Iz kolektivnog centra u svoj stan

U Bujanovcu je završena zgrada sa 20 stanova za raseljena lica sa Kosova i Metohije i socijalno ugrožene meštane. Izgradnju i opremanje finansirala je, sa 358.000 evra, Evropska Unija, a zemljište i infrastrukturu obezbedila je opština.

Zatvoren je kolentivni centar Salvatore u Bujanovcu. Tu su do nedavno živeli Romi raseljeni sa Kosova i Metohije, u improvizovanim barakama. Na toj lokaciji podignuta je zgrada.

"Loši uslovi su bili, pod šatorima, a posle smo bili u Tehničkoj školi", kaže Hajredin Azimi.

Petnaest porodica iz Kolektivnog centra Salvatore i pet socijalno ugroženih meštana dobilo je ključeve. Stanovi su opremljeni osnovnim nameštajem.

"Sada je mnogo lepo, zadovoljni smo, hvala svima", kaže Fašija Arifi.

U Srbiji je 2000. godine u 390 kolektivnih centara živelo 27.000 ljudi. Sada je u 14 ukupno 1.300 žitelja. U 42 opštine izgrađeno je 976 stanova, od kojih 556 sredstvima Evropske Unije.

"Evropska Unija je sa 74 miliona evra pomogla izbeglim i raseljenim licima, pomagali smo da se izgrade stanovi, montažne kuće, pomagali da pokrenu sopstveni biznis ili da se vrate kućama, tamo gde je bilo moguće", kaže Jolanda San Hose, visoka predstavnica delegacije EU u Srbiji.

 "Teško je opisati emocije koje smo svi doživeli, posle toliko godina života u nehumanim uslovima ulaze u jednu ovako lepu zgradu", kaže Miloš Terzan, predstavnik UNHCR-a u Srbiji.

U Bujanovcu živi oko 800 raseljenih i izbeglih lica. Od toga 200 je u kolektivnim centrima. Uskoro će još četiri porodice dobiti montažne kuće, a osam porodica sredstva i građevinski materijal za izgradnju kuća.
 

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">