Glečeri nestaju

Globalno otopljenje sve brže topi švajcarske glečere. Naučnici strahuju da bi mnogi mogli da nestanu pre kraja ovoga veka što bi imalo nesagledive posledice po okolinu, ali i privredu.

Švajcarski glečeri se, zbog globalnog otopljenja, sve brže tope, pa postoji opravdana bojazan da bi mnogi mogli da nestanu još pre kraja ovoga veka, upozorili su švajcarski stručnjaci.

"Reč je o vrlo lošem razvoju događaja koji nam ne daju razloga za optimizam. Glečeri sve brže gube masu", izjavio je autor jedne od dve nedavno objavljene studije u Švajcarskoj, Matijas Hus, sa Univerziteta u Cirihu.

Ukoliko se ova sumorna prognoza pokaže tačnom, to bi moglo da utiče negativno na ravnotežu ekološkog sistema i da se veoma loše odrazi na ekonomske prilike u Švajcarskoj i Evropi, smatraju naučnici.

Glečeri u Švajcarskoj su poznati širom sveta i predstavljaju veliku turističku atrakciju, ali imaju veoma važnu ulogu i u regulaciji količine vode.

"Glečeri zimi skladište vodu, a oslobađaju je leti kada je, zbog toplote i suše, tlu potrebno više vode", objasnio je Hus.

Glečeri zadržavaju vodu tokom vlažnih i hladnih godina, a ispuštaju je u godinama koje su toplije i suvlje, što ih čini važnim prirodnim rezervoarom.

Prema rečima Matijasa Husa, u jugozapadnom delu Švajcarske gotovo sva voda koja istekne iz glečera privremeno se skladišti i koristi za proizvodnju električne energije.

Husova studija, sačinjena na osnovu proučavanja 30 reprezentativnih glečera, pokazala je da se, u proseku, topi oko metar leda glečera godišnje.

Duža i toplija leta

Istovremeno, Danijel Farinoti i njegova ekipa iz Švajcarskog Instituta za tehnologiju, proučavali su širi uzorak od 1.500 glečera svih veličina od velikog Alečglečera, najvećeg na Alpima, do zaleđenih polja, čija površina nije veća od tri kvadratna kilometra.

Prema podacima prikupljenim tokom studije, od 1999. godine do danas, sa tih glečera otopilo se ukupno 10 kubnih kilometara leda.

Jedan od razloga za povlačenje leda je produženo trajanje toplih godišnjih doba, ali i nepromenjena količina padavina koja bi tokom zime trebalo da nadoknadi ono što se leti otopilo, objasnio je Farinoti.

Obe ekipe stručnjaka uglavnom su koristile metodu kombinacije neposrednog merenja i maketa za procenu količine leda za područja za koja podaci nisu bili dostupni.

Prema podacima studija švajcarskih naučnika, do 1999. godine ukupan obim leda na švajcarskim Alpima iznosio je 75 kubnih kilometara.

"Pokušali smo da izračunamo količinu leda koja je od tada izgubljena i zaključili da se radi o oko 13 odsto," objasnio je Farinoti.

Švajcarska je izgubila tri do četiri odsto leda na glečerima samo 2003. godine kada je Evropu zapljusnuo nezapamćen talas vrućine, procena je naučnika Farinotijeve ekipe.

Brže povlačenje ledene mase

"Veoma je važno koliko leda ćemo imati na velikim glečerima. U ovom trenutku, možemo sa sigrnošću reći da će manji glečeri nestati", izjavio je Hus, dodajući da će na velikim, poput Alečglečera, led potrajati još neko vreme.

Hus i njegov tim su proučavali vremenski raspon od 1900. do 2007. godine tokom kojeg je zabeležena veoma negativna, mada ne baš pravolinijska tendencija.

Uočene su dve faze kada su glečeri dobili na masivnosti, pa čak i jedna faza tokom četrdesetih godina prošlog veka kada su gubili masu brže nego danas. Opšta tendencija, ipak, ukazuje na povlačenje leda, naročito u poslednjih 30 do 50 godina kada je primetno brže nestajanje ledene mase.

"Glečer u zoni izvorišta reke Rone nestaće za 100 godina. Najpre će se polako povlačiti, do otprilike 2050. godine, a potom sve brže. To znači da će do kraja ovoga veka većina manjih glečera nestati", predviđa Hus.

Obe studije predstavljene su na jesenjem sastanku Američke unije geofizičara, najvećem godišnjem skupu naučnika koji se bave geologijom. To nisu prve procene stanja švajcarskih glečera, ali se smatra da su dosada najobuhvatnije.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 29. dec 2008, 01:29) - anonymous [neregistrovani]

Мали зелени

Шта рећи? Време ће да покаже да ли је човек одговоран за промене, или је ово само природна фаза Мајке природе.