Izložba Bete Vukanović u Galeriji RTS

U znak sećanja na slikarku Betu Vukanović, u Galeriji RTS-a postavljena je retrospektivna izložba 34 slike i dve karikature nastale između 1895. do 1962. godine.

Ljubitelji umetnosti imaju priliku da do 1. maja u Galeriji RTS-a uživaju u retrospektivnoj izložbi, u znak sećanja na slikarku Betu Vukanović.

Na izložbi su predstavljene 34 slike i dve karikature Bete Vukanović, nastale između 1895. i 1962. godine (portreti, autoportreti, pejsaži, vedute, aktovi, enterijeri) iz fundusa Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja, Istorijskog muzeja Srbije, kao i iz privatnih kolekcija.

Autor izložbe i teksta u katalogu naslovljenom "Bavarka po poreklu, Srpkinja po životu i radu", istoričar umetnosti Nikola Kusovac rekao je da je Beta Vukanović svojim dolaskom u Srbiju unela nove sadržaje i nove vrednosti u likovni život i kulturu u Srbiji.

"Tragovi koje je ostavila otvarajući mnoge prostore su brojni i duboki. Do njene pojave se može govoriti o jednom toku srpske umetnosti, a od njene pojave o drugom. Taj drugi tok je približio mnoge naše umetnike onome što jesmo, evropskom načinu mišljenja i slikanja. Ona je ličnost kojoj ćemo se uvek vraćati", rekao je Kusovac. 

Prema njegovim rečima, kada se sagleda u celini šta je sve Beta Vukanović uradila kao likovni pedagog i angažovani društveni radnik, kao slikar i utemeljivač mnogih oblasti primenjenog stvaralaštva kod Srba, a posebno zapaženo kao kopista i karikaturista, onda postaje razumljiva i prihvatljiva ocena da su njenim dolaskom likovni život i kultura u Srbiji dobili nove sadržaje i nove vrednosti, u skladu sa potrebama sredine i zahtevima vremena.

U srpskoj istoriji umetnosti Beta Vukanović zauzima sasvim izdvojeno mesto. Rođena je u Bavarskoj, 1872. godine.

Udajom za kolegu slikara Ristu Vukanovića, ona je 1898. godine stigla, posle Minhenske akademije i boravka u Parizu, u Beograd i od tada je delila sudbinu sa njenim slobodnom voljom izabranim srpskim narodom.

Putem koji je prešla u prvim decenijama po dolasku u Srbiju Beta Vukanović je nastavila do kraja života, uporedo radeći kao likovni pedagog, slika pleneristički ili realistički predele, žanr scene obasjane suncem, portrete, figure ili likove iz naroda slikane u prirodi.

Smatra se da je u srpskoj istoriji umetnosti Beta Vukanović, uz Marka Murata, najznačajniji i najtipičniji predstavnik plenerizma, dok je samo u pojedinim svojim delima bila bliska impresionizmu. Umrla je u Beogradu, 1972. godine, u stoprvoj godini života.

broj komentara 0 pošalji komentar