Zaboravljeni ratnik vojvoda Petar Bojović

Vojvoda Petar Bojović, čovek koji je za godinu dana skratio Veliki rat, krenuo je iz Miševića u svet sa gorštačkim zavetom da je svugde i svagda važno biti dobar čovek. Umro je posle Drugog svetskog rata i Beogradu, gradu koji je jednom oslobodio, sahranjen bez ikakvih počasti.

Vojvoda Petar Bojović bio je strateg srpske vojske u svim oslobodilačkim ratovima od 1876. do 1918. godine. Međutim, iako zaslužan kao i ostala trojica vojvoda iz tih ratova, njegovo je ime nepravedno zapostavljeno. Tu nepravdu Novovarošani godinama pokušavaju da isprave.

Iz rodne kuće život ga je odveo u škole pa u šest ratova. U impresivnoj vojnoj biografiji posebno mesto ima Solunski front.

Posle proboja, na čelu Prve armije kreće u otadžbinu oslobađajući Vranje, Niš, Beograd, dvesta kilometara ispred saveznika. Za dva meseca prešli su više od 800 kilometara što je podvig u svetskoj vojnoj istoriji.

Odlučujuću ulogu srpske vojske, posebno Bojovićeve Prve armije priznali su tada i saveznici i neprijatelji.

"Kada je on došao u Beograd 1. novembra, front na zapadu bio je još u Francuskoj i Belgiji", objašnjava istoričar dr Vojislav Subotić. "Bojović je mnogo uradio ne samo za Srbiju nego i za saveznike, skratio je rat za godinu dana. Kada je kapitulirala Bugarska, nemački car piše bugarskom kralju: ‘Šezdeset šest hiljada srpskih vojnika rešilo rat, sramota’."

U Miševićima stara kuća Bojovića polusrušena, selo opustelo, ali potomci i dalje s ponosom čuvaju sećanje na vojvodu, iako se decenijama o njemu uglavnom ćutalo.

"Znali jesmo, ponosni jesmo", kaže Dobrica Bojović. "Međutim, ratni vihor je zahvatio celu zemlju. On je bio po ratovima, ovi naši preci su bili po ratovima tako da on nije dolazio više niti nas je posećivao."

Iz Miševića, svog zlatarskog zavičaja, Petar Bojović je krenuo u svet sa gorštačkim zavetom iz detinjstva - da je svugde i svagda važno biti dobar čovek.

Takav je bio i kada se suprotstavio savezničkoj komandi kako bi zaštitio srpsku vojsku, ali i prema vojnicima od kojih je tražio da prema poraženom neprijatelju postupaju čovečno, kao i da stegnu srce i prođu kraj svojih domova koje nisu videli tri godine, sve do potpune pobede.

U novovaroškom kraju sećanje na vojvodu čuva česma na prilazu rodnom selu i spomenik u centru grada, dok u zavičajnom muzeju tek najavljuju bogatiju postavku o ratniku koji je nedugo posle ružnog susreta sa osionim oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu, preminuo i sahranjen bez ikakvih počasti u gradu kojem je jednom doneo slobodu.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

broj komentara 26 pošalji komentar
(petak, 17. jan 2014, 09:42) - Boki [neregistrovani]

Da se ne zaboravi

Srbi su zaboravili Vojvodu Petra Bojovica, i mnoge nase vojskovodje, koje je maltretirao Austrougarski kaplar Tito koji nije Srbiju osvojio u prvom svetskom ratu, nego je dosao na ruskim tenkovima u Beograd! I sramota je kad čujem nekog mog srbina kad veliča Tita,coveka koji je u 1-svetskom ratu ubijao srbe! Da se nikad ne zaborave nase slavne vojskovodje! Vecna im slava!

(ponedeljak, 23. dec 2013, 13:13) - Воронцов [neregistrovani]

Данас највећи "савезници"

Санас српска званична политика сматра највећим "савезницима" управо оне против којих се борила војска Петра Бојовића. Дакле захвалност нације није само у формалном сећању на некога већ у поштовању његових дела.

(ponedeljak, 23. dec 2013, 11:03) - anonymous [neregistrovani]

petar bojovic

ima spomenik u nisu

(nedelja, 22. dec 2013, 11:18) - Novosađanin NS [neregistrovani]

Skojevsko nasleđe

Jadna je to zemlja u kojoj Kapičića hvale,
a Bojovića prećutkuju.

(nedelja, 22. dec 2013, 05:38) - Milan [neregistrovani]

Poredjenje

Porediti Slobu sa ovakvim gigantom od coveka i vojskovodje, velika je uvreda za vojvodu Bojovica.
Naravno ni njega ne treba zaboraviti, treba i Slobu pamtiti po velikom zlu koje nam je doneo, da se zlo vise nikada ne bi ponovilo.

(nedelja, 22. dec 2013, 03:29) - Ненад [neregistrovani]

Заборављен

Војвода Бојовић је 1942. послао писмо Дражи у коме му изражава своју подршку. 1945. године Бојовића хапси ОЗНА, као и његовог сина. Познато је да је Бојовић малтретиран у затвору и да је умро непосредно након пуштања из затвора. О Бојовићу историја није толико говорила углавном из идеолошких разлога.

(nedelja, 22. dec 2013, 00:58) - Miro Markovic [neregistrovani]

Vojvoda Bojovic je oslobodio Kosovo 1912. godine

Vojvoda Bojovic je oslobodio I osvetio Kosovo i Metohiju sa svojim srpskim vojnicima 1912.godine. Kralj Petar I Karadjordjevic mu je za taj viteski cion podario titulu vojvode. Zao mi je sto ovo nije pomenuto u ovom inace lepom prikazu. A to sto su tog slavnog I iznemogglog ratnika prebijali beogradski SKOJ-evci posle II Sv.rata da bi mu oteli stan, to je jedna od najgorih stranica nase proslosti pod Titovom diktaturom proleterijata. Sahranjen je kao obican ulicni nesrecnik, ali njegova slava nikada ne moze da bude unistena. Bilo ne pomenulo se!

(nedelja, 22. dec 2013, 00:53) - смедеревац [neregistrovani]

одговор

брате или сестро... немаш појма колико си у праву!!!

(nedelja, 22. dec 2013, 00:40) - anonymous [neregistrovani]

zaboravljeni ratnik vojvoda Petar bojovic

Srbi stalno spominjite svoje slavne pretke koji suse borili da kakva je takva Srbija postoji u kojoj i danas SRBI zive.Da nije bilo takvih plemenitih ljudi Srbija ne bi postojala.Srbi ucite svoju istoriju i ucite mlade da znaju ko su i sta su!

(subota, 21. dec 2013, 23:17) - dodo mandeganja [neregistrovani]

nista cudno

Mi smo vec zaboravili Slobu,Voju i zadnjeg predsednika,cije ime ne zelim da napisem.A ne ovoga sa slike gospodina,gospodo moja od Kosova do Trebinja.