Čitaj mi!

Pokolj ovaca u Pepeljevcu

Stradala skoro trećina stada ovaca Ivana Rajkovića iz sela Pepeljevca kod Kruševca. Na lice mesta stigla je policija, lovci i veterinari, ali se još sa sigurnošću ne može reći ko je napao životinje.

Ivan Rajković iz Pepeljevca kod Kruševca, zatekao je jedanaest preklanih i povređenih ovaca u svom toru kada je ujutro krenuo da ih nahrani. Kada su susedi čuli za nesreću, odmah su pritekli u pomoć.

Komšija Radoslav Vranjanac kaže da je pokušao da pomogne Rajkovićima da spasu što se spasti može:

"Četiri su ovce smrtno stradale. Mi smo morali prinudno da zakoljemo tri kojima nije bilo spasa, a još četiri veterinari trenutno ušivaju i bore se za njihov život."

Ivan Rajković, vlasnik stada, kaže da se takve stvari nisu dešavale desetak godina, koliko se on bavi ovčarstvom:

"Šteta je ogromna i u ovom trenutku iznosi oko 1.500 evra. Biće još i veća ako se ne spasu ovce koje veterinari sada ušivaju i ako ne bude uginuća jagnjadi čije su majke zaklane."

Da se slična priča ne ponovi pribojavaju se mnogi domaćini u Pepeljevcu, tim pre što se još ne zna da li su to uradili psi ili vukovi.

Doktorka Nataša Čubrak iz veterinarske stanice "Av lave" kaže da su lovci, koji su jutros bili na mestu događaja, rekli da tragovi ukazuju na to da su ovce poklali psi lutalice, ali da se ona sa tim ne slaže.

"Da su u pitanju psi lutalice, koji su gladni, oni bi najverovatnije pojeli ovce, međutim, one su samo zaklane i priklane", objašnjava Čubrak.

Bojazan da je možda reč o vukovima unele su i vesti da su poslednjih dana manji čopori  primećeni u blizini sela podno Jastrepca i u dolini Ribarske reke, ali da ljude i životinje još nisu napadali.

Ukoliko se to dogodi, uprkos zabrani grupnog lova, koju je zbog vanredne situacije resorno ministarstvo propisalo kako se plemenita divljač ne bi uznemirila, Lovačko udruženje u Kruševcu izdavaće pojedinačne dozvole koje će omogućiti da se štetočine odstrele.

Ko god da je štetu u domaćinstvu Rajkovića načinio, jagnjad je poštedeo. Domaćini će narednih dana, kažu, budno motriti da se slična nesreća ne ponovi kako bi preostalo stado sačuvali. 

broj komentara 8 pošalji komentar
(subota, 18. feb 2012, 21:40) - anonymous [neregistrovani]

Lovac

Da li bi isto mislio da si ti pretrpeo stetu.

(petak, 17. feb 2012, 11:17) - lovac [neregistrovani]

samo da kazem

jescete vi sira i mleko i meso od vukova i pasa lutalice posto ih volite vise nego ovce.
bas ste pametni kada tako pisete ove komentare.

(petak, 17. feb 2012, 10:23) - dalabu [neregistrovani]

Ovca


Vuk kolje preko grkljana... treba pronaci pravog krivca,a ne sve svaliti na vukove...
slazem se sa onim sto veli da treba sve osiguranje da pokrije...

(četvrtak, 16. feb 2012, 23:23) - anonymous [neregistrovani]

vuk

verovatno su izgladneli vukovi koji su sisli sa planine u potrazi za hranom.

(četvrtak, 16. feb 2012, 20:24) - Nemanja [neregistrovani]

Ne pricaj gluposti

Ne pricaj gluposti, pa sta je resenje onda po tebi, pobiti sve vukove i pse?Za ovaj pokolj kriv je COVEK jer nije obezbedio potrebne uslove da do ovoga ne dodje-visoku ogradu, elektricnu zicu (cobanicu)itd.Tako da prvo treba poci od coveka a onda svaliti krivicu na zivotinje koje isto tako pokusavaju da prezive.I lepo kaze covek, za ovakve stvari postoji osiguranje stoke.

(četvrtak, 16. feb 2012, 17:36) - Jastreb [neregistrovani]

Nije Vuk

Ma kakvi vukovi... nisu to oni ucinili...

(četvrtak, 16. feb 2012, 12:42) - anonymous [neregistrovani]

siroti vukovi

pitao bih tebe kad bi ziveo od poljoprivrede i da ti se desi ovako nesto dali bi pisao ovakve gluposti,ne pitas dal taj covek moze da nadoknadi stetu,vukovi,lisice,sakali su oduvek bili stetocine i to treba da srede lovci kako je bilo i do sada

(četvrtak, 16. feb 2012, 11:53) - anonymous [neregistrovani]

Stvarno

Pa da, naravno sada zbog jedanest ovaca pobijte sve vukove u kraju, pa neka vam djeca gledaju divlje zivotinje na internetu.
Treba fino uvesti osiguranje, pa i za ovakve stvari tako bi steta bila pokrivena.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">