичких питања апелујући на грађане да заокруже одговор "не".

Као разлоге за одбијање предложених уставних промена, Биљић види у тврдњи да је, како каже, промене Устава иницирала Фондација за отворено друштво Џорџа Сороса 2018. године дајући, како тврди, значајна средства Друштву судија и Друштву тужилаца Србије.

Сматра да се под "флоскулом независности", правосуђе издваја од контроле народа.

Са друге стране, Бранимир Јовановић, шеф посланичке групе Социјалдемократске партије Србије очекује да ће се гласати за промене, наводећи да је управо опозиција критиковала  то да парламент има превиша уплива у правосуђе.

Јовановић додаје да се у процес уставних промена ушло много раније него што Биљић тврди, још 2005. године.

Према његовим речима, промена Устава су нужне да би се уклониле мањкавости правосуђа и да би се оно ускадило са нормама ЕУ.

"То је већ обичајна пракса у земљама са развијеним правосуђем, а све време смо били у комуникацији са Венецијанском комисијом. Чланови Високог савета судства и тужиоци неће се бирати само у парламенту. Прави се баланс између три гране власти (извршне, законодавне и судске). Уместо контроле, све три гране ће проверавати једна другу, оцењује Јовановић.

Биљић тврди да је реч о својеврсном експерименту који се није радио ни у западноевропским земљама ни САД.

"Правосуђе ће бити независно од народа. Судије ће бирати саме себе и то горе од њих самих да би се заштитили", каже Биљић.

Јовановић узвраћа да уместо што је раније судије бирала Скупштина на предлог Високог савета судства, сада парламент бира четири члана ВСС-а, који морају бити правници са десет година искуства. Бира их двотрећинска парламентарна већина. Потом ће изабрани чланови ВСС-а моћи даље да бирају судије.

Потпредседник Покрета Доста је било сматра да није било довљно широке расправе о уставним променама и позвао грађане да се јаве да буду контролори на гласању како би се, по њему,  спречиле "катастрофалне промене". 

Шеф посланичке групе СДПС-а очекује да ће се до гласања теренским радом грађанима приближити промене Устава  а предлаже и више дебатних емисија на телевизијама како би се та решења легитимизовала.

Каже да ће се изменама добити независније правосуђе и спречити утицај полтитке.

Додаје да се усвојеним изменама Закон о референдуму усагласио са Уставом. "На тај начин смо донели суштинске промене јер су према раније важећим прописима апстиненти већ били у предности будући да је за његов успех било потребно да гласа више од 50 одсто уписаних бирача", закључио је Јовановић.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво