Правници и економисти најчешће међу одборницима, има и певача и глумаца

Прошле недеље је изборна комисија општине Стари град донела одлуку о додели одборничких мандата кандидатима са изборних листа које су учествовале на изборима 21 јуна. Међу новим одборницима има и оптичара, кантаутора, спортских радника, филолога. Да ли се мења традиционални профил одборника и посланика који су до сада углавном били лекари, економисти и адвокати?

Традиционално, међу градским одборницима увек је било највише економиста и правника. Пољопривредника нема, пензионера врло мало а ново време донело је и нове професије у политици - менаџере маркетинга, инжењере информационих технологија.

Судећи по будућем сазиву Скупштине општине Стари град, неће бити проблема са економијом. Сваки трећи одборник долази управо из те професије, а на листама су и лекари, глумци, певачи, менаџери...

"Немамо пољопривреднике, имамо доста инжењера и машинаца, и на жалост, чудно је, пошто је међу најстаријим општинама када гледамо структуру становништва је управо Стари град, имамо само неколико пензионера који су ушли у овај сазив Скупштине, али имамо и оне најмлађе, студенте, пред којима тек предстоји нека локална политичка каријера", наводи Урош Марковић, заменик председника Општине Стари град.

Од 110 одборника у градском парламенту више од половине су економисти и правници.

"Доста одлука које се доносе на седници Скупштине града тичу се што буџета, што је опет везано за економију, а то су ипак најважније тачке, или неких аката који су доста блиски са правом. И онда када странке праве листе које ће кандидовати на изборима они гледају да међу одборницима за које они очекују да ће ући у Скупштину да ту буде правника и економиста", указује Никола Прелевић, секретар Секретаријата за управу.

Лекари су, по традици, у српској политици.

"Ми смо стара нација, лекари су веома важни зато што доносе имиџ и препознатљивост у локалној заједници и други важан разлог јесте што се лекари баве општим добром, они помажу лудима и врло је тешко очекивати да било који бирач, па чак и онај који не би гласао за вас, има неку врсту негативног односа према лекарима. Позната је она причја са почетка вишестраначја да је малтене половина људи у првом сазиву националног парламента била из лекарске бранше", каже Бојан Клачар из Цесида.

Адвокати су такође, од самог почетка нашег обновљеног вишестраначја, међу најбројнијима. Они су и оснивали прве странке.

Подмлађиванејем кадра у пратијама отварају се путеви за нове професије у политици - маркетинг, менаџмент, информационе технологије...

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво