Čitaj mi!

"Deca Bestragije" najbolji roman za decu i mlade

Nagradu Zmajevih dečjih igara "Rade Obrenović" po drugi put dobio književnik Uroš Petrović čija je knjiga "Deca Bestragije" ovogodišnji najbolji roman za decu i mlade. Nagrada će biti uručena na rođendan čika Jove Zmaja, 6. decembra u Novom Sadu.

Žiri Zmajevih dečjih igara za dodelu nagrade "Rade Obrenović", u sastavu dr Snežana Šarančić-Čutura, Melanija Rimar i Ivana Mijić, odlučio je da ovo ugledno priznanje za najbolji roman za decu i mlade publikovan u 2013. godini pripadne književniku Urošu Petroviću za delo "Deca Bestragije", koje je objavila izdavačka kuća "Laguna".

Roman "Deca Bestragije" svojevrsna je "rukavica u lice" ponajviše konvencionalnoj narativnoj tehnici, ustaljenom strukturnom i kompozicionom obrascu, oveštalom stilu romana za decu. Ovde više nije reč samo o svežini u domenu savremene romaneskne produkcije, već roman daleko premašuje taj nivo i, u izvesnom smislu, postavlja u žarište drugačije parametre i u domenu kritičke i u domenu čitalačke recepcije, ocenio je žiri.

Kao i svi Petrovićevi romani, "Deca Bestragije" su namenjena zahtevnom čitaocu koji od književnosti očekuje intelektualni i emocionalni angažman i izazov, pustolovinu imaginacije u najboljem smislu te reči, navodi se i u obrazloženju žirija.

Uroš Petrović drugi put dobio je nagradu "Rade Obrenović". Prvi put to priznanje mu je dodeljeno 2007. godine za roman "Peti leptir", koji je do sada doživeo šest izdanja.

Upravo nagrađena knjiga "Deca Bestragije", iako objavljena pre nešto više od pola godine, ima već tri izdanja i ne prestaje da privlači veliku pažnju čitalaca svih uzrasta.

Nagrada "Rade Obrenović" dodeljuje se od 1996. godine u okviru manifestacije "Decembarski Zmajdani", a u znak sećanja na rano preminulog književnika i dugogodišnjeg direktora "Zmajevih dečjih igara".

Ovogodišnjem laureatu, Urošu Petroviću, nagrada će biti uručena na rođendan čika Jove Zmaja, 6. decembra u 12 časova, na svečanosti u Međunarodnom centru književnosti za decu "Zmajeve dečje igre" u Novom Sadu.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">