Čitaj mi!

Obeležen Dan radio-drame

U Radio Beogradu je obeležen Dan radio-drame. Glumcu Gojku Šantiću uručena je nagrada za poseban doprinos radiofoniji.

Pre 85 godina izvedena je dramatizacija narodne pesme "Đakon Stefan i dva anđela" i tako je počela istorija radio-drame u Srbiji.

Popularnost prvih, zabavnih radio-drama "On, ona i on", "Jedan sat u ludnici", "Da se menjamo", stvorila je radijske zvezde poput Jelene Bilbije.

Potom su se pred mikrofonom Radio Beograda okupljala najznačajnija imena našeg glumišta a ispred prijemnika publika je bila sve brojnija. Radio-drame postale su deo najtoplijih uspomena i ostale zaštitni znak Radio Beograda.

Urednica Dramskog programa Radio Beograda 2 Vesna Perić Momčilović kaže da, iako je vreme interneta, internet nije konkurencija radiju, već dopuna programa. 

Glumac Vitomir Bogić učestvovao je u prvoj radio-drami a nagrada koja nosi njegovo ime uručena je najuspešnijim stvaraocima. Za poseban doprinos radiofoniji glumcu Gojku Šantiću.

"Ma glumci smo voleli da kažemo da, ako postoji akademija posle akademije, onda je to Radio Beograd i slavni studio 10", kaže Gojko Šantić.

Za pola veka u Radio Beogradu je arhivirano oko četiri hiljade drama za odrasle i više od hiljadu za decu. Radio Beograd osvojio je mnogobrojne nagrade za radio dramu na festivalima u Italiji, Francuskoj, Japanu.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">