Čitaj mi!

Od 27. jula još manji protok gasa kroz "Severni tok 1", ukrajinska grivna izlazi iz opticaja u Hersonskoj oblasti

Sto pedeset drugi dan rata u Ukrajini. Ukrajinske snage tvrde da su prešle u kontraofanzivu u Hersonskoj oblasti, a borbe se vode i u Donjeckoj oblasti. Iz Ankare poručuju da se preduzimaju napori da se što pre pokrene izvoz ukrajinskog žita Crnim morem. Kijev poručuje da su spremni da izvezu 60 miliona tona žitarica.

Zelenski: Rusija želi sa sprovede "teror u Evropi"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u svom redovnom video-obraćanju u opotužio Moskvu da koristi ograničenja u snabdevanju gasom kako bi sprovela "teror u Evropi" i pozvao EU da uvede još stroži embargo Rusiji.

"Sve ovo radi Rusija namerno da bi što više otežala Evropljanima da se pripreme za zimu. A ovo je otvoreni 'gasni rat' koji Rusija vodi protiv ujedinjene Evrope", rekao je ukrajinski predsednik.

"I nije ih briga šta će biti sa ljudima, kako će patiti, od gladi zbog blokade luka, ili od zimske hladnoće i siromaštva ili okupacije. To su samo različiti oblici terora", dodao je Zelenski.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Zelenski smenio komandanta vojnih specijalaca

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razrešio je Grigorija Galagana sa mesta komandanta Snaga za specijalne operacije ukrajinske vojske i na to mesto imenovao Viktora Horenka.

Galagan je bio čelu specijalnih snaga od avgusta 2020. godine.

U ukazu Zelenskog ne navode se razlozi za smenu.

(pravda.com.ua)

Opširnije Kraće

Erdogan: Moskva i Kijev da se drže svojih obaveza

Turski predsednik Tajip Erdogan naglasio je da Turska očekuje od Kijeva i Moskve da se pridržavaju svojih obaveza prema sporazumu koji su potpisali u vezi sa izvozom ukrajinskih žitarica.

"Očekujemo da poštuju sporazume koje su potpisali i da postupaju u skladu sa odgovornostima koje su preuzeli", rekao je Erdogan u intervjuu državnoj televiziji TRT Haber, dodajući da će "operativni aspekt" mehanizma biti koordinisan iz centra u Istanbulu, sa predstavnicima svih strana.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Simens: Turbina spremna, Gasprom treba da pošalje carinsku dokumentaciju

Nemačka kompanija "Simens energija" saopštila je da je turbina za koju Moskva tvrdi da ograničava kapacitet protoka na gasovodu "Severni tok 1", spremna za isporuku, ali se čeka da ruski "Gasprom" obezbedi carinsku dokumentaciju da bi transfer mogao da se nastavi.

"Transport turbine bi mogao da počne odmah. Nemačke vlasti su još početkom prošle nedelje dostavile kompaniji 'Simens energija' sve potrebne papire za izvoz turbine u Rusiju", tvrdi nemačka kompanija i dodaje da su u "Gaspromu" svesni da nedostaje carinska dokumentacija za uvoz u Rusiju koju je gasni gigant, kao naručilac remonta, dužan da obezbedi.

"Gasprom" nije komentarisao saopštenje nemačke kompanije, ali je ranije danas saopštio da mora da obustavi rad još jedne turbine na kompresorskoj stanici "Portovaja" gasovoda "Severni tok 1" zbog redovnog remonta.

(Reuters)

Opširnije Kraće

UN: Za nekoliko dana kreću prvi brodovi sa ukrajinskim žitom

Zamenik portparola UN Farhan Hak kaže da bi prvi brodovi koji će izvesti ukrajinsko žito iz crnomorskih luka mogli da krenu u roku od nekoliko dana.

"Zajednički koordinacioni centar će uspostaviti vezu sa brodarskom industrijom i objaviće detaljne procedure za brodove u bliskoj budućnosti", dodao je Hak.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Ukrajinska grivna izlazi iz opticaja u Hersonskoj oblasti

Ukrajinska grivna, čiji kurs nastavlja da tone, biće uklonjena iz opticaja u Hersonskoj oblasti i u upotrebi će ostati samo ruska rublja, kaže zamenik šefa vojno-civilne uprave tog regiona Kiril Stremousov za Tas.

Grivna će se postepeno povlačiti iz opticaja u Hersonskoj oblasti i imaćemo samo rublju", rekao je Stremousov, dodajući da ukrajinska valuta nastavlja da pada, što je čini neprivlačnom stanovništvu i preduzećima.

Narodna banka Ukrajine je prošle nedelje oborila zvanični devizni kurs grivne za 25 odsto sa 29,2 grivne za dolar na 36,56 grivni.

Stremousov je ocenio da je Narodna banka Ukrajine potpuno zavisna od Federalnih rezervi SAD i da ne donosi odluke nezavisno, uključujući i one koje se tiču kursa nacionalne valute.

Region Herson je od 23. maja oblast u kojoj uporedo cirkulišu rublja i grivna. U početku je kurs bio utvrđen na dve rublje za jednu grivnu, a kasnije je kurs ukrajinske valute snižen na jednu i po rublju.

Hersonska oblast se nalazi na jugu Ukrajine i graniči se sa Krimom. Sredinom marta rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je da je region Hersona pod potpunom kontrolom ruskih trupa.

Krajem aprila formirana je ruska civilno-vojna uprava u Hersonskoj oblasti.

(Tanjug/Tas

Opširnije Kraće

Od 27. jula još manji protok gasa kroz "Severni tok 1"

Ruski energetski gigant "Gasprom" saopštio je da zaustavlja još jednu turbinu na gasovodu "Severni tok 1" radi održavanja, što će dovesti do dodatnog smanjenja protoka gasa.

U saopštenju se ističe da će zbog remonta turbine, dnevni kapacitet ruske kompresorske stanice "Portovaja" biti smanjen na 33 miliona kubnih metara gasa dnevno od 27. jula, u odnosu na njen puni kapacitet od više od 160 miliona kubika.

(Reuters)

 

Opširnije Kraće

Gasprom: Dokumentacija za turbinu za "Severni tok 1" ne reševa problem sankcija

Gasprom je saopštio da sankcije i dalje ometaju održavanje gasovoda "Severni tok 1", što znači da snabdevanje Evrope energentima ostaje nesigurno ukoliko Zapad ne ublaži sankcije.

U saopštenju se navodi da je ruski gasni gigant dobio papire od "Simens energije" i Kanade o turbini za "Severni tok 1" koja se, kako se ističe, sporo vraća sa remonta iz Montreala ka Rusiji.

"'Gasprom' je proučio dokumenta, koja ne otklanjaju prethodno identifikovane rizike i otvaraju dodatna pitanja", dodaje se u saopštenju.

"Gasprom" naglašava da i dalje postoje otvorena pitanja u vezi sa sankcijama EU i Velike Britanije, čije je rešavanje važno za isporuku motora Rusiji i hitan remont drugih gasnoturbinskih motora za kompresorsku stanicu "Portovaja".

Britanska agencija podseća da su u evropski političari u Evropi govorili da bi Rusija mogla da prekine dotok gasa ove zime, korak koji bi Nemačku gurnuo u recesiju i doveo do skoka cena za potrošače koji se već bore sa višim cenama hrane i energije.

(Reuters

Opširnije Kraće

Mizincev: Kijev planira napad na skladište otrovne hemikalije u Slavjansku

Načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev tvrdi da kijevski režim planira da u fabrici ulja u Slavjansku izazove eksploziju rezervoara koji sadrže hemijski toksičnu supstancu heksan.

"Oficiri službe bezbednosti Ukrajine planiraju da u fabrici ulja i masti dignu u vazduh rezervoare sa heksanom, toksičnim agensom, teškim više od 120 tona", rekao je Mizincev, prenosi Tas.

Upozorio je da bi u tom slučaju toksičan oblak mogao da zahvati stambena područja Slavjanska, kao i obližnja naselja.

(Tanjug/Tas)

Opširnije Kraće

Lavrov: Nema prepreka za izvoz žita, vojna infrastruktura meta napada u luci u Odesi

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ističe da nema prepreka za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, nakon što su Ukrajina i Rusija prošle nedelje potpisale sporazum o deblokadi isporuke žitarica na Crnom moru u Turskoj.

Govoreći nakon što su ruski projektili pogodili glavnu ukrajinsku luku Odesu u subotu, Lavrov je rekao da je napad bio usmeren na vojnu infrastrukturu u luci.

Lavrov je na konferenciji za novinare rekao da u sporazumu o žitu koji je potpisala Rusija ne postoji ništa što bi je sprečilo da nastavi da napada vojnu infrastrukturu u Ukrajini.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Kijev: Očekujemo da prva pošiljka žita krene ove nedelje

Vlasti u Kijevu nadaju se da će sporazum, uz posredovanje UN koji treba da ublaži globalnu nestašicu hrane obnavljanjem izvoza žitarica iz regiona Crnog mora, početi da se primenjuje ove nedelje.

Visoki vladini zvaničnici izrazili su danas nadu na konferenciji za novinare da će prva pošiljka žita u okviru sporazuma krenuti u sredu iz luke Cernomorsk, prenosi Rojters.

(Rojters, Tanjug)

Opširnije Kraće

Kremlj: Rusija nije zainteresovana da potpuno obustavi isporuke gasa Evropi

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija nije zainteresovana za potpuni prekid isporuka gasa evropskim zemljama, ističući da Moskva u velikoj meri garantuje energetsku bezbednost EU.

"Rusija za to nije zainteresovana. Rusija je odgovoran snabdevač gasom i bez obzira na to šta kažu neki u Evropskoj komisiji, u evropskim prestonicama, u Sjedinjenim Državama. Rusija je bila, jeste i biće zemlja koja u velikoj meri garantuje energetsku bezbednost Evrope", dodao je Peskov.

Naveo je i da će isporuke gasa gasovodom Severni tok 1 dostići "tehnološki moguće granice" kada turbina, vraćena sa remonta, bude instalirana.

"Znamo da i dalje ima problema sa drugim jedinicama, kojih je i 'Simens' svestan. Turbina će, naravno, biti instalirana nakon što se obave sve formalnosti i isporuke će se nastaviti u onom obimu u kojem je to tehološki moguće", rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li će "Gasprom" sada moći da ugradi turbinu i da poveća isporuke gasa Evropi, prenosi Tas.

(Tanjug/Tas)

Opširnije Kraće

Reznikov: Uništeno 50 ruskih skladišta municije

Ukrajinska vojska uništila je 50 ruskih skladišta muncije koristeći američke raketne sisteme HIMARS, izjavio je danas ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov.

"Ovaj potez preseca ruske logističke kanale i onemogućuje ih da idu u aktivne borbe. Istovremeno, štiti i našu vojsku od jakog granatiranja", kazao je Reznikov.

Rojters navodi da nije mogao nezavisno da potvrdi izjavu Reznikova o korišćenju sistema HIMARS, kao i da zasad nema komentara ni Moskve.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Peskov: Napad na luku u Odesi neće uticati na izvoz žitarica

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da napadi na luku u Odesi neće imati nikakvog uticaja na izvoz ukrajinskih žitarica.

Udari su, naveo je, "striktno povezani sa vojnom infrastrukturom".

(Rojters) 

Opširnije Kraće

SAD: Radimo sa Ukrajinom na "planu B" za izvoz žitarica

Sjedinjene Američke Države rade sa Ukrajinom na "planu B" kako bi se izvezle žitarice iz te zemlje, posle ruskog napada na luku Odesa, saopštila je direktorka američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samanta Pauer, prenosi Si-En-En.

"'Plan B' uključuje kopnene, železničke i rečne puteve, barže, prilagođavanje šinskih sistema da budu u skladu sa onima u EU, tako da izvoz može da ide znatno brže", kazala je Pauerova.

Dodala je da je oko 20 miliona tona pšenice i kukuruza je zarobljeno u Odesi, napominjući da iako postoje alternativne rute za izvoz žitarica, "ne postoji zamena za Putinovu deblokadu izvoza žitarica na najefikasniji mogući način", a to je morskim putem.

(Si-En-En)

Opširnije Kraće

FSB: Ukrajinski obaveštajci hteli da otmu ruske borbene avione

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) saopštila je da je sprečila ukrajinsku obaveštajnu službu, kojom rukovodi NATO, da izvede operaciju otmice ruskih borbenih aviona, prenosi Sputnjik.

"FSB Rusije je otkrila i sprečila operaciju koju su vodile specijalne službe NATO-a, a koje je trebalo da izvrši Glavna obaveštajna služba Ministarstva odbrane Ukrajine. Reč je o otmici borbenih aviona Oružanih snaga Rusije", tvrdi FSB.

(Sputnjik) 

Opširnije Kraće

Rusija: Otkrili smo 220 odgovornih za granatiranje Donbasa

Ruski istražitelji utvrdili su identitet više od 220 osoba koje su umešane u granatiranje Donbasa, uključujući i ljude iz vrha ukrajinske vojske, izjavio je danas direktor Ruskog istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin.

"Rezultati preliminarne istrage pokazuju da je više od 220 ljudi identifikovano da je učestvovalo u zločinima protiv mira i bezbednosti ljudi, a među njima su i visoki predstavnici ukrajinske vojske, kao i komandanti jedinica koji su bombardovali civile", kazao je Bastrikin za ruski list Gazeta, preneo je Tas.

Prema njegovim rečima, podnete su prijave protiv 92 komandanta i njihovih podređenih.

"Oni se nalaze na listi traženih osoba. Među njima je 51 komandant ukrajinske vojske. Ukupno je 1.300 zločina počinjeno nad oko 400 ljudi", dodao je Bastrikin.

(Tanjug, Tas)

Opširnije Kraće

Nemačka: Cilj da zemlja do septembra ima 75 odsto uskladištenog gasa

Nivo pumpanja gasa u nemačkoj mreži je ponovo pristojan i sada je glavni zadatak da do 1. septembra zemlja dostigne svoj cilj od 75 odsto nivoa uskladištenog gasa, objavio je danas Klaus Miler, šef državnog regulatora mreže Bundesnecagenture.

Miler je, u poruci na Tviteru, dodao da je uvoznik gasa Uniper takođe prestao da povlači gas iz skladišta radi snabdevanja potrošača, prenosi Rojters.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Stremousov: Ukrajina kao država zapravo više ne postoji

Ukrajina kao država zapravo više ne postoji, tamo je na delu pljačka zapadnog novca, smatra zamenik načelnika Hersonske oblasti na jugu Ukrajine Kiril Stremousov.

"Objektivno govoreći, sada se tamo jednostavno pljačka sav taj novac koji im daje Zapad", naglasio je Stremousov, prenose RIA Novosti.

(Tanjug, RIA Novosti)

Opširnije Kraće

Rusija je saopštila da su njene snage pogodile ukrajinski ratni brod i protivbrodske rakete "harpun" koje su isporučile SAD u luci Odesa. Rusija je u subotu gađala glavnu luku Ukrajine visokopreciznim projektilima, samo 12 sati nakon što je Moskva potpisala sporazum sa Ukrajinom da dozvoli nadgledani izvoz žitarica iz južnih ukrajinskih luka.

Ukrajina predviđa da će do septembra ponovo zauzeti južni region Hersona, rekao je pomoćnik načelnika Hersonske oblasti Sergij Klan.

Nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer ocenio je danas da je rat koji ruski predsednik Vladimir Putin vodi protiv Ukrajine takođe "rat protiv jedinstva Evrope". 

Ukrajina je rekla da će nastaviti sa izvozom žitarica uprkos napadima. Ministar za infrastrukturu Oleksandar Kubrakov rekao je da će "nastaviti tehničke pripreme za pokretanje izvoza poljoprivrednih proizvoda iz naših luka".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u Kairu da će bezbednost brodova sa ukrajinskim žitom u Crnom moru, zajedno sa Rusijom i Turskom, obezbeđivati i treća strana, ali nije naveo o kojoj je zemlji reč.