Jajce: od antike do Avnoja

Od istorijske svetinje socijalističke Jugoslavije, koja je privlačila po 250.000 turista godišnje, do gotovo potpunog zaborava, Jajce je delilo sudbinu države čiji su principi postavljeni na Drugom zasedanju Avnoja. Sada se na turističku mapu vraća lepotom krajolika i graditeljskog nasleđa.

Parking ispred Muzeja Drugog zasedanja AVNOJ-a više ne opsedaju kolone autobusa. I razaranja u poslednjem ratu su ostavila traga - od nekadašnjih 10.000 eksponata, sačuvano je veoma malo, a Muzej je obnovljen 2007. godine, zajedničkim projektom SUBNOR-a svih bivših jugoslovenskih republika.

Najčešći posetioci su Slovenci, ali se povećava broj onih koji dolaze iz ostalih krajeva nekad zajedničke države.

Za đačke ekskurzije, Jajce je zbog svog državotvornog značaja, bilo nezaobilazna tačka. Danas, upravo ovde, mnogi prvi put i čuju za AVNOJ.

Ipak, mnogo pre 1943. godine, ovaj grad je zaslužio posebnu pažnju: od antičkog doba, iz koga su ostaci svetilišta boga Mitre, tvrđave iz 13. veka, katakombi, sa malenom kriptom 11 metara pod zemljom, do crkve, u koju je kći srpskog despota Lazara, Jelena Branković, po udaji za bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, kao miraz donela mošti apostola Luke.

Na spisku nacionalnih spomenika je 27 objekata, u gradu-muzeju na otvorenom, na Plivi koja se slapovima visine dvadeset metara uliva u Vrbas, i jezerima u predgradju. I koncept turističke promocije grada se razvija.

Jajce je sve interesantnije i turistima iz arapskih zemalja - godišnje ih je oko 30.000, a najprivlačnije su im reke i jezera - voda i zelenilo, sve ono što njima nedostaje, a ovde ga je u izobilju.

rts.uzice@rts.rs

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 24. okt 2014, 13:09) - Алексеј [neregistrovani]

Супер дестинација

Били смо тамо ове године. Нисам очекивао много од тог мјеста, е, водопад, љепота итд... шта још треба? :) Али морам да признам: град је веома лијеп и интересантан. И водопад, и стари град, и дом АВНОЈа.

(petak, 24. okt 2014, 09:31) - anonymous [neregistrovani]

kralj

moram ispraviti gresku u tekstu, radi se o srpskom kralju bosne a ne bosanskom kralju,

(četvrtak, 23. okt 2014, 12:57) - bosna [neregistrovani]

jajce

Bravo za prilog. Imam ogromnu želju da obiđem ovaj grad, i nadam se da će mi se uskoro želja i ispuniti...bio sam blizu u Mrkonjić Gradu :)
Napomenuo bih da put do Jajca vodi takođe kroz prelepe predele Bosne, odakle god dolazili