Mencl režira operu u Beogradu

Češki reditelj Jirži Mencl postaviće u Narodnom pozorištu u Beogradu operu Sergeja Prokofjeva "Zaljubljen u tri narandže". Mencl se sastao sa ekipom predstave, a solistima je poručio da se uzajamno slušaju i igraju zajedno.

Slavni češki reditelj Jirži Mencl, koji će u Narodnom pozorištu u Beogradu, u korežiji sa upravnikom Božidarom Đurovićem, postaviti operu Sergeja Prokofjeva "Zaljubljen u tri narandže", susreo se sa umetničkom i saradničkom ekipom te predstave.

U ekskluzivnom intervjuu za RTS Mencl je rekao da je za operu diletant, i da je to za njega veliki izazov.

"Uradio sam do sada tri-četri opere. To je bila velika avantura", naveo je češki reditelj.

Ono što je naučio iz prethodnih operskih režija preneo je i svojim budućim saradnicima, zamolivši ih da ne uzimaju stvari isuviše ozbiljno i da se potrude da igraju i pevaju, kao da igraju za sebe.

"Ne volim da stvaram moderno pozorište - modernu dramu. Ja volim smeh. Ne volim efekte, gledalac jedino mora da vidi da je delo režirano", kaže Mencl.

I sam je danas izazvao mnogo osmeha pričajući kako ga je u detinjstvu majka stalno terala da sluša opere, a on ih smatrao krajnje dosadnim. Danas ovu formu doživljava drugačije i smatra da čak ni loša režija ili pogrešno otpevane note ne mogu da naškode Prokofjevu.

U svakom slučaju biće to izazov i za Jiržija Mencla i za veliku ekupu koja će raditi na ovom delu. Premijera je zakazana za 6. april, a za rastanak, slavni 73-godišnji reditelj je poručio: "Držite mi palčeve"

Prva mizanscenska proba biće održana 22. februara, a premijera je planirana za 6. april na Velikoj sceni nacionalnog teatra. Dirigent će biti gost iz Holandije David Porselajn.

Značajan korak za srpsku operu

Novoj produkciji Narodnog pozorišta uspeh je poželeo i ministar kulture Nebojša Bradić, podsetivši da naša opera poslednjih godina ima izuzetan uspeh kako u muzičkom, tako i u izvođačkom smislu. Bradić je naveo da očekuje da će saradnja sa Menclom "biti još jedan korak dalje u nastojanju da naša opera bude zaista referentna ne samo ovde, nego i u svetu".

U ansamblu su Dragoljub Bajić i Mihajlo Šljivić, Dejan Maksimović i Hon Li, Nataša Jović Trivić, Nebojša Babić i Aleksandar Stamatović i drugi. Ugledni gost je izložio koncept rada na operi u četiri čina, koja je premijerno izvedena 30. decembra 1921. godine u Čikagu.

Mencl je rekao da želi da napravi veselu predstavu, a solistima je poručio da je veoma bitno "da se uzajamno slušaju i da igraju zajedno".

Direktorka Opere Katarina Jovanović istakla je da delo Prokofjeva ima veoma malo solo momenata i da je reč o ansambl predstavi koja zahteva timski rad.

Opera "Zaljubljen u tri narandže" je beogradsku premijeru imala još 1959. godine, a sa uspehom je izvođena ne samo u Narodnom pozorištu, nego i na scenama širom Evrope, podsetila je Jovanovićeva.

Iako je izjavio da je "laik za operu, oskarovac Mencl (za film "Strogo kontrolisani vozovi" iz 1967. godine) već je sa uspehom režirao u Beogradu Šekspirove "Vesele žene Vindzorske" (2007. godine).

broj komentara 0 pošalji komentar