Čitaj mi!

Radojkino kolo

U znak sećanja Radojku Živković, legendarnu harmonikašicu i kompozitorku, u Globoderu kod Kruševca održana je dvodnevna manifestacija "Radojkino kolo".

Radojka Živković, umetnica koja je svojim kolima i pesmama nemerljivo obogatila nacionalnu muzičku kulturu, vanredni muzički talenat nasledila je od oca Tihomira Tomića, poznatog učitelja harmonike.

Dva najbolja učenika Tike Globoderca, njegova ćerka Radojka, koju su u najranijem detinjstvu prozvali čudom od deteta, i Tine Živković postali su nerazdvojni životni i muzički duet. Njima u čast u Globoderu kraj Kruševca prošle godine ustanovljena je manifestacija "Radojkino kolo".

Radojka  je zaslužila da, i posle fizičke smrti, i dalje živi bar nešto što je ostavilo traga u njenom životu i životu drugih, kaže mr Zoran Živković, sin Radojke i Tineta Živkovića:

"Ova manifestacija ima smisla utoliko što predstavlja negovanje tradicije, ta iskra vredi, ona se širi. Kao što se i ružne stvari šire, tako se i lepe šire, a ovo je jedna od takvih."

"Narod ovog kraja, u želji da očuva ime i delo Radojke i Tineta Živkovića, koji su ostavili neizbrisiv trag na našoj muzičkoj sceni, i da sačuva dobre narodne tradicije, odlučio je da uradi nešto ovako", objašnjava Predrag Šljivić, član organizacionog odbora "Radojkinog kola 2011".

Jedinstvena, prepoznatljiva i neponovljiva

Čitav radni vek Radojka  je ostala  verna jednoj produkcijskoj kući, Radio-televiziji Beograd, u kojoj i danas za njeno stvaralaštvo pokazuju bezrezervno poštovanje.

Njen poslednji javni nastup bio je 2000. godine, a televizijsko predstavljanje 2002, samo dva meseca pre nego  što će se od svih zauvek rastati u 79. godini života.

"U Srbiji je harmonika nacionalni instrument broj 1. Teško je nabrojati stotine hiljade dobrih harmonikaša poput Miodraga Todorovića Krnjevca, Jovice Petkovića...  Ali jedna se harmonika razlikovala od svih u Srbiji - harmonika Radojke Živković", naglašava Ljubiša Pavković, dugogodišnji umetnički rukovodilac Narodnog orkestra Radio-televitije Srbije:

"Ona je bila romantik, imala je senzibilitet muziciranja koji je bio redak. Ona je pričala na harmonici. Ona je milovala dušu. Ona je pretočila te note u jednu priču i ta priča je trajala onoliko koliko je i ona živela. Bila je zaljubljenik a to se ne može lako postići. To je božji dar. Na snimku sa hiljadu harmonikaša, svako će s lakoćom prepoznati harmoniku Radojke Živković, a to je u muzici i najteže. Ona je imala vrhunski stil. Bila je nešto što se rađa u stotinu godina."

Nakon prve večeri, na kojoj se publici u Globoderu predstavilo stotinak izvođača - hor "Sveti knez Lazar", solisti, instrumentalisti i folklorni ansambli, u završnici manifestacije "Radojkino kolo" , u porti crkve Vaznesenja Gospodnjeg, održano je takmičenje mladih harmonikaša.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 11. sep 2011, 00:56) - Miro Markovic [neregistrovani]

Radojka i Tine Zivkovic sa Savom Jeremicem ce vecno ziveti u srcma ljubitelja narodne pesme i igre

Ono sto su Radojka Zivkovic i njen suprug Tine, zajedno sa neponovljivim frulasem, Savom Jeremicem, ostavili sprkom narodu je kulturno naslednje, koje treba i mora da se cuva i postuje sa kolena na koleno. Oni, koji su slusali kako Radojka i Tine sa Savom sviraju, na primer "Moravac kolo", mogu to da posvedoce suzama osecanja. Budimo srecni smo sto su predivni snimci njihovih sviranja sacuvani za ove i sve buduce generacije. Srbija je ponosna da je njih imala. Ova smotra narodnog pevanja i igranja u njenu cast i secanje je nesto najmanje sto narod moze da uradi u njegovoj zahvalnosti velikim i neponovljivim umetnicima nasih prostora iz XX veka.

(subota, 10. sep 2011, 22:20) - R.Zivkovic,Rotterdam [neregistrovani]

Radojka

Radojci vecna slava i hvala, sve sto je ucinila za narode bivse Juge koji sije obozvali i postovali, kao jednog velikog umetnika!Radojka je zajedno sa Tinetom uveseljavala na harmonici sve narode bivse nam zajednicke drzave Jugoslavije!!Neka joj je vecna slava i hvala, njoj i Tinetu za sva vremena, posebno za nas koji smo uzivali u njenoj svirci na harmunici!!Nikada i niko nece joj biti ravan, za buduca pokolenja?!