Premijera u užičkom pozorištu

U užičkom Narodnom pozorištu sinoć je premijerno izvedena predstava "Hromi ideali", po romanu "Čedomir Ilić" Milutina Uskokovića, Užičanina, utemeljivača modernog romana kod nas. Komad je na scenu postavio poznati hrvatski reditelj Zlatko Sviben čija je predstava "Zločin i kazna" pre tri godine na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu pobrala skoro sve nagrade.

"Hromi ideali", kako je prvobitno glasio naslov Uskokovićevog romana, u osnovi imaju tragičnu ljubavnu priču Čedomira i Višnje, došljaka u velikom gradu ali je to i slika i presek društva s početka 19. veka, govori i o dilemama intelektualaca, unutrašnjim rascepima, idealima koji se završavaju kompromisima i zato postaju hromi, vodeći ka potpunoj praznini, pijanstvu i samoubistvu.

Uskokovićev roman koji široj publici nije toliko poznat, u dramatizaciji Olge Dimitrijević ostavlja zapitanost i posle izlaska iz pozorišne sale, pokazujući da se
u samoj biti ni stoleće kasnije stvari nisu pomerile.

U scenskoj postavci sadržana je delom i piščeva životna kob i zadržana osnovna nit
ljubavne priče.

"Ta kobnost je u romanu prisutna, i u smislu ljubavi i politike, tako da je i jedno i drugo sadržano, ali je to ljubavna melodrama, kobna melodrama s pevanjem", kaže reditelj Zlatko Sviben. "I to bi išlo ka mjuziklu."

Uskokovićevo delo na sceni užičkog Narodnog pozorišta postavljeno je iz više razloga, rekao je Nemanja Ranković, umetnički direktor tog pozorišta:

"Ne samo zato što je zavičajni pisac koji bolno piše da se od početka 20 veka do danas vrlo malo toga promenilo. Naravno tu je jubilej 100 godina od smrti Milutina Uskokovića koji je pozorište htelo da obeleži, kao i da adekvatnom predstavom obeleži 70 godina profesionalnog rada."

Sama predstava pripremana je temeljno, duže od četiri meseca, sa više od dva sata originalne muzike Darka Hajseka, stotinama kostima Snežane Kovačević, scenografijom Marijane Žoržić Petrović i, pre svega, uz naporan rad gotovo čitavog ansambla užičkog pozorišta.

rts.uzice@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar