Srbija izlazi na birališta 26. aprila – ko sakuplja potpise, a ko bojkotuje izbore

Izbori za poslanike Skupštine Srbije i odbornike lokalnih parlamenata biće održani 26. aprila. Datum izlaska na birališta ozvaničili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Skupština Maja Gojković. Izbore za vojvođanski parlament juče je raspisao Ištvan Pastor.

Potpisom na odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike, predsednik je označio start kampanje duže od pedeset dana. U nedelju, 26. aprila, na birališta se izlazi dvanaesti put od uspostavljanja višestranačja. Pet puta vanredno, a dva puta redovno od 2000.

"Svim učesnicima želim uspeh, želim pre svega da tog dana, ali i u čitavoj kampanji koja će biti duga, bude demokratska atmosfera, da se politički protivnici poštuju, da izlaze sa različitim stavovima, da kampanja bude borbena, ali mirna i da ljudi mogu da donesu najbolji sud o politici koja je prethodila, ali i o politici koja treba da doprinese boljoj budućnosti za naše građane", poručio je predsednik Aleksandar Vučić.

Posle jučerašnje odluke o raspisivanju izbora u Pokrajini, predsednica Republičkog parlamenta raspisala je izbore za odbornike skupština gradova i opština.

"Pozivam vas da pažljivo pratite programe svih kandidata, svih učesnika u ovom izbornom procesu i da izbarete svojim glasom one koji će odgovornom i ozbiljnom politikom moći da  unaprede život vas i vaših porodica u gradovima i opštinama u kojima živite", istakla je Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije.

Naredni korak je na strankama, pokretima i grupama građana koji izlaze na izbore – 10.000 overenih potpisa za izbornu listu predaju Republičkoj izbornoj komisiji. Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, krajnji rok za predaju izbornih lista je 15 dana pre dana održavanja izbora.

"Redosled liste će zavisiti od redosleda predavanja, odnosno prijema i utvrđivanja svake izborne liste, ali se redosled utvrđuje tek nakon utvrđivanja zbirne izborne liste. U skladu sa Zakonom i Poslovnikom o radu RIK-a, svaki član i zamenik člana imaju pravo i obavezu da učestvuju u radu. Ja to od svih njih očekujem u narednom periodu", naveo je Vladimir Dimitrijević, predsednik RIK-a.

Predsednica Vlade, članica SNS-a, očekuje dugu, tešku kampanju, ali kaže, svi imaju dovoljno vremena da se pripreme.

"Moj posao ostaje Vlada, završavanje ovog mandata. Do poslednjeg dana radimo u interesu građana i privrede, a kampanja u slobodno vreme, uveče, vikendima", rekla je premijerka Ana Brnabić.

U međuvremenu, Liberalno-demokratska partija donela je odluku – izlazi na izbore, a dugogodišnji partneri lideri SPS-a i JS-a potvrdili su saradnju, sporazumom o zajedničkom nastupu na svim nivoima.

"Na našoj listi će biti veliki broj mladih i obrazovanih, a mi smo sami bez dodatnih zakonskih obaveza utvrdili sami sebi obavezu da na listi imamo više od 40 odsto žena", naveo je Ivica Dačić, predsednik SPS-a.

Kao odgovor na raspisane izbore, Savez za Srbiju proglasio je bojkot.

"Već više od godinu dana opozicija pokušava da se izbori za slobodne i poštene izbore, režim Aleksandra Vučića je ignorisao te zahteve i vodio kampanju da se izađe na lažne izbore", naglasio je Zoran Lutovac iz SZS.

A par sati od raspisivanja izbora, naprednjaci su počeli sa prikupljanjem potpisa, takođe sa koalicionim partnerom Pokretom snaga Srbije dogovorili su se o nastavku saradnje. Konačni rezultati izbora biće proglašeni 96 sati nakon održavanja izbora. Tada teku rokovi za formiranje novog saziva parlamenta.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво