Читај ми!

Зоран Лутовац из ДС-а и Владимир Орлић из СНС-а о изборима и међустраначком дијалогу

Председник Демократске странке Зоран Лутовац рекао је да ће се представник ДС-а срести са посланицима ЕП у међустраначком дијалогу, иако сматрају да је пропуштена шанса да се промене суштинске ствари за одржавање слободних и поштених избора. С друге стране, потпредседник Српске напредне странке Владимир Орлић је навео оцену шефа мисије ОЕБС-а, према којој у Србији постоје услови за демократске изборе и за слободно изјашњавање грађана.

Зоран Лутовац и Владимир Орлић разговарали су о међустраначком дијалогу и предстојећим изборима у Јутарњем програму РТС-а.

Лутовац је најавио да ће се потпредседник ДС-а срести са посланицима Европског парламента који су посредовали у међустраначком дијалогу.

"Одазваћемо се, иако сматрамо да је пропуштена шанса да се промене суштинске ствари које би промениле, не само правила него услове пре свега за одржавање слободних и поштених избора. То није учињено, нажалост. Европредставници су пропустили прилику да поступају у складу са извештајем њихове институције, Европског парламента, као и институције Европске комисије, који су указали на то да ми немамо услове за слободне и поштене изборе, који су указали на то да не постоји слобода медија, који су указали на то да нема владавине права", казао је Лутовац.

Навео је да су тражили да се направе решења која би омогућила да грађани слободно гласају.

"Без притисака, без уцена, тајно, да имамо слободне медије у којима ће грађани бити све време благовремено информисани, као и да се омогуће инструменти и механизми који ће обезбедити да изборни процес протекне у реду", додао је Лутовац.

Владимир Орлић је рекао да ће и представници посланичке групе "Александар Вучић – За нашу децу" бити присутни на састанку са посланицима Европског парламента и да ће бити организовани и састанци са представницима различитих ванпарламентарних странака у Народној скупштини.

"Ми ћемо да разговарамо с њима о свему ономе што смо урадили у међувремену, од нашег последњег сусрета, када смо, да вас подсетим, договорили низ нових мера којима смо ванпарламентарним политичким структурама дали онај простор који у овој држави они никада нису хтели да дају никоме – и места у сталном саставу РИК-а, и место у надзорном телу које се бави конторлом медија", навео је Орлић.

Нагласио је да верује да ће на данашњем састанку констатовати да су урадили све што је договорено, а да не зна да ли ће други бити задовољни на другим разговорима и да претпоставља да ће они разговарати о свему ономе што су хтели да им Европски парламент поклони и да су незадовољни пошто нису то добили.

"Што се тиче прилика у нашој земљи, мислим да је ту најбољу оцену дао шеф мисије ОЕБС-а Јан Брату, он је рекао дословце – у Србији постоје услови за демократске изборе, постоје услови за слободно изјашњавање грађана на изборима. Рекао је да су сличне прилике, колико сам разумео, као и у Норвешкој и онда наравно доживео канонаду, био дочекан на нож од Драгана Ђиласа и осталих представника бившег режима", истакао је Орлић.

Лутовац је одговорио да то нема "везе са стварношћу".

"Видите како он замишља политику, како он замишља слободне изборе. 'Ми смо вама дали'. Шта сте ви дали? Коме ви шта треба да дајете? То је нешто што припада грађанима – да имају слободне изборе", навео је председник ДС-а.

Додао је да грађанима припада да гласају слободно и без уцене, и да им се не прети да ће да изгубе посао. 

На питање о унапређењу изборних правила, Зоран Лутовац је одговорио да "нема никаквог помака" и да "сама промена правила не значи ништа ако са друге стране стола имате људе који не поштују правила".

"Можете ви да направите најбоље законе, правила, ако имате оне који треба да их спроводе и да их поштују, а то не чине, онда је свеједно каква су правила. Оно што вам кажем, јесте следеће, да је важно да промените услове, а они све време причају о правилима. Ви можете правила да мењате колико хоћете кад имате председника и власт који не поштују Устав, не поштују законе", навео је Лутовац.

О Надзорном телу за праћење медија и изборима у Београду 

Лутовац и Орлић су полемисали о Привременом надзорном телу за праћење медија. Председник ДС-а је навео да је формирано паралелно тело са РЕМ-ом који не поштује закон и не ради свој посао. Лутовац је поручио да је добро што је Раде Вељановски у том телу, али да ће одлучивати већина коју чине људи из РЕМ-а.

Орлић је рекао да у Надзорном телу није већина из РЕМ-а и да је опозиција предложила формирање тог тела и да је Лутовац сада против тога.

На питање да ли је одбио кандидатуру за градоначелника Београда, Зоран Лутовац је одговорио да је његов став да треба да одаберу кандидате које грађани Београда очекују и да зна кога грађани очекују зато што се бави истраживањем јавног мњења од 1992. године и има искуства у томе.

Додао је да грађани очекују да се направи што шири могући савез и да кандидат не буде страначка личност, а да ће име кандидата бити ускоро објављено.

Владимир Орлић је навео да ће СНС око 11. фебруара одржати седницу Председништва и Главног одбора и да ће се тада дефинисати изборне листе, као и да је за њих најважније да се договоре да изађу са најбољим саставом, резултатима и најбољим програмом.

Додао је да су, што се тиче имена, разговарали о тим стварима и да Александар Шапић није погрешио када је рекао да су разговарали о именима, али да ће листе бити дефинисане 11. фебруара.

О председничким кандидатима 

Говорећи о председничком кандидату опозиционе групације у којој је и ДС, Лутовац је истакао да се створила слика у медијима да су кандидати Здравко Понош и Мирослав Алексић и навео да они нису кандидати, већ да је било више кандидата који су месецима тестирани.

Додао је да је ДС предложио професора Миодрага Зеца, који је имао два услова, али пошто његови услови нису испуњени, сада се на органима странке разговара да предложе Здравка Поноша, за којег је рекао да је јако добар кандидат и да је близу рејтинзима Миодрага Зеца и професора Владете Јанковића, којег је ДС такође желео да предложи, а да ће одлука бити донета до краја недеље.

На питање да ли ће се Александар Вучић кандидовати за још један мандат, Орлић је поновио да ће све одлуке званично бити донете 11. фебруара и додао да није ништа ново да је жеља свих у СНС-у да странку и државу води Александар Вучић пошто је све што представља политику странке нераскидиво везано са Вучићем.

Додао је да су сви резултати неспорни и да се због тога људи опредељују за СНС, као и да је њихова политика довела до тога да просечна плата у Србији буде преко 600 евра и нагласио да је за људе важно да знају да је јединство обезбедило да Србија најзад може да се такмичи са осталима.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво