Čitaj mi!

Život pored topionice olova

Zajača kod Loznice dospela je u žižu javnosti kada su kod dece iz tog rudarskog mesta pronađene povišene koncentracije olova u krvi. Rezultati poslednjih analiza su bolji, zahvaljujući oštrijim kontrolama u Topionici i većoj brizi meštana.

U Zajači kod Loznice antimon i olovo proizvode se od 1890. godine. Retko koje od 230 domaćinstva tog rudarskog mesta nema nekoga ko porodicu ne izdržava od plate i rada sa olovom.

"Od te firme živi mnogo ljudi", kaže Svetlana Đokić. "Zajača kao Zajača, to je malo, zabačeno mesto i samim tim da se ukine firma ukida se sve."

Meštani kažu firma treba da radi, ali selo ne mogu da zaštite od vetra i prašine sa davno nataložene deponije.

Prema rečima Svetlane Stefanović, sada je mnogo bolje, čuli su da ne rade sve peći pa je i zagađenje manje.

Bolje rezultate analiza krvi dece u Zajači, tj. manje koncentracije olova, objašnjavaju i poštovanjem preporučenih mera zaštite koje su meštanima dostavljene sa poslednjim rezultatima.

Jelena Đukanović kaže da njen suprug više ne donosi odelo iz rudnika kući, a kada pere njegovu odeću čini to odvojeno od dečje garderobe.

Mere opreza većina meštana je i ranije primenjivala, kaže Dragan Kukić: "I pre ovih mera koje su preporučili, mi smo primenjivali mere higijene i nismo morali nešto drastično da menjamo."

U Domu zdravlja Loznica u toku je evidenitranje zainteresovanih za ponovne kontrole, a planiran je preventivni rad sa najmlađima.

"Radićemo na tome da stvore zdrave higijenske navike", objašnjava učiteljica Milanka Vasiljević, "mada naša deca i te kako znaju da žive pored topionice i mnogo toga znaju o olovu."

U saradnji sa lokalnom samoupravom, urediće se privremena izvorišta, a za narednu godinu planirana je izgradnja gradskog vodovoda kako bi se obezbedila ispravna voda za piće.

Kao dugoročna mera rešavanja problema zagađenosti Ministarstvo energetike najavilo je da bi do sredine iduće godine trebalo da se završi čišćenje zemljišta.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

broj komentara 0 pošalji komentar